Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Klímakatasztrófa, környezetsze...

Klímakatasztrófa, környezetszennyezés. Neked mi a véleményed?

Figyelt kérdés

Főleg a műanyag visszaszorítását szorgalmazzák. Pl. hogy kimérős dolgot vegyél a boltba, amit sima üvegben haza tudsz vinni, vagy vigyél magaddal szövetszatyrokat a péksüteményeknek, zöldségnek, gyümölcsnek. Úgy látom, hogy a műanyagra különösen rászálltak. (Értem miért, nem kell elmagyarázni.)

Állattartás visszaszorítása, környezetkímélő vegyszerek és fürdő- és kozmetikai szerek használata, stb. a további lassítást célzó javaslatok.

2019. jún. 18. 10:01
 1/7 Mansour ***** válasza:
100%
Alapvetően egyetértek ezekkel a célokkal, de úgy érzem, hogy ezek a zöld mozgalmak kissé mintha pótcselekvésként működnének, a lelkiismeretünk megnyugtatásaként, hogy a lényegi problémával ne kelljen szembenézni. Mert a lényeg az lenne, hogy ez a jelenlegi, növekedésre építő fogyasztói társadalom hosszú távon fenntarthatatlan. Fontos persze az is, hogy csökkentsük a műanyag csomagolóanyagok mennyiségét, de az igazi megoldás az lenne, ha leállítanánk ezt az iszonyatos pörgést és pazarlást. Nem kell a mindenkinek autóval közlekedni, és akinek mégis kell, annak sem kellene 3 évente autót cserélni, meg évente mobiltelefont. Nem kellene árukat ezer kilométerekre szállítani, a helyi termelésre kellene alapvetően építeni, és mindenféle termelésben a minőségre és tartósságra kellene törekedni a mennyiség helyett.
2019. jún. 18. 10:16
 2/7 anonim ***** válasza:
80%

Az a probléma, hogy a világ nagyvàllalatai kvàra leszarjàk. Nem tesznek semmit. Mindenből az olcsóbb megoldást gyártják, a profit a lényeg, semmi más.

Persze az egyenének egyre többet tesznek, ez szuper.

De sok mindent meg lehetne előzni és úgymond ràkényszerìteni az embereket a környezetbaràt termékekre.

Én pl nem tudom megérteni, hogy hogy gyàrthatunk még mindig pelenkát? 500 év, mire lebomlik, addig meg szépen szennyezi a vizeinket és a környezetünket.

Miért nem lehet pl a drogrériàkban mosható pelenkàt kapni? Miért kell valami zug honlapról rendelni, ha környezetbarát terméket akarok venni? Ugyanez igaz minden másra is.

Pl az összes hipermarketben műanyag mosogató szivacs van. Ha én luffatököt akarok venni, ami természetes és lebomlò, akkor nekem kell utána járni és megrendelni jó drága postaköltséggel.

Miért nem könnyebben elérhetőek ezek?

Nem tudom megérteni.

De amúgy az emberek is sokszor leszarjàk az egészet és csak azért is megveszik mondjuk a műanyag szívószálat, amikor ott van mellette a papír ugyannyiert.. Be kéne tiltani szerintem ezeket és alternatívákat biztosítani..

De hát nem. Itthon meg különösen leszarja mindenki, hát a migráció nagyobb gond ugye, mint a klímavàltozàs.. De Amerika is kopp ugyanezt csinálja.

2019. jún. 18. 10:40
 3/7 hollófernyiges ***** válasza:
100%
Az elsőnek igaza van, a szemét szétválogatása, a műanyagzacskó betiltása pótcselekvés, ami alig számít valamit. Még Magyarországon is felére kellene csökkenteni a fogyasztást a fenntarthatósághoz, Amerikában pedig kb a negyedére. Csak nincs az a mozgalom amelyik ezt ki merné mondani, mert eléggé béka alá csúszna vele a népszerűsége. Amíg már túl késő nem lesz.
2019. jún. 18. 10:45
 4/7 Mansour ***** válasza:
100%
Pontosan. És a népszerűség még csak hagyján. De a profitérdekelt vállalatok és az egész rendszer változatlan fenntartásában érdekelt üzleti és pénzvilág mindent megtesz azért, hogy egy ilyen kezdeményezés ne terjedhessen el széles körben. Többek között pl. az ilyen pótcselekvéses látszatmegoldások támogatásával.
2019. jún. 18. 11:38
 5/7 TappancsMancs ***** válasza:

A műanyag bármennyire is probléma jelenleg, csak nem tudják helyetessíteni valami hasonlóval. Az üveg a mai gyors bevásárlást nézve nem lenne kedvelt opció, mert munkából hazafelé sajna nem lenne nálunk egy rakás üveg bevásárolni. Aztán mit lehetne üvegben tartani? Édességek? Stb? Mi lenne a menete?

Az egész bevásárlás nagyon körülményessé válna, mert vinni kellene egy rakás dolgot egy bevásárláshoz, üvegek, szatyrok, zacskók, dobozok, vagy akármik. Mindenért sorba kellene állni és kimérnék, vagy magunknak kellene lemérni. És rengeteg dolgot kellene lemérnünk és ott egy külön sorban állás alakulna ki akár. Mindent úgy kellene válogatni, mérni vagy kérni és minden részlegen azt kellene eljátszani ami ma a zöldség részlegen van, és hát az sok lenne az embereknek, hogy vigyenek üveget a mosószernek, tejnek, samponnak, és egy halom üveggel kellene mászkálniuk közértbe.

Persze lehetnének visszaváltható üvegek is, csak az is macera a mai kényelemhez képest. Drágább az áru. Visszavinni is többlet munka, mert a rengeteg áruféleség miatt gyorsan gyűlnének az üvegek.

Ha minden papírba lenne csomagolva, ahhoz meg fa kell és a megnövekedett papírszükséglet, megnövekedett erdőirtást is jelentene, mert így is gond az erdőirtás.

Hogyan nézne ki egy bevásárlás? Vennénk mondjuk 10L tejet, amihez vinnénk 10 db literes üveget. Vennénk 4 doboz joghurtot, amihez vinni kellene 4 db pár decis üveget. Plusz egy üveg a tejfölnek. A felvágott és húsféléknél is van műanyag a papíron, különben átnedvesedne és zsírozna mindent, tehát a felvágottnak is kellene valami ami nem papír, és a húsoknak is. Vásároljunk tovább. Kell 3 liter olaj és annak is 3 db literes üveg. Kell egy liter ecet és annak is üveg. Majonéznek is kellene és a mustárnak is egy-egy pár decis üveg. Kérdés miben lenne az összes fagyasztott élelmiszer, a zöldség, pizza, húsok és jégkrém? Papírban átázna, de valami annak is kellene, nem tudom mi. Vásároljunk tovább. Két liter ásványvíz az két db literes üveg, és a két liter gyümölcslé vagy üdítő is még két db literes üveg. Kell még üveg a samponnak és az öblítőnek.

Ez így lenne 27 db üveg. Szerintem az üveg nem jó megoldás.

Vannak elbomló műanyagok is, de azt nem tudom most hol tart a dolog.

2019. jún. 21. 23:02
 6/7 TappancsMancs ***** válasza:
És itt a kérdésben még csak az élelmiszerboltok csomagolásai voltak, de a műanyag lényegesen több területen hétköznapi. Nézd csak meg. Gyors lista: bútorlap felülete és a fa zúzalék ragasztása, festékek, elektronikai eszközök, étel tároló dobozok, evő- tálaló- ételkészítő eszközök, lámpa, szőnyeg, ruházat, cipő, ruhacsipesz, ecset, tolltartó... felsorolni is nehéz.
2019. jún. 22. 12:06
 7/7 anonim ***** válasza:
Igaz, a jéghegy csúcsa a müanyagszennyezés visszaszoritása. De már egy átlag polgár is rengeteget tesz azzal, hogy pl az eldobhato tescos zacskot mondjuk magával viszi és négyszer használja a kifli vásárláshoz pl.. itt születésszabályozásra va szükség, a leginkább túlnépesedett területeken. Pont oda születnek gyerekek, ahol a legkevesebb az erőforrás, elvonják a pénzt, az élelmiszert onnan, ahol arra érdemesebb, tudatosabb emberek élnek. Ezt viszont senki nem fogja kimondani a polkorrektség miatt. A tulnepesedes gondjai 10 even belul lecsokkennenek, ha max 1 gyerek lenne engedélyezett. A szabályszegöket meg elköttetni.
2019. jún. 23. 16:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!