Mi tesz valakit íróvá?
Van valami számomra megfoghatatlan, amit érzek ebben a kérdésben, és bár rengeteg ideje gondolkozom rajta, nem találom a választ (ami pedig égető mostanában, rettenetesen tudni akarom).
Személyiségtípusokon is gondolkodtam, hogy például van, amelyik magával ragadóan tudja átadni a gondolatait míg a másiknak nincs meg ez a képessége. Persze ez se az a bizonyos megfoghatatlan, de remélem, itt valaki tud majd segíteni.
amúgy meg, gondolom, adottság kérdése is, tehetségé
mint ahogy minden alkotómunka
én például bármiről tudok verset irni, akár percek alatt 8-10 verszakosat, spontán módon, de ha "feladatként" kapom, akkor is pár nap alatt megszületik. Mert adottságom van hozzá. De festeni például nem tudok, mert ahhoz meg egyáltalán nincs készségem.
Ez ilyen.
Persze ha van affinitás, azt lehet tudatosan is fejleszeni, vagy hivatásszerűen gyakorolni, és lehet hobbi szinten is gyakorolni a magad és szűk környezeted örömére
Ha magamból, a saját adottságomból indulok ki, akkor:
-sosem megy nyögvenyelősen, ha mégis elakadok, vagy gondolkodnom kell rajta, és nem jön az ihlet, azt izgalmas kihivásként élem meg, nem kellemetlenségként vagy nehézségként
-élvezem a munkát, és miután a végére értem, akkor is még napokig nincs kész igazán, mert eszembe jutnak ide-oda kiegészitések.
-sokan, akik alkotnak azt mondják, hogy sosem érzik tökéletesnek, befejezettnek a művüket. Ez rám nem igaz, legalábbis a vers irásra, azzal elégedett szoktam lenni egy ponton, ha jónak érzem. Ha más jellegű alkotómunkát csinálok, arra igen.
-mások is tehetségesnek tartanak, tetszik nekik amit csinálsz, örömet szerzel vele
most ezek jutnak eszembe
De mégis, mi az a plusz, ami íróvá tesz valakit, nem csak egy... emberré, aki ír? Elég bután fejeztem ki magam, de nem tudom máshogy megfogalmazni.
Szóval ott van pl. Kosztolányi, hogy magyaroknál maradjunk. Ő, ha elvonatkoztatok attól, hogy költő is, a leírtak miatt mondható írónak?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!