Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Művészetek » Hogyan bővítsem a szókincsemet?

Hogyan bővítsem a szókincsemet?

Figyelt kérdés

Mivel verseket írok, így szükségem van szinte minden létező magyar kifejezésre, hogy ne legyenek egyhangúak az írásaim.

Sok verset olvasok, néhol látok egy - két kevésbé ismert szót, viszont ki tudom következtetni, hogy mit jelent. Ilyenkor rákeresek, és valóban ''telitalálat,'' de ha én ülök le alkotni, akkor már nehezen ugranak be a szavak, sőt, gyakran még azt is elfelejtem, ami mindennapos.

Például, amikor mondom a szüleimnek, hogy hozzanak nekem a hűtőből üdítőt, hirtelen nem ugrik be sem a hűtő, sem az üdítő szó, így ez lesz belőle: *oda mutatok a hűtőszekrényre* ''hozz onnét valami f.ságot.''

És az a baj, hogy gyakran káromkodással helyettesítem az adott szavakat, így elég alpárinak tűnök, és sajnos az is vagyok.

Egyrészt hibásnak tartom a Facebook felhasználókat, akik még ennél is alul iskolázottabbak, és nem lehet kibogozni a mondanivalójukat, illetve a mai ''írók'' is hibásak, rengeteg cikket úgy fogalmaznak meg, mintha a google fordítóból másolták volna oda, és ez elég irritáló tud lenni számomra.

Nyilvánvaló, hogy többet netezek, mint ahány verset olvasok, bár így is bele tudok merülni az olvasásba. Sajnos nem vettem még észre magamon változást, ha pedig beszélgetek valakivel, még nehezebben tudom kifejezni magamat, mert írásban több gondolkodási időm van.

Valaki tudna segíteni ebben? 18L

2020. szept. 25. 15:09
1 2
 1/15 anonim ***** válasza:
100%
Olvass, olvass, olvass! Nem csak mai szövegeket, 100 éves verseket, Jókai regényt.
2020. szept. 25. 15:16
 2/15 A kérdező kommentje:
Nem maiakat olvasok, Isten mentsen meg engem a mai 'költőktől.'' :D :D
2020. szept. 25. 15:25
 3/15 anonim ***** válasza:
100%
Arany Jánosnak nagyon nagy a szókincse.
2020. szept. 25. 15:40
 4/15 anonim ***** válasza:
31%

A hűtőre mutatással kapcsolatban:

A stílus maga az ember!

2020. szept. 25. 15:40
 5/15 anonim ***** válasza:
41%

Hát például önfegyelem gyakorlása (az olvasáson kívül).

Számolj el háromig, mielőtt ilyen durvaságokat kiejtenél a szádon...

2020. szept. 25. 15:50
 6/15 anonim ***** válasza:
100%
Olvass sokat, de figyelj arra, hogy ne ess át a ló túloldalára választékosságban. Én ismerek egy srácot, aki baromi idegesítően beszél és fogalmaz. Persze egy versnél, novellánál még jó, de amikor egy hétköznapi beszélgetés során is azt mondja a "ez jó ötlet" helyett, hogy "ez egy meglehetősen kiváló idea", az egy idő után inkább gáz szerintem. Vagy mondhatnám gáz helyett azt is, hogy modoros.
2020. szept. 25. 16:57
 7/15 A kérdező kommentje:
5-ös, elég nehéz lenne úgy kommunikálni, hogy 3 másodperces fáziskésésekkel reagálok. Illetve sokszor hirtelen kell kimondanom valamit, mert ha sokat hezitálok, elfelejtek mindent. De olvasok továbbra is.
2020. szept. 25. 19:14
 8/15 anonim ***** válasza:
7: van valami mentális problémád is?
2020. szept. 25. 19:16
 9/15 A kérdező kommentje:
Van egy pár... Mert?
2020. szept. 25. 19:19
 10/15 anonim ***** válasza:
0%

Mert ezt elfelejtetted megemlíteni a fő kérdésben.

Touret-szindrómás vagy?

Ez részben magyarázná a hirtelen csúnyabeszédet...

2020. szept. 25. 19:24
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!