Szerintetek van valami köze a zsidóknak a 'libsi' szóhoz?
Egy ismerősömmel keveredtem vitába, ő szójátékot csinált a libsi-bibsi hangzásból, de ezzel én nem értettem egyet.
Nem szeretnék rasszista hangvételt, engem tényleg érdekelne hogy van e hozzá valami köze, mert szerintem ez olyan megszokás, mint a jogsi, vagy a hapsi.
Ha a svédeket nézzük, akkor ők eléggé liberálisak, ez köztudott, de az is, hogy zsidó közösségük nincs nagy, illetve nem domináns, ezzel érveltem, de a válasz az volt, hogy általában a liberalizmus kialakulása köthető a zsidókhoz, de szerintem ez sem találó, mert tapasztalataim szerint inkább éppen, hogy konzervatívok, legalább is a többségük.
Nincs. A libsi a liberális magyar rövidítése, a liberális pedig szabadelvűt, szabadságot jelent. A liberális ember a sok más tulajdonság mellett ezt elsődlegesnek tartja.
A zsidó emberek többsége (de nem mindenki) liberális, egyes helyeken, például Magyarországon a döntő többsége az, ezért a liberális és a zsidó a köznyelvben szinonimákká váltak egy bizonyos szint alatt, figyelmen kívül hagyva, hogy nálunk is sokkal több olyan ember van, aki liberális és nem annyira kedveli a zsidókat (de ez a tény nem az etnikumhoz, hanem bizonyos emberi tulajdonságokhoz kötődik, ami jelen esetben rendkívül fontos).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!