Milyen volt és hogyan működött egy dologház?
Figyelt kérdés
Mit csináltak ott? Egyáltalán mikortól mikorig üzemeltek?
Bármit, amit tudtok róla, mondjatok el, légyszi!
Regénybe kell!
2011. jan. 1. 17:08
1/6 anonim válasza:
dologhazat ma arvahaznak hivjuk, tehat ugyanugy mukodik...
2/6 A kérdező kommentje:
Nem igaz, mert a dologházban dolgoztatták az embereket elég keményen. A nevében is benne van!
2011. jan. 1. 20:28
3/6 anonim válasza:
A dologház gyakorlatilag börtön és szociális otthon egyben. Elvileg a szegények számára tartották fenn. Ha a szegény jelentkezett a dologházba, akkor ellátást és lakhelyet kapott, cserébe egész nap dolgoznia kellett és börtönhöz hasonló fegyelemben élt. Gyakorlatilag rabszolgává vált. A szegényeken kívül sok esetben árvákat, öregeket, rokkantakat vagy "erkölcstelenül élő" személyeket (részegeseket, lustákat, prostituáltakat stb.) is dologházba zártak. A 17. században terjedt el és a 19. században fokozatosan eltűnt, bár hivatalosan még a 20. szd. elején is létezett néhány. Másféle intézmények vették át a funkciójukat, pl. börtönök, kórházak, szociális otthonok.
4/6 A kérdező kommentje:
Nagyon szépen köszönöm!
Mindent elmondtál, amire szükségem volt!
2011. jan. 1. 21:04
5/6 anonim válasza:
Szia!
Ha gondolod, és mélyebben is érdekel a téma, olvasd el a Twist Olivert, az pontosan erről szól.
6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm!
Az öcsém Twist Oliver rajongó, és a szülinapjára regényt szeretnék írni neki. Belenéztem a filmbe, néhány dolgot láttam, csak tudni akartam a témát kicsit pontosabban.
El fogom olvasni a könyvet, köszönöm az ötletet!
2011. jan. 2. 06:14
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!