Miért van az, hogy ennyire húz a keleti kultúra?
Sziasztok! Ez a Buddha bár egyre jobban felkelti az érdeklődésemet. Node: én már egészen fiatalon észrevettem magamon, hogy a távolkeleti ún pagoda épületek nagyon tetszenek, aztán az ún japánkert, ha ilyet látok, nagyon tetszik. Aztán, bár ez nem passzol 100% de évtizedek óta küzdök a zsúfoltság ellen, tehát hogy minél kevesebb bútor és cucc legyen, tehát a minimalizmus a fő kedvencem. És mindez most, nem túl régen állt össze egységgé, amikor találkoztam a ZEN-nel. A Zen a buddhizmus és a taoizmus találkozása, a mahajána irányzatok leszármazottja. A zen pontosan ez, ami hozzám közel áll. Nem vakhit alapú vallásosság, hanem a keleti kultúra nálunk, nyugaton is fogyasztható verziója, egy egyszerű filozófiai irány. Pár hónapja zen gyakorlóként kezdem egyre jobban a magaménak érezni. Ahová járok, az az Eredeti Fény közösség, van gyakorlóhely Budapesten, oda, ha eljutok néha zen gyakorlatra, nagyon jó hatással van rám. Buddhista szertartás jellege van, közös mantra recitálás, ülőmeditáció, kóan interjúk. Változom tőle, egyre letisztultabb lesz körülöttem minden. Esztergom mellett a Búbánatvölgyben van az Eredeti Fény Temploma, na ott építészetileg is a koreai zen hagyomány alapján van dharma terem, voltam ott is pl a Buddha születésnapja szertartáson. Nagyon jó kajákat is ettünk. Chong An Sunim apáttal pedig nagyon jó kapcsolatot ápolok személyesen.
Végül a válasz, hogy miért is vonz mindez? Mert teljesen passzol a valódi, eredeti emberi önvalónkhoz. Ha nem jóban és rosszban gondolkodunk, ha elengedjük a dualitást, a tiszta, térszerű, tükörszerű tudatunkkal látva, nem hittel hanem személyes tapasztalatokkal megélni a létezést. Valahogy ez a keleti kultúra esszenciája.
A lakásom is egyre zen-ebb.
Azt jelenti, hogy felkelti az érdeklődésemet, hogy eddig nem jártam ott, nem ismertem. Most sem ismerem, de ahogy olvastam róla a korábbi hozzászólásokban, így felébredt bennem a kíváncsiság, hogy jó lenne személyesen is megtapasztalni a milyenségét.
Egyéb kérdés?
hasonlóképpen vagyok én is
https://www.gyakorikerdesek.hu/emberek__egyeb-kerdesek__8604..
21-22 vagyok, de mondjuk én az európai kultúrát is szeretem
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!