Vannak itt írók?
Én költő, és író vagyok. Már dolgozom egy nagy művön, amit tervezek kiadatni. Sok száz versem van, forgatókönyveim, drámám, novellàim, és egyéb alkotásaim. Minden műfajt kedvelek, mindben szívesen alkotok. Remélem teljesül az a vágyam, hogy egyszer legalább a műveim egy részét ki tudom adatni, mert szerintem olyan témákat feszegetek, olyan szemszögből, ami nem épp mindennapi, mégis rendkívül fontos.
Kritikàval is szoktak megbízni engem, kaptam már köteteket "amatőr" művészektől kritikàra.
Mit tanácsolok? Olvass sokat, főleg klasszikusokat, mert a mai Varró Daniktól nem lehet tanulni. Vannak persze tehetséges költők, és írók jelenleg is, de sajnos a legtöbb ilyen Varró Dániel szint. Járd a természetet (engem sokszor megihlet), utazz sokat (ez is), írj minél többet, mert csak így tudsz fejlődni, és tájékozódj az irodalmi szakszavakkal kapcsolatban, mert minél többet ismersz, annál több műfajban próbálhatsz alkotni például. Vegyél részt kulturális eseményeken, olvass történelmet, és ha nincs ihleted, akkor ne erőltesd! Nekem valamikor hónapokig nincs ihletem, aztán pedig hetekig szinte csak írok, még éjszaka is.
Javaslom még azt is, hogy hallgass sok zenét, mert az is szerepet játszhat abban, hogy kapsz-e ihletet.
Legfontosabb: Soha ne az legyen az első, hogy "Na, akkor én most ezt kiadatom". A kiadatàs drága, és ha nem vagy elég jó, akkor nem fogsz senkit érdekelni, vevőket nagyon nehéz találni fiatal, amatőrként. Ne az legyen, hogy mindenkinek elküldöd, minden ismerősödnek, akik ágyon dicsérnek, aztán kirakod egy verses csoportba, és ott szétalàznak, ez nagyon kellemetlen tud lenni. Én is saját hibámon tanultam még gyerekként, azóta persze sokat fejlődtem. Minőségi kritikára törekedj, ha azt akarsz. Mutasd meg egy költőnek a versedet, egy valódi költőnek, nekem egy tanárom gimnáziumban költő volt, neki mutattam meg őket, ő azt mondta, hogy van bennem tehetség, semmiképp sem szabad abbahagynom, és részletesen elmondta, hogy mi tetszik neki melyik művemben, és adott tanácsokat is, hogy miben változtathatnék. Én hallgattam rá, jó döntés volt. Javaslom, hogy ne oszd meg mindenféle netes verses oldalon a művedet, mert annak nem sok jó kimenetele lehet: Mivel új vagy senki nem fog olvasni, és ez le fog téged lombozni.
Valakiknek nem fog tetszeni az írásod(ami egyébként teljesen normális, ugyanis nem ízlik minden embernek például a juhtúró sem), ezt meg is fogja írni, és ez is le fog lombozni.
Valaki adni fog egy kemény kritikàt, ami ismét oda fog vezetni, hogy el fogsz keseredni.
Persze előfordulhat az is, hogy mindenki csupa-csupa jókat ír majd róla, de akkor majd akkor fogsz koppanni, ha majd a kiadó közli, hogy ezt ők nem veszik meg, hanem neked kell 1-1,5 milliót letenni az asztalra, ha te könyvként akarod a saját művédet fogni a kezedben.
Szóval ne ilyen helyekre küldd be, meg ne FB-n osztogasd olyan embereknek, akik abszolút nem is értenek hozzá, hanen inkább küldd be pályázatokra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!