Hegedülni megtanulni jól (jól = teljes mértékben visszaadni, azaz ahogy megírták az adott darabokat) lehetséges középkorúként, abszolút a nulláról? Kizárólag önmagamnak, esetleg rokonoknak, örömzenélés céljából (vagyis nem hivatásosként/művészként).
Jó tanár megléte és egy a magántanár által ajánlott hangszer beszerzése szükséges, ezt tudom.
De ez a kettő még nem garantálja, hogy évek múlva sikerülhet hibátlanul (nem feltétlen művészien - nekem éppen elég lenne már a hibátlan játék is) visszaadni a temérdek sok szép darab akármelyikét (ha ráadásként nem is feltétlen Isten adta tehetség az illető).
Szeretném évek múlva, idővel eljátszani:
Arcangelo Corelli grossóiból az opus 6, no. 8-at
Antonio Lucio Vivaldi L'Estro Armonico opus 3, no. 6 művét
Vagy úgyszint Vivalditól A négy évszakból A tél Allegro non molto-ját és a végén a hasonlóan varázslatos Allegro-t
Jakob Ludwig Felix Mendelssohn-Bartholdy E-moll hegedűversenyének első tételét
Johann Pachelbel D-dúr kánonját
Jean Sibelius D-moll hegedűversenyét
Valamint a Karélia-szvit balladáját
Ludwig van Beethoven D-dúr hegedűversenyét
Ralph Vaughan Williams Fantázia egy Thomas Tallis témra című művét
Samuel Osmond Barber Adagio vonósokra című kompozícióját
Pjotr Iljics Csajkovszkij D-dúr hegedűversenyét
Max Bruch G-moll hegedűversenyét
Csak, hogy néhány szívemnek kedves zeneművet említsek.
Utóirat:
Ha mégis, ha sok gyakorlással még nem késő egyáltalán, akkor naponta hány óra gyakorlás (heti egy pihenőnap beiktatásával) lehet szükséges (mind szólóban, mind a magántanár mellett), ha gyorsan, vagy (legyünk realisták) legalábbis valamelyest gyorsabban szeretne haladni a tanuló?
Lehet, persze. A hegedülés nem atomfizika, hogy csak bizonyos kiválasztottak tudják megtanulni.
Én például gyerekként hegedültem, nagyjából a harmadik évben jutottam el arra a szintre, hogy Pachelbel Kánonját játszani tudtam, az nem egy bonyolult darab. Felnőttként szerintem gyorsabban tanulja az ember, mint egy nyolc éves gyerek, mert az eleje a hegedülésnek inkább tanulás, mint gyakorlás.
Aki a második verzióra szavazott, alighanem sohasem zenélt.
Azt nem lehet megítélni, mennyi idő alatt menne és milyen szintig lennél képes fejlődni. De kemény és kitartó munkával lehet folyamatosaj fejlődni.
Az borzasztó rossz dolog, hogy ezt meg kellett kérdeznes és az még rosszabb, hogy gyorsan akarsz fejlődni. Ez egy lassú folyamat lesz, ezer mélyponttal. Ha már kétsegekkel kezded, a mélypontok megakaszthatnak. Ha viszont nem azon kattogsz, hogy meg lehet-e csinálni, akkor meg lehet.
Köszönöm mindenkinek a kedves szavakat és a segítőkész szándékot! Nem tagadom, hogy nagyon jó, egyben bizalomébresztő érzés volt hozzászólásaitokat olvasni!
Örülök, hogy van remény, annak meg kiváltképp, hogy nem részecskefizika a hegedűn való játéknak a hosszú éveken át tartó elsajátítása.
Hármas: azt hiszem megfogadom amit a végén írtál, innentől megpróbálok majd véletlenül sem azon elmélkedni, hogy lehet-e, nehéz-e, sikerülhet-e, hanem mostantól kizárólag úgy fogok hozzáállni: mennyi fog!
2-es vagyok, én írtam, hogy nem atomfizika a hegedülés. Úgy értettem, hogy egy bizonyos szintig bárki, tényleg bárki megtanulhat játszani, és ez a szint a közönségnek még élvezhető is.
Nyilván ha nagyon jó akarsz lenni, ahhoz rengeteg gyakorlás kell, valamint a zenei "érzés" is, de ez utóbbi nálad biztos megvan, ha már kedvenc darabokról írsz a kérdésben. (Például ez is egy előnyöd a gyerekekkel szemben, az ő magyrészük azt sem tudja, hogy milyennek kellene lennie a zenének, te meg pontosan tudod, hogy szól Vivalditól a Négy évszak. Bár ez hátrány is lehet, de majd csak sokkal később, majd ha eljutsz odáig, hogy saját magadat is beletedd a zenébe, nem csak azt játszod majd, ami a kottában van.)
Engem a Monti-csárdás motivált :)
Vivaldi nem olyan nehéz technikailag,csak gyors.
Nem hegedülni tanulunk meg,hanem technikákat tanulunk.
Pl.Mendelssohnnál a ricochet rész gyönyörű (persze attól függ,hogy ki játssza.)
A bal kéz technikái : intonáció,vibrato,balkezes pizzicato
A jobb kézzel a vonót tartjuk a főbb technikák : détache,spiccato,sautillé,staccato,ricochet stb.
A jó tanár sokat ér,de a rossz (nekem ilyen volt) csak elveszi a kedved az egésztől.
Ha igazán érdekel,akkor nagyon szépen meg tudsz tanulni hegedülni.Kérdezz nyugodtan! :)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!