Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért nem érti sok ember a...

Miért nem érti sok ember a kapitalizmus működési elvét?

Figyelt kérdés

Az utóbbi időben nagyon feltűnt, hogy mennyi ember nem képes értelmezni a fent említett rendszer működési mechanikáját.

Itt most elsősorban nem az idősekre gondolok, akiket sajnos tönkretettek intellektuálisan, és ezért a gondolkodásuk menete torz (erről nem ők tehetnek), hanem sokkal inkább a "mai" emberekre, akik már ismét a természetes rendszerben szocializálódtak, így kellene érteniük a dologhoz. Számomra ez már szinte törvényszerűnek mondható, hogy azok, akik a leginkább hőbörögnek, hogy nem tudnak "ebben a világban" egyről a kettőre jutni, mindig nekik van a legimbecilisebb hozzáállásuk a dolgokhoz.

Engedjetek meg egy példát:

A mai napon olvastam egy kérdést itt GYK-n arról, hogy a gazdagok mindig csalnak, illetve a másik, hogy a diplomások túl vannak fizetve (leginkább a vezetők), miközben nem is végeznek rendes munkát, "csak ülnek az irodában, és játszanak más pénzével" (ezek gondolom a bankok). Ezek után elgondolkotam, hogy miért nem képesek mások megérteni, hogy nem az alapján dől el egy elvégzett munka értéke, hogy mennyit dolgoztak rajta, hanem hogy az a munka mennyit ér.

Néhány hete volt az a sztori, hogy a Fiat-Chrysler gyárban a munkások sztrájkoltak, mert míg az ő bérük emelését elutasította a vallalat, nagy mennyiségű pénz fektettek egy sporteseménybe, hogy ott reklámozhassanak.

Ezzel csak azt szerettem volna szemléltetni, hogy mennyien nem értik azt, hogy nem azért nem emelték a melósok fizetését, mert semmibe nézik őket (bár SAJNOS ez is gyakori), hanem azért mert ez nem befektetés a jövőbe, míg reklámozni magukat egy nagy eseményen, ahol sok emberre hatással lehetnek, és hosszútávon sikeresebb leheg a cég, az pedig az ott dolgozóknak is jövedelmező.

Miért csodálkoznak sokan, hogy bár ők pénzt, hatalmat, sikert akarnak, de mivel semmit nem tesznek ezért, a végén a vágyaik nem teljesülnek?

Miért hiszik azt az emberek, hogy nekik alanyi jogon jár a jó élet? És ha jól akarnak élni miért nem tesznek érte semmit? Miért mindig az a szemét csaló, aki tanult, és rendelkezik a gondolkodás képességével, és ezért esetleg gazdagabb lesz társai átlagánál?

2018. júl. 29. 00:45
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:
#7 Vannak bíztató jelek. Most, hogy egyre égetőbb a munkaerőhiány, sok vállalat átgondolja a munkavállalókhoz való viszonyát. A Decathlon például odáig merészkedett, hogy "a dolgozó még a vevőnél is fontosabb". Ha jól tudom, el is nyerték a legjobb munkahely címet a kategóriájukban.
2018. júl. 29. 01:19
 12/16 A kérdező kommentje:

Természetesen én is örülnék, ha az emberek nem lennének ennyire lenézőek, és nem lenne muszáj ebben a "kegyetlen" világban élni, de ameddig ez van, addig ehhez kell alkalmazkodni.

2018. júl. 29. 01:29
 13/16 anonim ***** válasza:
54%

Arra szeretnék reagálni, hogy a vezetők túl vannak fizetve.

Én havonta hazaviszem a magyar éves átlagfizetést. Ezt már önmagában nehéz megmagyarázni, de persze meg lehet azzal, hogy nagyobb súlyú döntéseket hozok, magasabb a szakértelmem stb.

A főnököm hazaviszi a fizetésem mondjuk kétszeresét. Még ez is rendben van. Vigye.

De a vezérigazgatónk, aki tőlem csak pár méterre dolgozik, hazaviszi az én fizetésem 80-szorosát!!! Azaz bemegy januárban dolgozni, és megkapja azt a fizetést, amelyért én 7,5 éven át dolgozom. És, következésképpen, egyetlen hónap alatt hazaviszi egy magyar diplomás 75 évi fizetését, ami ugye 2 élet munkája.

Ezt azért nehéz racionálisan megmagyarázni, legalábbis felfogni.

2018. júl. 29. 09:01
 14/16 A kérdező kommentje:

Nem kis felelősség van egy vezérigazgatón, legyen szó akármilyen típusú cégről.

2018. júl. 29. 11:18
 15/16 anonim ***** válasza:

Mármint azért nem emelték a dolgozók fizetését, mert az nem befektetés? Ha majd nehezebb lesz dolgozókat felvenniük, vagy elmennek, mert itt keveset keresnek, ha kell, akkor majd emelnek.

Ha pedig nem kapnak fizetésemelést a dolgozók, akkor hiába jön a pénz a vállalathoz, csak a tulajdonosok jövedelme nő, a dolgozóké nem, hiszen nem emelik a fizetésüket.

2018. júl. 29. 18:17
 16/16 anonim ***** válasza:

nem.

ha elkerülhetetlen az emelés vagy bekeményít a nem létező szakszervezet,akkor elmennek az országból keletebre ahol ott folytatják ahol abbahagyták olcsóbban.

2018. júl. 29. 19:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!