Elgondolkodtató, filozofikus novellák, rövidebb írások?
Ezekhez hasonlókra gondoltam:
Dosztojevszkij: Egy nevetséges ember álma
Hamvas Béla: Olbrim Koachim csodálatos utazása
Platón: Szókratész védőbeszéde
H.G. Wells: Az időgép
Max. 100 oldal körül, novella, kisregény.
Ami akár bibiloterápiás célból használható, építő, elgondolkodtató.

Miért muszáj ez a terjedelmi korlát?
A rövid is lehet nehéz, mások meg terjengősen írnak, így hosszú de mégsem nehéz a végeredmény.
Hogy eleget tegyek a kérésnek:
- A preszókratikusok töredékei elég rövidek...
- Platón több műve is 100 oldal körüli
- Arisztotelész: Politika (ez hosszabb)
- Parainesis Kölcsey Kálmánhoz
De ha fontosabbakat akarsz olvasni, akkor előbb utóbb muszáj lesz 100 oldal fölé is menni :D
Szókratész a kedvenc filozófusom, nem véletlenül nevezik az előtte lévőket preszókratikusoknak. Platóntól olvastam nyilván Szókratész védőbeszédén kívül is más írásait, főleg, aminél még nem a saját filozófiáját adja Sz. szájába. Arisztotelészre nem vagyok kíváncsi, a nőkről úgy vélte nincs is lelkük. 100 oldal felett is olvasok könyveket, csak most kifejezetten a rövidebb írások érdekeltek. Tudok továbbiakat is mondani, ami tetszett:
Thomas Mann: Tonio Kröger
Sartre: Zárt tárgyalás
Simone de Beauvoir: Könnyű halál
Biblioterápiás, világkép tágító, lélekgyógyító célzatú írásokat próbálok gyűjteni. Nem is feltétlenül csak magamnak.
Nyilván a legjobb ilyen írások a Bibliában vannak (saját vélemény).
Nem olvasok spiritiszta könyvet elvből, de köszi. Egy rövid írás, hogy miért nem olvasok ilyet:
Erdélyi Judit: lelki immunológia
Viszont hiszek a lélek továbbélésében, hogy nemcsak test, hanem szellem is vagyunk, utóbbi túléli a halált.

Tök jó, hogy Szókratész a kedvenced, aki egyetlen szót sem írt le. Minden, ami róla meg a filozófiájáról szól, vagy Platón műve, vagy még későbbi.
Egyébként Marcus Aurelius műveit is ajánlom, bár halványlila dunsztom sincs róla, hány oldal.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!