Értékelnétek a versem?
Ez a második vers amit írtam életem során, nemrég kicsit átalakítgattam, kíváncsi vagyok, hogy másoknak hogy tetszik, mind poétikai, szerkezeti, mind jelentésbeli szempontból, mennyire megy át a mondanivalója, gyakorol-e rájuk valamilyen hatást stb. Szeretnék megkérni mindenkit arra, hogy építő jellegű kritikával illesse meg a kis versem :D
Régvágyott álmokkal kecsegtet,
Sikerrel, bőséggel édesget.
Évekig tartó robotolás során
Tán megkaparintod, de minek az árán?
Az út nem lesz fesztelen,
Megfontoltan kell döntened.
Bárhol is jársz, emlékezz,
szíved mélyén mit rejtesz.
Ha ezt egyszer elfeleded,
Már nincs ki megmentsen.
Az erkölcsöt felváltja romlottság,
Felszínre tör kapzsiság, mohóság.
Bekerülsz egy ördögi körbe,
Mely letaszít sötét gödörbe.
Onnan kimászni nem lesz könnyű,
Míg lelked nincs ismét köztünk.
El kell kezdened kutatni,
Ez majd utat fog mutatni.
S ha megleled, meglátod,
Megszűnik rabságod.
Nos, verseket írni és megmutatni másoknak egy eléggé... hogy is mondjam... veszélyes dolog. Ez ugyanis az a terület, ahol ha valaki nem ért a dologhoz, úgysem fog tudni kritikát mondani, ha pedig ért, akkor a legjobbakhoz (az irodalomtankönyvben szereplő klasszikusokhoz) fog mérni. Ez nem olyan, mint a horgászat vagy bármelyik más hobbi, hogy a részvétel a fontos, itt hajlamos mindenki a szigorra.
A versed szakmai szempontból nem jó, nagyon nem. De hobbiból írt tinikölteménynek nem rossz, én is firkálgattam anno ilyeneket. Ahhoz viszont talán már kevés, hogy mondjuk egy ilyen szintű szerelmes verssel megfogd a kiszemelted.
Bár... igazából nem is vers, inkább valami garázsbanda első dalszövegére emlékeztet. Hiányoznak belőle a költői képek, eszközök, teljesen direkt és köznapi nyelven írtad. A létező legegyszerűbb rímképletet használtad, és még csak nem is mindenütt rímel valójában. Ritmikailag, a szótagszámokat nézve sem jönnek ki a sorok.
Tartalmát tekintve nagyon "megmondós", tinédzseres, bölcselkedős, didaktikus, közhelyes és agresszív. Ha fejleszted magad, egész pofás dalszövegeket még írhatsz. De az nem költészet. A költészet sokkal bonyolultabb. Például hatalmas olvasottságot, műveltséget igényel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!