Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Vallás » Csak abban a faluban/városban...

Csak abban a faluban/városban kötelesek megkeresztelni, ahol született?

Figyelt kérdés

Sziasztok! Számomra új helyzettel találkoztam. Elköltöztünk szülővárosomból, a kislányunk másik városban született, az ő és a mi lakcímünk is Z város. Mi B városban, szülővárosunkban szeretnénk a keresztelőt megtartani. Meg is beszéltük az ottani plébánossal (nem ismerem, új nálunk), hogy a lakcím szerinti plébániáról kell vigyünk igazolást, hogy engedélyezik a keresztelőt. A papírt megkaptuk, elküldtük. Közben kiderült, hogy abban a városban aznap, amikorra leszerveztük az ünnepséget, ahol engem és férjemet is keresztelték, nem lehet keresztelőt (misét se) tartani, mert Szentség érkezik, reggeltől kora délutánig így más nem történhet a templomban. Egy 15km-rel arrébbi kis faluban lesz hát a szertartás az ottani mise után, az a falu is a mi plébániánkhoz tartozik. Édesanyám jelezte a plébános felé, hogy szeretné, ha mindenképp a mi városunk anyakönyvébe lenne felvezetve a keresztelő, ha bármihez igazolás kell, ne kelljen az odébb lévő templomba rohangálni érte (nem tudta, hogy mivel összetartozó települések, mindenképp a mi anyakönyvünkbe kerülne bele). Azt is megjegyezte a plébános úrnak, hogy mi minden tőlünk telhetőt megtettünk a keresztelő érdekében (nagyon nehezen értük utol, hogy egyáltalán megbeszélhessük a keresztelőt, 3 héttel előre egyeztettük). Na most a plébános közölte vele, hogy örüljön, hogy egyáltalán megtartja a keresztelőt, mert nem hozzá tartozunk, a jelenlegi városunk plébánosának a feladata lenne, és ő tulajdonképp ezzel szívességet tesz nekünk.

És akkor a kérdésem: valóban csak a lakcím szerinti város plébániát lenne szabad ezzel felkeresni, ha máshová mennénk, ott a plébános kedvén múlik, hogy keresztel-e vagy sem?

Soha ilyenbe még bele nem futottam, mindig csak igazolás kellett (keresztszülő, bérma keresztszülő is voltam nem rég), aminek, mint tudjuk, megint csak annyi lényege van, hogy befizettük-e az egyházadót...

2017. márc. 17. 21:54
 1/5 anonim ***** válasza:
iyen szabályzat nincs, gondolom azért mondta ezt a pap, mert így egyszerűbb dolgozniuk, de bárhol meg lehet keresztelni a gyereket, nem utasíthatják ezt vissza
2017. márc. 17. 22:05
 2/5 anonim ***** válasza:

Amelyik településen laksz, ahhoz a plébániához tartozol, ott kell intézni a keresztelőket, esküvőt stb. Természetesen, ha úgy adódik, akkor lehet máshol is, csak macerásabb, mind neked, mind a két helyiség papjainak. Lehet, hogy szebb modorban is előadhatta volna ezt nektek, de lényegében igaza volt.

Én is voltam keresztszülő, tőlem nem kérdezték fizettem-e egyházadót.

2017. márc. 17. 22:17
 3/5 A kérdező kommentje:
tulajdonképp tőlem sem azt kérdezték, csak egy engedélyt kértek, amiért mikor bementem, az volt az első kérdése a hölgynek, hogy az idei egyházadót befizettem-e már, ha nem, akkor most van lehetőségem...
2017. márc. 17. 22:58
 4/5 anonim ***** válasza:

"Soha ilyenbe még bele nem futottam, mindig csak igazolás kellett (keresztszülő, bérma keresztszülő is voltam nem rég), aminek, mint tudjuk, megint csak annyi lényege van, hogy befizettük-e az egyházadót..."

A keresztlevél kikérésének egy az egyházi adónak nagyon nincs köze egymáshoz. Keresztlevél alapján nem lehet igazolni, hogy fizettél-e vagy sem, ott csak az van, hogy milyen szentségekben részesültél már...

Amúgy a kérdésre válaszolva: szükség esetén bárhol megkeresztelik, de igen, elsősorban annak a plébániának a feladata, ahová tartozol lakhely szerint.

2017. márc. 18. 09:45
 5/5 A kérdező kommentje:
Sehol nem irtam keresztlevelet, igazolast kellett kernunk. Van ra formanyomtatvanyuk
2017. márc. 18. 22:47

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!