Mi a véleményed Pilinszky Jánosról és költészetéről?
Tény, hogy nem beszélnek róla annyit, mint József Attiláról, de sokan ismerik ettől függetlenül. Tehetségesnek tartom, számomra az elsők között van, különleges verseket írt, sok filizofikus, elgondolkodtató remekművet hagyott. Metaforákban is tökéletesen ki tudta fejezni magát.
A szomorú csak az, hogy az emberek a mai napig nem értik / nem érzik a mögöttes tartalmat. Akármelyik Facebookos verscsoportra vagy oldalra ránézel, szinte mindig az egyszerűbb verseket bálványozzák, mert az emberek csak azt képesek megérteni. Erre ez a Pilinszky vers az egyik legjobb példa. Volt aki azt hitte, köze van halászathoz…
Csillaghálóban hányódunk
partravont halak,
szánk a semmiségbe tátog,
száraz űrt harap.
Suttogón hiába hív az
elveszett elem,
szúró kövek, kavicsok közt
fuldokolva kell
egymás ellen élnünk-halnunk!
Szívünk megremeg.
Vergődésünk testvérünket
sebzi, fojtja meg.
Egymást túlkiáltó szónkra
visszhang sem felel;
öldökölnünk és csatáznunk
nincs miért, de kell.
Bűnhődünk, de bűnhődésünk
mégse büntetés,
nem válthat ki poklainkból
semmi szenvedés.
Roppant hálóban hányódunk
s éjfélkor talán
étek leszünk egy hatalmas
halász asztalán.
Valami ilyesféle választ reméltem, mikor kiírtam ezt a kérdést.
Egyet tudok érteni minden szavaddal. Már kisgyerekként szerettem a költészetet, szerettem írni és olvasni, majd idősebb lettem, és sokáig kerestem valamit úgy, hogy még én sem tudtam róla. Majd megtaláltam Pilinszkyt, s ezáltal valami olyat találtam, amihez foghatót elképzelni se tudtam. Azóta is nagyon sokat olvasom verseit, meséit, s mindent, mit itt hagyott. Úgy érzem, nincs mégegy olyan, mint ő. Szerintem tudod, mi van most szavaim mögött. S nem állítom, hogy én megértem Pilinszkyt és költészetét, de az biztos, hogy talán semmiben sem tudok úgy elveszni, mint például az Apokrif című versben, vagy akár egy-egy kötetben.
Mint fiatal, saját költészetének kiforrott csontozatát még kereső poéta-palánta, egy nagy múltbeli költőre sem szeretnék hasonlítani — ha mégis, csak Pilinszkyre.
17F
Igen.
Radnóti Miklós, Szabó Lőrinc, József Attila, Madách Imre, Reményik Sándor, Márai Sándor, Nemes Nagy Ágnes...
Ezen költők/írókn művészete közel áll hozzám, de egyik sem úgy, mint Pilinszkyé.
Rajtuk kívül Sylvia Plath jutott még most eszembe, hogy egy külföldi írónőt is említsek.
Kérdező, ugye te is szereted a Hűség a labirintushoz című Maár Gyula-filmet? A film a Pilinszkyről készült ritka mozgóképek egyike, és én már vagy tizenötször végignéztem, annyira szeretem hallgatni Pilinszkyt.
Én valamilyen folytonosságot érzek a kései József Attila és Pilinszky János költészete között. Egyszerűen olyan mértékű telitalálat minden egyes szavuk, hogy nem lehet jobban megírni. Pilinszky József Attilát egyébként a legnagyobb költőnek tekintette.
Törőcsik Mari Mispál Attila Csillaghálóban című dokumentumfilm-sorozatában (amely Pilinszkyről szól és amelynek részei [az utolsó rész kivételével] mind fent vannak a YouTube-on), elmondja, hogy a költő nevetve halt meg. Hogy ezalatt mit értett, megtudod, ha megnézed, azt hiszem, a harmadik részt. De mindet nézd végig, mert érdemes!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!