Mi az értelme a művészeteknek?
Nem azért kérdem, mert nincs rá válaszom, vagy valami, csak kíváncsi vagyok, hogy ki mit gondol.
Miért alkot az ember olyat, ami nem szolgálja a hasznát közvetlenül, hogy alakult ez evolúciósan ki?
Miért áldozunk annyi energiát abba, hogy szebb legyen a világ kinézetileg? Miért jó ez?
Ez csak az embereknél figyelhető meg, vagy más élőlénynél is?
Egyáltalán valami miért szép, vagy jó hallgatni, vagy nézni, vagy bármi, vamait pedig nem?
Fejlődik folyamatosan a művészet, vagy csak a stílusokat váltogatja?
(pl. a filmek megjelenése fejlődés, vagy csak stílusváltás volt)
Nincs rossz válasz, csak kiváncsi vagyok a véleményetekre?
Minden művészet alapja és lényege, hogy az alkotó kifejezi a saját érzéseit, vágyait, gondolatait.
A szerelmes férfi verset ír a kedveséhez, vagy lefesti az ideálját, szobrot készít róla stb.
Ez nem egy igazolt tudományos elmélet, csak az én meglátásom.
Ahogy én látom, az emberi agynak a mai intelligenciánkhoz, civilizációs létünkhöz (ebbe beleértve még az ősemberi csoportlétet is) olyan mértékű kreativitás-képességre és működési kapacitásra kellett fejlődnie, ami nem folyamatosan kell, de néha elengedhetetlenül szükséges. Emiatt nincs folyamatosan 100%-osan kihasználva.
És ilyenkor, amikor nincs meg a teljes kiterhelés, az agy unatkozik és "malmozik", a kreatív aktivitását olyan tevékenységekbe is befekteti, aminek gyakorlati haszna nincs az idő kitöltésén felül.
És mivel ennek a kreativitási eredménynek a sémája valamennyire minden agyban megvan, azokéban is, akik mondjuk aktívan kevésbé használják, az olyan ember agyának is jót tesz ezek látványa, információ-tartalma, akik maguk nem állítanak elő ilyet.
Ez mint egy "közös nyelv" az agyak közt, csak némelyeknél aktív, másoknál csak passzív szókincsként. Az aktív szókincs a művészeké, a passzív a műveket élvezőké.
És mivel két agy nem egyforma teljesen, azért ez a szókincs nem egyezik betűre. Ezét van, ami valakinek tetszik, valakinek nem, ezért van kismillió művészeti stílus, személyi stílusra értve, nem trendekre.
A művészeti trendek más más tészta.
És sajnos ott már sokszor inkább a profit, az alkalmi trend irányít, mint a valós kreatív érték.
Kicsit továbbvinném a dolgot, szerintem ezzel a fölös kreatív kapacitással összefügghet a mondavilágok, sőt a vallások kialakulása is.
Mondom, nem vagyok se neurológus, sem pszichiáter, ezek saját meglátások.
Tegnapelőtt óta nem tudok aludni, éjjelente csak ülök az ágy szélén, és rágom a körmöm, mert nem tudom, kérdező, mi a te válaszod...
Lécciléccilécci avass be!
Ez egy érdekes feltevés, lehet h tényleg így van
Köszi mindenkinek a válszt
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!