Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért baj, ha nem akarom...

Miért baj, ha nem akarom megkeresztelni a gyerekemet?

Figyelt kérdés

Én úgy gondolom, hogy ezzel bekorlátoznám. Megvan a joga ahhoz, hogy ő majd eldöntse, miben akar hinni. Az én szüleim ezt helyettem döntötték el, és elég hosszú folyamat volt, mire végre kikerültem ebből az egészből, és külső szemmel tekintettem a vallásokra. Mindenki olyan maradi és csőlátású, csak azt hiszik el, amit a papok tanítanak nekik és a szüleik irányítják őket még felnőttként is. Én nem akarom ezt a gyerekemnek, hálás lesz majd érte felnőttként.

Nem, nem vagyok ateista. De nem hiszek a katolikus egyházban és a szentségekben sem. Istenben hiszek, és Ő biztos nem olyan, amilyennek mondja az egyház. Ő olyan, amilyen, és kellene egy alázat az egyháznak is, hogy nem beszélhet a nevében.

2019. júl. 23. 10:36
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
77%

,,Durva, hogy egyesek képesek olyan istenben hinni, aki csak azért nem fogad be valakit a mennybe, mert azt nem locsolta meg kiskorában egy pap."

Most már kicsit változott a katolikus egyház álláspontja is ezzel kapcsolatban. Gondolom, őket is zavarta ez a dolog, ezért bevezették a vágykeresztség fogalmát, keressen rá, akit érdekel. Azt ugye nem lehet kimondani, hogy tévedtünk, szóval a fogalmakat kell átdefiniálni :-)

2019. júl. 23. 12:47
 12/16 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egyáltalán nem baj, sőt inkább becsülendő, hogy nem akarsz részt venni hagyományból egy olyan szertartásban, amit nem is gondolsz komolyan. Sokan bármiféle hit nélkül kereszteltetik meg a gyereküket csak azért, mert ez a szokás, vagy mert egyes családtagok elvárják, és én ezt nagyon nagy tiszteletlenségnek tartom, mivel a keresztség egy komoly fogadalomtétel, nem egy házibuli. Az én szüleim elvileg hívők, de nem igazán látszik az életvitelükön, templomba se járnak, meg semmi ilyesmi, ennek ellenére megkereszteltettek, vagyis megfogadták, hogy hívőként fognak nevelni. Hát nem igazán úgy neveltek. A "keresztanyám" pedig ateista, sose volt vallásos, csak azért ő lett a keresztanyám, mert anyukám legjobb barátnője volt akkoriban, amikor megszülettem. Nem is értem, hogy vállalhatta el ateistaként a keresztszülői feladatokat, természetesen ő se teljesítette őket. A keresztszülőség nála abból állt, hogy gyerekkoromban mindig küldött nekem szülinapi ajándékokat, amikért amúgy hálás vagyok, csak épp nem ezt jelenti keresztszülőnek lenni.

"Mindenki olyan maradi és csőlátású, csak azt hiszik el, amit a papok tanítanak nekik és a szüleik irányítják őket még felnőttként is."

Ezzel viszont nem értek egyet, mármint szerintem ez egyáltalán nem attól függ, hogy meg van-e keresztelve a gyerek vagy nincs, hanem attól, hogy hogyan neveled, milyen példát mutatsz és mit tanítasz meg neki. A keresztséggel nem lehet korlátozni senkit, de a neveléssel igen. Hívő módon is lehet úgy nevelni egy gyereket, hogy ne legyen beszűkült a gondolkodása. Én megkereszteltettem az enyémeket, úgy is nevelem őket, ahogy megígértem a keresztelőn, viszont ennek ellenére nem tilos más dolgok iránt érdeklődniük, sőt örülök neki, ha különféle nézőpontokat megismernek, mert így sokkal nyitottabbak és intelligensebbek lesznek, mint akiket csak egyfelé terelgetnek.

De még egyszer hangsúlyozom, hogy ha nem értesz egyet azzal a fogadalomtétellel, ami a keresztséggel jár, és úgy érzed, nem akarnád vagy nem tudnád teljesíteni, akkor egyáltalán nem baj, hogy nem keresztelteted meg a gyerekedet. Az enyém csak egy lehetséges hozzáállás a sok milliárd közül.

2019. júl. 23. 13:35
 13/16 ispi válasza:
100%
Helyettem is a szüleim döntötték el a dolgot és ezt nem tartom helyesnek. Viszont számomra ez semmit nem jelent, annyira semmit, hogy még a kikeresztelkedést is fölöslegesnek tartom, csak egy darab papír, ha megvan még valahol és ennyi. Ezért aztán tényleg érdemes volt... Kívülállóként nézem a vallásokat, az idehaza pár száz éve divatban lévőt épp úgy, mint bármelyik másikat a világon. Majd mindenki eldönti saját maga, hogy melyik érdekli (ha érdekli valamelyik), elvégre nem robotokat, vagy testi/lelki klónokat nemzenek az emberek, hanem az önálló, saját gondolatokkal rendelkező utódok a cél, ha jól tudom. Nekem senki ne mondja meg, hogy ebben vagy abban kell hinnem ilyen és olyan módon. Majd én eldöntöm, a rendelkezésemre álló információk alapján, hogy mi legyen, ha úgy érzem, hogy szükségem van ilyesmire és ez mindenkinek a saját döntése kellene, hogy legyen.
2019. júl. 23. 13:41
 14/16 anonim ***** válasza:
100%

Nem kell vitatkozni, mert a szülők hozzájárulása szükséges a kereszteléshez.

Így a nagyszülők, nem vihetik el..."titokban".

De szerintem nem is tennék...

2019. júl. 23. 14:17
 15/16 anonim ***** válasza:
82%

Szóval ha jól értem, a kérdezőnek az a problémája, hogy a keresztséggel együtt meg kell fogadni, hogy katolikus hitben neveli és nevelteti a gyereket. Ezt nem tudná tartani, és ezért nem akarja a keresztséget. Kérdező ez dicséretesen becsületes hozzáállás!

A legtöbb szülő, aki megkeresztelteti a gyerekét, csak egy házibulit akar a családnak. Csöppet sem nem érdekli a teológiai tartalom, vagy éppen a hitben neveltetés fogadalma.

Kérdező viszont gondolkozz a vallásos nagyszülők fejével: Szóval abban hisznek, hogy van egy pár évtizedes földi élet, utána az örökkévalóság. Az ő szempontukból a legjobbat akarják azzal, hogy megkereszteltetnék és hitben nevelnék a gyereket! De végső soron nem az ő döntésük, hanem a tied meg a párodé. Remélem békésen meg tudjátok oldani a dolgot!

2019. júl. 23. 16:51
 16/16 A kérdező kommentje:

,,Szóval abban hisznek, hogy van egy pár évtizedes földi élet, utána az örökkévalóság. Az ő szempontukból a legjobbat akarják azzal, hogy megkereszteltetnék és hitben nevelnék a gyereket!"

Én hiszek, de fenntartásaim vannak az egyházzal kapcsolatban. Nem először hallottam azt prédikálni, hogy ,,aki nem jár minden vasárnap templomba, elkárhozik. Aki nem a Fideszre szavaz, csak rosszat akar ennek a népnek. Aki nem a helyi iskolába járatja a gyerekét, rombolja a közösséget. Aki nőként karriert akar, a sátántól való. A fogamzásgátló ördögtől van." És stb. Egy csomó minden volt a múltban, amit hangoztattak, pl. hogy lapos a Föld (aztán kiderült, hogy nem), aztán muszáj voltak változtatni a hozzáállásukon, különben híveik se maradnának ennyien. És ilyen alapon sok mindenben megint nem lehet igazuk, ki tudja, mikor változnak meg a külső hatásokra megint. Szóval nem hitelesek és olyan dolgokban korlátozzák le az embereket, amikben nagyon nem kéne; az alapvető alázat hiányzik belőlük és a bölcsesség, hogy talán mégse úgy van az a Biblia, ahogy van, mert senki nem volt ott közülünk, amikor írták, és sokkal jobban kéne a lelkiismeretünkre és igazságérzetünkre hagyatkozni, nem pedig az egyházi tanításokra, mert igenis vannak benne erkölcstelen dolgok is. És hiszem, hogy Isten, akihez minden nap imádkozom, nem olyan, mint amilyennek a Biblia leírja (hogy népeket irtott ki), olyan meg főleg nem, aki a szentségek által ismeri el az üdvüzülést. A lényeg, hogy végső soron Isten dönt, nem holmi falusi pap, aki a polgármestertől kapja a pénzét és politizál. Persze, biztos vannak jobb papok, de ezt nem lehet előre tudni, én pedig se az én életemben, se pedig a gyerekeimben nem akarom, hogy egy pap vezesse bármiben is.

2019. júl. 23. 19:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!