Ki mit gondolna erről a versről/valamiről?
Konstruktív vagy bármilyen kritikára volna szükségem.
a lánc csörgése
felébredni csördülésre
lánc-dohányzás jóllakat
hol lakok?
honlapok
csordul vér
cserepes számok
cserepes számon
ahogy számolok
visszafele
hazaúton
húrok pendülése
hurok feszülése
úgy érzem magam, mint egy bűnös ki vesztőhelyre ballag
este van, csepeg az eső
IV fluids are dripping down on my face
from my mother's arm
and makes a mixture with my own tears
the place is a hungarian old hospital
and I am alone really
but if nobody's here, how can I feel
so miserable
so miserable in this rain
this watery grave
choking on this "rain"
Nekem tetszik, és érzem, hogy valami van benne, de valahogy nem elég ütős.
Laikusként mondom ezt, nem értek a költészethez, csak fogyasztom néha.
Szerintem jobban jársz, ha a Gyakori helyett ilyen témájú Fb-csoportokban próbálsz szerencsét inkább, jobban tudnak segíteni nálunk mindenképpen "szavatottabb" olvasók.
Eső-könnyek, láncok, vér, sírhely - temetkezés, halálra ítéltekhez hasonlítás, ez mind klisé a depresszív érzésekre. Az egyedül vagyok - senki se ért meg állapotnak a pont így, szó szerinti, leegyszerűsített szájbarágós tálalása szintén klisé.
Nem is csak az a fajta vers van, mint irodalom órán a tankönyvben, sok lehetőség van, nem mindegyik annyira kötött, és nem mindegyik egyforma módon. De hogyha ránézésre verses formába van szedve az írás, nem pedig folyamatos, mint egy novella, akkor kell valamilyen ritmus, valamilyen zeneiség, egy elképzelés, rendszer arra, hogy miért épp az adott ponton végződik egy sor és kezdődik a következő.
Elsősorban olvasni kéne, sokat. Verseket és dalszövegeket a legtöbbet, de novellákat és regényeket is. Festmények és ezek elemzései is segíthetnek vagy művészfilmek. Esetleg szakirodalom, cikkek a témáról, amiből írnál. Azt, hogy hogyan gondolkodj kreatívan, elég nehéz megmagyarázni. De sok elmélkedés az mindenképpen kell önmagadról és a témáidról. Milyen vagyok én? Miért pont ezt akarom mondani? Mit gondolok, érzek erről a témáról? Mi az, ami tetszik? Mi inspirál és miért pont az? És így tovább fejtegetni az egyes részleteket. Asszociációs játékok is pörgethetnek a dolgon.
#5-ös vagyok.
Azt hozzátenném, hogy ha ezt zenének szánod, akkor a zenei részével is foglalkozz. Keress ingyenes zeneszerkesztő programokat ingyenes mintákkal, pakolgass össze zenéket, vegyél egy olcsó mikrofont és vedd fel a szöveget, tudsz rajta egyszerű és ingyenes autotune-nal szerkeszteni rajta, és így tovább. Ha a zene a célod vele, legyen meg "a teljes fogás", ne csak "a nyers hús nyers körettel", hiszen a ritmikával, hangsúlyozással, effektekkel, hangzással, dropokkal, stb. tudod igazán átadni. Persze egy jó szöveg nem hátrány hozzá, de csak nézz szét a nagy világban, és találsz egy csomó zenészt, akik semmitmondó szöveggel, de ütős zenei alappal futottak be, amit valahogy jól összeraktak a nulla szöveggel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!