Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Mi az értelme a művészeteknek?

Mi az értelme a művészeteknek?

Figyelt kérdés

Nem azért kérdem, mert nincs rá válaszom, vagy valami, csak kíváncsi vagyok, hogy ki mit gondol.

Miért alkot az ember olyat, ami nem szolgálja a hasznát közvetlenül, hogy alakult ez evolúciósan ki?

Miért áldozunk annyi energiát abba, hogy szebb legyen a világ kinézetileg? Miért jó ez?

Ez csak az embereknél figyelhető meg, vagy más élőlénynél is?

Egyáltalán valami miért szép, vagy jó hallgatni, vagy nézni, vagy bármi, vamait pedig nem?

Fejlődik folyamatosan a művészet, vagy csak a stílusokat váltogatja?

(pl. a filmek megjelenése fejlődés, vagy csak stílusváltás volt)

Nincs rossz válasz, csak kiváncsi vagyok a véleményetekre?

2021. aug. 25. 17:00
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
93%
Mert tetszik, örömet okoz embereknek. Plusz ez is egy módja annak hogy valaki kifejezze az érzéseit, vágyait, stb.
2021. aug. 25. 19:14
 2/11 anonim ***** válasza:
90%

Minden művészet alapja és lényege, hogy az alkotó kifejezi a saját érzéseit, vágyait, gondolatait.

A szerelmes férfi verset ír a kedveséhez, vagy lefesti az ideálját, szobrot készít róla stb.

2021. aug. 25. 20:22
 3/11 anonim ***** válasza:
35%
A művészetet azért találták ki, hogy a televíziós vetélkedő 50 milliós kérdésének feltehessenek egy olyat, amire nem tudom a választ. :)
2021. aug. 25. 21:55
 4/11 anonim ***** válasza:
94%
A mentális egészség megőrzésében van szerepe. Ha egy ember nem tud megfelelően kapcsolatba kerülni az érzelmeivel, az előbb vagy utóbb problémákat fog okozni. A művészet (lehet az zene, irodalom, festészet, akármi) segíthet ebben.
2021. aug. 25. 22:34
 5/11 anonim ***** válasza:
100%
Nos, kérdező, mi a te válaszod?
2021. aug. 26. 09:46
 6/11 Wadmalac ***** válasza:
100%

Ez nem egy igazolt tudományos elmélet, csak az én meglátásom.

Ahogy én látom, az emberi agynak a mai intelligenciánkhoz, civilizációs létünkhöz (ebbe beleértve még az ősemberi csoportlétet is) olyan mértékű kreativitás-képességre és működési kapacitásra kellett fejlődnie, ami nem folyamatosan kell, de néha elengedhetetlenül szükséges. Emiatt nincs folyamatosan 100%-osan kihasználva.

És ilyenkor, amikor nincs meg a teljes kiterhelés, az agy unatkozik és "malmozik", a kreatív aktivitását olyan tevékenységekbe is befekteti, aminek gyakorlati haszna nincs az idő kitöltésén felül.

És mivel ennek a kreativitási eredménynek a sémája valamennyire minden agyban megvan, azokéban is, akik mondjuk aktívan kevésbé használják, az olyan ember agyának is jót tesz ezek látványa, információ-tartalma, akik maguk nem állítanak elő ilyet.

Ez mint egy "közös nyelv" az agyak közt, csak némelyeknél aktív, másoknál csak passzív szókincsként. Az aktív szókincs a művészeké, a passzív a műveket élvezőké.

És mivel két agy nem egyforma teljesen, azért ez a szókincs nem egyezik betűre. Ezét van, ami valakinek tetszik, valakinek nem, ezért van kismillió művészeti stílus, személyi stílusra értve, nem trendekre.

A művészeti trendek más más tészta.

És sajnos ott már sokszor inkább a profit, az alkalmi trend irányít, mint a valós kreatív érték.

Kicsit továbbvinném a dolgot, szerintem ezzel a fölös kreatív kapacitással összefügghet a mondavilágok, sőt a vallások kialakulása is.

Mondom, nem vagyok se neurológus, sem pszichiáter, ezek saját meglátások.

2021. aug. 26. 10:19
 7/11 anonim válasza:
100%
Én inkább a Képzőművészet létjogosultságáról tudok beszélni de valamilyen szinten mindegyikre vonatkozik. Szerintem magukat a művészeket is frusztrálja egy kicsit, hogy mi értelme van, mivel a régebbi korokban egészen technikai szerepe volt, mára viszont a technika fejlődés miatt is ez a szerepe elveszett és kialakult egyfajta távolság a néző és a Képzőművészet között. Ha hozni kéne két példát arra, hogy mi értelme, én azt mondanám, hogy egyrészt a művészetis emberek nagy részének ez egy eszköz, egy csatorna amin keresztül meg tud szólalni, és akkor mondok egyet a másik oldalról is, a néző szemszögéből, a képzőművész, a képzőművészeti alkotáson keresztül azért eléggé át tud adni olyan dolgokat, amiket egy mindenféle szempontból egyszerűbb ember, és ezt most nem rosszból, de nem lát át. A képzőművészet általában érzékenyebb a világra, többmindent észre vesz, másnak esetleg fura összefüggéseket talál. Az olyan fajta művészettel ami csak azért van, hogy szép legyen, és ezt főleg giccs formájában teszi, kiskutyás képek meg hasonló, szerintem azokról művészet kategóriában nem érdemes tárgyalni
2021. aug. 27. 08:48
 8/11 anonim ***** válasza:
100%

Tegnapelőtt óta nem tudok aludni, éjjelente csak ülök az ágy szélén, és rágom a körmöm, mert nem tudom, kérdező, mi a te válaszod...

Lécciléccilécci avass be!

2021. aug. 27. 14:48
 9/11 A kérdező kommentje:

Ez egy érdekes feltevés, lehet h tényleg így van

Köszi mindenkinek a válszt

2021. aug. 27. 18:49
 10/11 anonim ***** válasza:
100%
Többféle magyarázatot is lehet adni tulajdonképpen a művészet létezésére, attól függ hogy milyen szempontból közelítjük meg a fogalmat. Egyrészt lehet a jelen pillanat megörökítésének vágya, kvázi a múlt egy bizonyos részének örökkévalóságnak való megőrzése. Vagy olyan pozitív/negatív érzelmek,benyomások,hatások összessége amit a művész "kiprojektál" magából és ezzel katarzist vált ki a befogadó személyben, de mindezeknek a mélyén kizárólag egy alapvető fundamentális vágy fejeződik ki a művészetben(és úgy enbloc az emberi kultúrában): az elkerülhetetlen halál tényének elfojtása vagy legalábbis annak valamilyen értelemmel való felruházása.
2021. aug. 27. 20:22
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!