Mit jelenthet ez?

Figyelt kérdés

Bocsánat, ha nem jó kategória. Ma így olvasgattam Ady Endrétől műveket, verseket.. stb.

Szerintetek az mit jelenthet, hogy : "ugye megbocsátják, ha zárójelekkel élek?,,

Van néhány ötletem, de egyikben sem vagyok biztos, szóval gondoltam megkérdezlek titeket is:)

2020. júl. 27. 08:44
 1/4 TR75 ***** válasza:
93%

Ebben a novellában szerintem azt jelenti, hogy "suttogva", "összehajolva" meséli el a zárójeles történetet, mert az illetlen, megbotránkoztató, nem tartozik másra, nem való urak és úrhölgyek fülének, pletyka stb. Amolyan "Csak neked mondom el, de ne mondd tovább senkinek!"-féle dolog.

De ezt el is magyarázza:

"Erkölcstelen történetet az ember csak zárójelekkel mondhat el Budapesten."

Ez a mondat amúgy, Adyt ismerve, simán lehet irónia is, amolyan "Jaj, tudjátok, milyen a közszáj, mindenki tud, de senki nem beszél róla".

2020. júl. 27. 10:16
 2/4 A kérdező kommentje:

Oh, köszönöm szépen :)

Lehet, hogy hülyeség lesz, de ezt akkor ilyen átlagos emberekre is mondják, nem?

Hogy x,y 'zárójelekkel él'

2020. júl. 27. 10:48
 3/4 TR75 ***** válasza:
100%

Hm. Az az érzésem, hogy kicsit félreérted azt, hogy "zárójelekkel él".

Az "él" ebben az esetben kétféleképpen értelmezhető, egyrészt "éli az életét", másrészt "valaminek az alkalmazásával él", tehát "valamiket használ, alkalmaz".

Ady itt az utóbbira gondol (szerintem).

És hát igen, átlagos ember is használhat zárójelet (mint most én :-) ).

2020. júl. 27. 11:06
 4/4 A kérdező kommentje:

Jaaa értem 😅

Köszi szépen:)

2020. júl. 27. 11:09

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!