Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Milyen volt és hogyan működött...

Milyen volt és hogyan működött egy dologház?

Figyelt kérdés

Mit csináltak ott? Egyáltalán mikortól mikorig üzemeltek?

Bármit, amit tudtok róla, mondjatok el, légyszi!

Regénybe kell!

2011. jan. 1. 17:08
 1/6 anonim ***** válasza:
3%
dologhazat ma arvahaznak hivjuk, tehat ugyanugy mukodik...
2011. jan. 1. 20:09
 2/6 A kérdező kommentje:
Nem igaz, mert a dologházban dolgoztatták az embereket elég keményen. A nevében is benne van!
2011. jan. 1. 20:28
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
A dologház gyakorlatilag börtön és szociális otthon egyben. Elvileg a szegények számára tartották fenn. Ha a szegény jelentkezett a dologházba, akkor ellátást és lakhelyet kapott, cserébe egész nap dolgoznia kellett és börtönhöz hasonló fegyelemben élt. Gyakorlatilag rabszolgává vált. A szegényeken kívül sok esetben árvákat, öregeket, rokkantakat vagy "erkölcstelenül élő" személyeket (részegeseket, lustákat, prostituáltakat stb.) is dologházba zártak. A 17. században terjedt el és a 19. században fokozatosan eltűnt, bár hivatalosan még a 20. szd. elején is létezett néhány. Másféle intézmények vették át a funkciójukat, pl. börtönök, kórházak, szociális otthonok.
2011. jan. 1. 20:51
 4/6 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm!

Mindent elmondtál, amire szükségem volt!

2011. jan. 1. 21:04
 5/6 anonim ***** válasza:
100%

Szia!

Ha gondolod, és mélyebben is érdekel a téma, olvasd el a Twist Olivert, az pontosan erről szól.

2011. jan. 1. 23:03
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm!

Az öcsém Twist Oliver rajongó, és a szülinapjára regényt szeretnék írni neki. Belenéztem a filmbe, néhány dolgot láttam, csak tudni akartam a témát kicsit pontosabban.

El fogom olvasni a könyvet, köszönöm az ötletet!

2011. jan. 2. 06:14

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!