Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Ha senki sem támogatja a...

Ha senki sem támogatja a rajzaimat, sem online, sem pedig a való életben, az azt jelenti, hogy zéró tehetségem van hozzá?

Figyelt kérdés

Az alkotás sokáig csak hobbiként volt jelen az életemben, sokáig főleg fanart-okat rajzoltam, az utóbbi időben kezdtem el egy saját karaktereket felvonultató történeten dolgozni, ennek kapcsán szoktam feltöltögetni rajzokat.

Továbbá a közelmúltban kezdtem el egy művészeti képzést, ami régi vágyam volt, de sosem mertem ezelőtt belevágni, tartva az esetleges kudarctól. Mostanra sajnos azt kell mondjam, hogy valamennyi félelmem beigazolódott.

Ugyan a sulis feladatok hatására fejlődtem és produktívabbá is váltam, viszont népszerűség terén egyelőre semmi foganatja a dolognak, sőt. Amióta saját sztorin dolgozok és főleg ennek kapcsán posztolok, stagnál, de inkább csökken a követőim száma. Létrehoztam új profilt is, direkt e projekt számára, viszont van kb. kemény 17 követőm, amit fél év alatt szereztem, úgy, hogy átlagban heti egyszer posztoltam. Vannak rajta kidolgozottabb képek, wip-rajzok, skiccek, digitális és tradicionális munkák egyaránt, mégsem érdekel senkit. Átlagban kapok a képeimre 2-3 like-ot, meg legfeljebb egy megosztást, de ez utóbbi gyakran elmaradt.

Azt hozzá kell tegyem, hogy tóba különböző platformon is fent vagyok, nyilvánosan megadott social media elérhetőségekkel.

Legutóbb is, egy ilyen oc (original character) megosztós poszt alá feltöltöttem kommentben pár képet a főbb karaktereimről és csupán egyetlen

ember lájkolta, maga a posztoló, teljesen nyilvánvalóan puszta udvariasságból. Holott a kommentem kapott kb . 100 megtekintést. A mihez tartás végett voltak olyan kommentek, melyeket kevesebben láttak, mégis több like vagy megosztás volt rajtuk, még akkor is, ha az adott alkotó objektívan nézve is kevésbé gyakorlott volt hozzám képest, ilyen tipik, túldizájnolt, tizenkettő-egy tucat “kezdő anime artist” stílusú oc-t osztott meg.

A való életben sincs senki, aki kicsit is biztatna vagy bátorítana: se szülő/testvér/rokon, se barát/haver, se a tanárok/oktatók, de még a szaktársak sem a suliban. Senki nem kommunikál velem érdemben, soha nem akarják látni a munkáimat vagy “szakmai” szempontból szóba elegyedni velem, jól lehet ők maguk dicsérik, bátorítják egymást.

Teljesen magamra vagyok utalva, holott, jóllehet, hogy bőven van még hová fejlődnöm, ugyanakkor már rég nem pálcikaember-szinten mozgok.

Szeretnék dolgozni a sztorimon, szakmailag fejlődni, folyamatosan gyakorlok, sulin túl is képzem magam digitális kurzusokon, tutorialokon és könyveken át, igyekszem

kutatni a témában, ám mindezidáig semmi gyakorlati hasznát nem látom a dolognak.

A sulis társaimon is azt látom, hogy egyeseknek a stílusuk menő, másoknak

a vonalvezetése, színhasználata, jó érzékük van a karaktertervezéshez, vagy éppen a kompozíciókhoz, stb. Mindenkinél van legalább egy terület, amiben kimagaslóak, és ezt a tanárok és a többiek is szóvá teszik. Az én munkáimra legfeljebb annyit mondanak (már ha kapok bárminemű visszajelzést, ami ritka), hogy “Tök jó.”, azt is nyilván puszta udvariasságból, ugyanis az sosem hangzik el, hogy pontosan mi a jó benne. (Gondolom

semmi.)

Miért nem támogat senki vagy ad használható visszajelzést? Tényleg ennyire tehetségtelen lennék?

Egyáltalán honnan deríthetem ki, hogy van-e bennem szakmai potenciál? Milyen jelekből lehet tudni, ha az alkotást jobb, ha meghagyom hobbinak?

Ha van valaki, aki hivatásos művészként dolgozik vagy hozzám hasonlóan annak tanul, esetleg oktató, akkor nagyon szívesen meghallgatom a tanácsát, még, ha általános jellegű is.

U.i.: Linket rajzokhoz max. privátban adok, mert nem szeretném, ha felismernének.

2024. ápr. 24. 10:30
1 2 3 4
 31/32 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen megkérlek, hogy ne rúgj belém, így is megvan a magam baja. Ha ennyire irritállak, csak ignoráld a kérdést, alighanem mindenki jobban jár. Nem segít rajtam semmilyen téren, ha sokadszorra is burkoltan megfogalmazod, hogy mekkora egy nyomoronc, életképtelen antitálentum vagyok.

Mellesleg azóta rendszeresen járok szakemberhez és elkezdtem önismereti önfejlesztő könyveket is olvasni, ezidáig nem sok sikerrel, ám ez nem is egyik pillanatról a másikra fog változást hozni. Akit ennyire meggyötört az élet, (és nem csak a művészettel kapcsolatos dolgokra gondolok, ez már tényleg csak hab a tortám, hogy szemlátomást még a hobbimhoz is béna vagyok), annak kvázi nulláról kell átprogramoznia az agyát, gondolkodásmódját. Ennélfogva természetesen benne van a pakliban, hogy én csinálok valamit rosszul.

Erre vonatkozó karrierterveim már nincsenek, elég pofont kaptam valamennyi irányból, hogy egyszer s mindenkorra letegyek erről, de attól még szeretnék fejlődni. Túl sok ötletem van, ráadásul annyi mindenben kellene fejlődnöm, hogy egyszerűen nem látom a fától az erdőt. Sokkal egyszerűbb lenne, ha lenne egy “mentorom”, aki őszintén hinne bennem és támpontot tudna nyújtani, megmondaná, hogy mi az, amit jól csinálok (már, ha akad egyáltalán bármi ilyen), min kellene javítanom, mi igényel átgondolást, stb. Nem ész nélküli ajnározást és csodálatot szeretnék, csak valakit, aki mellettem áll, legalább érzelmi szempontból.

Példának okáért a (hobbi) írók is gyakran kapnak segítséget önkéntes béta olvasóktól. Én is valami ilyesmit keresnék, de egyszerűen, mintha senki nem látna fantáziát a sztoriban, még így “hobbi” szinten sem. És nem tudom, hogy azért van-e, mert túl random dolgokat posztolok túl ritkán és inkább folytatásos jeleneteket kellene közölnöm, vagy szimplán nem jut el a megfelelő emberekhez, vagy tényleg ennyire tehetségtelen volnék.

Szeretnék én hinni magamban, de hiába lelkesedek fel időről-időre, ha a gyér visszajelzések (illetve a bárminemű visszajelzés hiánya) újra és újra kedvemet szegi. Mellettem nincsen se szerető család, se támogató baráti kör, senki. Ez lenne az egyetlen dolog, ami örömet okoz az életemben, ami miatt egyáltalán még létezem, gyakorlatilag semmi más nem tart itt, és még ebben sincs sikerélményem.

szept. 22. 03:00
 32/32 anonim ***** válasza:
Egyáltalán nem... hány zseni halt meg nincstelenül, ismeretlenül? Van pár. Ha meg szereted az adott dolgot, akkor úgysem ez számít, csináld.
szept. 22. 10:12
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!