Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Szerintetek van rá esély,...

Szerintetek van rá esély, hogy él még a kútba esett kisfiú?

Figyelt kérdés

Tegnap indexen is meg origón is kiemelt hír volt, de most semmi friss nincs róla.

Pedig már 2 napja is, meg tegnap is olyan hírek voltak, hogy 6-8 óra lehet hátra a mentésből.

És hogy óvatosan nyilatkoznak, mert sok a nem várt akadály, de akkor is lassan 24 óra telt el, összesen meg már vagy 10 nap.

2019. jan. 23. 16:05
1 2 3 4 5
 41/46 anonim ***** válasza:
100%

a szakemberek mindent megtettek:

[link]

2019. jan. 26. 17:41
 42/46 A kérdező kommentje:

Belenéztem, de bevallom, nem bírom megnézni, sokáig hatással van rám az ilyesmi, vannak olyan képek, amiket sosem fogok tudni kitörölni az emlékezetemből.

De én nem hiszem, hogy ennek 2 hétig kellett volna tartania.

Ez nonszensz.

Éjjel-nappal, ennyi ember munkája...

Én most is azt mondom, hogy az eredeti lyukat nem fúrta 50 ember 2 héten át, ennyi felszereléssel.

És az még jóval mélyebb is.

Itt valami nagyon nem OK.

Az tiszta, hogy ha hamarabb leérnek, akkor sem él a gyerek.

De azt nem értem, mi volt ezen ennyi idő.

Sajnos én alapból 99%-ra tettem azt, hogy ezt nem lehet túlélni, de mikor azt írták, hogy a keresztvájatot úgy ássák, hogy a kiképzett, profi bányászokon oxigénpalack van... na akkor már egyértelmű volt, ha nekik szükségük van rá, akkor anélkül egy pici gyerek még mélyebben nem élheti túl.

Még kíváncsi vagyok, hogy lesz-e ennek felelőse, és hogy végülis volt-e engedély erre a kútra vagy sem.

A cég szerint igen, az önkormányzat szerint nem.

Azért ez is nonszensz, az egyik mutasson be egy iratot, és akkor nincs egymásra mutogatás.

2019. jan. 26. 17:50
 43/46 anonim ***** válasza:
100%

az eredeti csak 25 centis, nem 1 méteres, és nem arra volt tervezve hogy emberek szerszámok stb menjenek le. ehhez még kibélelni is kellett. továbbá lehet hogy az eredetit elárasztották folyadékkal fúrás közben itt ez se jöhetett szóba. ott lehetett "vadul" is furni, ha beletörik max káromkodnak s kiveszik ha nem tudják megoldják arrébb. itt vadul furás beomlaszthatta az eredeti kutat. így több hónapos munka lett volna ez, igazából nagyonis gyorsan haladtak csak ez ebben az esetben nem volt elég gyors.

a munkásoknak nehéz fizikai munkát kellett végezniök, többen voltak s por volt. ehhez kellett a több oxigén. a gyerek - elvileg - szinte hibernálva volt aludva mozdulatlanul s a tüdeje ébren is sokkal kisebb. ez persze csak az esélyt növelte de nem garantálta volna h nem fullad meg. azt nem tudom felmerült e hogy a munkások elszívnák e előle a levegőt vagy tökéletes légzár volt a két furat között...

ha nem omlik rá annyi törmelék akkor le tudtak volna juttatni neki levegőt, élelmet még akár gyógyszert is. de erre már eleve nem volt lehetőség. most már tudjuk, hogy nem is volt kinek mert mire ez felmerült már nem élt.

2019. jan. 26. 18:00
 44/46 anonim ***** válasza:
100%
bár akkor is elég kritikus lett volna mert 100 méteres fúrt kútba nem nagyon lehet fel le húzogatni semmit mert minden alkalommal elég sok törmelék zúdúl rá,
2019. jan. 26. 18:11
 45/46 A kérdező kommentje:
értem, ennyire részletesen nem magyarázta meg a cikk, én meg nem értek hozzá, de köszönöm!
2019. jan. 26. 18:15
 46/46 anonim ***** válasza:

Igazából nekem is csak elképzeléseim vannak, igaz van némi közöm a geofizikához és a munkavédelemhez. Így talán tudok egy két olyan dolgot ami más végzettség emberben nem merül fel.

Ha a kamera azt mutatja hogy él, akkor összeállt volna egy ez irányú válságstáb, hogy mit és hogyan juttassanak le neki.

a fő gond az lett volna hogy talán csak egy próbálkozás van nem lehetett volna fel le eresztgetni ezt azt, már a következő eresztés is végződhetett volna azzal, hogy valaminek a leeresztésével élő adásban ölik meg.

ahogy telnek a napok végignézték volna ahogy egyre kritikusabb állapotba kerül s orvosilag ezt azt be kellene neki adni. de leereszteni olyasmit amivel lehetséges lett volna infúzió beadni neki szintén életveszélyes művelet a további omlások miatt.

érdemes lett volna az elején első alkalommal olyasmit leereszteni ami alkalmas erre is, csakhogy ez már vastagabb súlyosabb technikát kiván aminek a leeresztése még több omlást okozott volna mint ha nem viszik le.

lényegében távirányítással kamerán keresztül kellett volna beadni neki egy infúzió s azon keresztül folyadékot és gyógyszereket

csakhogy az infúzió helye néhány nap után még kórházi körülmények közt is kezd begyulladni, cserélni kell.

ez elméletben lehetséges vannak már olyan kis pókszerű robotok amik képesek erre, de a cserélgetés még nehezebb. akkor még több mindent kell lejuttatni még a elején stb. s ugye komoly gond hogy azt lejuttatni nehéz anélkül hogy a 100 méter során ne temesse be emiatt a törmelék. szinte egyetlen egy alkalommal lehetett volna csak lejuttatni eszközöket plusz egy csövet is maga után kellett volna húznia. ha ez sikerül a második alkalommal még nagyobb a kockázat. és azt sem szabad elfelejteni senki sem gondolta hogy ennyire sokáig fog tartani ha nem derül ki hogy félúton gránit van akkor napokkal korábban megtalálják. ez így most nem számított de ha él akkor nem biztos hogy érdemes lett volna vállalni a további omlás kockázatát mindenféle lejuttatásával, hanem inkább abban bízni h kitart addig amig megtalálják. persze ahogy egyre telik az idő s romlik az állapota ujra és ujra felül kellett volna birálni ezt az elképzelést.

igy is többször felülbirálták a mentési stratégiát, de igy ez műszaki kérdés volt, nem orvosi kérdés.

szóval ha az elején a kamerán életben találják, könnyen kerülhettek volna olyan helyzetbe hogy ha nem avatkoznak be meghall ha beavatkoznak akkor meg a törmelék miatt hal meg.

igaz sok lehetőség van pl. nem tudom képesek lettek volna e egyfajta búrát leereszteni ami utána bevédi a tovább beomló dolgoktól. ha ez sikerült volna akkor utána már nagyobb biztonsággal lehetett volna fel le juttatni ezt azt de ezt is csak leírni ilyen egyszerű, megvalósítani nem. a bura fölött is hamar kialakulhatott volna több 10 centis törmelék

2019. jan. 26. 18:44
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!