Ti mit tennétek? Egy bunkó szomszéd most kezdett el felújítani, miközben a vírus miatt sokan otthon vannak/otthonról kell dolgozniuk.
Hát szar ügy, sajnálom. Nem nagyon tudod megakadályozni, esetleg összefoghatsz a többi lakóval, hátha többen többre mentek abban, hogy meggyőzzétek valamilyen kompromisszumról.
Mi is itthonról dolgozunk, de a közmű építés nem állt le mellettünk: egész nap remeg a ház, zaj van, és ki sem tudjuk nyitni az ablakot, mert száll be a por.
Én is azt tervezem, hogyha otthon kell maradnom, felújításokat fogok végezni. Összekötöm a kellemetlent a hasznossal.
Mondjuk én csak festeni akarok, ami nem jár zajjal.
Gondolom más is így gondolkodik. Nem nagyon tudsz tenni ellene.
Nem patthelyzet, kulturálatlanság, fantáziátlanság és kapcsolathiány.
A dolgokat a cél minősíti. Egy közműszerviz, hosszadalmas eljárás, feltételezhető, hogy szervezése korábban kezdődött. De ettől függetlenül, közösségi érdek! Tehát semmiképpen nem hasonlítható a személyes érdekkel.
A társasház jó közérzete szintén közösségi érdek. Természetesen van egyéni érdek is, és néha ezek ütköznek. Ilyenkor tárgyalás szükséges annak kiderítésére, hogy mi az optimális (ami persze senkinek se jó, de mindenki visel belőle valamennyit). Előfordul (ez a közös képviselő felelőssége is, de nemcsak az övé), hogy valaki azt képzeli, az ő érdeke nem sérülhet. Az is lehetséges, hogy nem ért a szóból. Ekkor lép életbe a kényszerítés (ugyanez a helyzet a társadalomban, emiatt van rendőrség és bíróság). A kényszerítés mindig erőből történik, az a természettörvény. Az erőt ilyenkor mindig a közösség adja, hiszen ilyenkor egy mindenki ellen eset jött létre. Társasházban ezt vagy a közös képviselő hajtja végre (megfelelő támogatással), vagy pedig a tulajdonosok egy (nagyobb) csoportja. Elsősorban a szomszédok.
Na most, ha a társasház légköre erre nem alkalmas, akkor az egy silány (mini) társadalom, hosszú távon onnan el kell menni, rövid távon igénybe kell venni külső segítséget (persze tudom, a mi társadalmunk is elég silány, tehát a külső segítség eléggé kérdéses).
Tudom miről beszélek, közös képviselő vagyok jó régóta. Volt példa közösségi összefogásra, volt példa külső (jogi) segítségre, de összesen ötnél kevesebb, mióta itt élek. Ez egy hosszú folyamat, a közösség minősége határozza meg, például abban is, hogy alkalmas közös képviselőt választ.
A konkrét helyzetet nyilván nem ismerem, de nagyjából ezek az esetek, és ezek a lehetőségek. Az érdekérvényesítés nem egyszerű dolog, néha sok ismeret kell hozzá.
Miért is lenne bunkó? Nem tehet arról hogy járvány van. Jó szakember meg nem áll rendelkezésre 24/7.
Es amúgy a ti lakasotokat teljesen hangtalanul epitettek/újították fel? Na ugye...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!