Miért akar mindenki művész lenni?
Egyre inkább azt veszem észre, hogy a fél világ fotós, költő, zenész, és egyéb akar lenni, holott semmiféle tehetséggel nincsenek megáldva. (Persze, tudom, hogy vannak nagyon tehetségesek is.) Nem értem, minek erőltetik azt, ami nem megy és láthatóan nem jó? Értem én, hogy ki kell alkotni magadból a dolgokat, mert az jól esik, de miért vonz ennyire mindenkit ez a művész-dolog?
L
kit mindenkit? :D
ha a fél világ alatt mondjuk 20 ismerősödet érted a 40ből, akkor a válasz: nem tudom.
a zenészekre még azt mondom, h oké, mert az iszonyat kemény meló. zeneelmélet, stb.
énekesnek sztem az menjen, akinek valóban tehetsége van hozzá, nem pedig egy tucat énektanár meg tököm tudja ki képzi a szánalmas fahangját.
a festők, írók, fotósok, grafikusok meg mindenféle önmaga által művésznek mondott emberekre mondom azt, h talán nem kéne erőltetni.
egy igazi művész nem azért ír verset vagy fest képeket, hogy dúsgazdagra hízzon belőle, hanem mert egy belső kényszer vezérli.
nézzük csak meg József Attilát vagy Van Gogh-ot, akik kb az éhenhalás szélén tengődtek folyamatosan, és csak haláluk után ismerték el őket...
Mert unatkoznak, sok idejük van és kisebbségi komplexusban esetleg feltűnési viszketegségben szenvednek. Nem szeretek általánosítani, de többségükre ezek jellemzők.
Persze a kérdés nem egyszerű. Mit is akar tulajdonképp, és mit is gondol, mit jelent a művészet? A 20. század eleje óta kicsit zagyva a műkritikánk, minden művészet lett és semmi sem lehet már "úgy" művészet, mint régen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!