A románok mitől latinok?
Hogy lettek ők latinok? Annyira keveredtek a cigányokkal, hogy egy árnyalattal barnábbak lettek, ezért latinokká váltak?
Meg a nyelvük hogy alakult ki? És mitől latin az is? Azt hallottam, hogy a nyelv háttere és a szabályai megegyeznek az albánnal.
Egy román ismerősömet kérdeztem erről, ő azt mondta, hogy a román is latin, mert gond nélkül érti az olaszt meg a spanyolt, bármiféle tanulás nélkül. A franciát meg tök könnyű elsajátítania, mert egy részét eleve érti. Én ezt valahogy nem tudtam elhinni/felfogni.
Meg általában a latin nyelveknek van egy hangzása ami miatt eltér a többi nyelvektől. Én ezt valahogy nem érzem a románnál. Nővérem párja is román (nem székely, hanem román), és sokszor hallom őt beszéni, illetve tévét nézni. Engem egy az egyben szláv nyelvre emlékeztet, ilyen lengyel-szlovák kevertre.
Ennyi erővel:
Ha a román latin, akkor a magyar is, mert réges-régen a latin volt itt a hivatalos, vagy legalábbis a részben beszélt nyelv Magyarországon.
Vagy a románok mongolok, mert régen a Mongol Empire az ők területére is bejutott. Vagy én török vagyok, mert egy ideig itt uralkodtak. Vagy a lengyelek oroszok meg németek, mert egy ideig be lettek kebelezve.
Mi az igazság a románokról és a nyelvükről? Mik a lehetséges opciójuk egyáltalán?
#6 LOL
Hallottál már élőben olaszt beszélni, illetve románt?
De ha nem is élőben hasonlítjuk össze, hanem például a hiradójukat, már ott is lehet hallani a különbséget mérföldekről.
A szlovákkal vagy a lengyellel tedd össze, na azzal nagyon hasonlít.
Valaki belinkelte a wikipediát. Annak üzenem, hogy nem olvasok románok által írt lefordított szöveget. Ott lehet bármi.
Román az egy latin nyelv, amibe belekeveredett egy kis szláv.
Anépük eredete is pontosan ugyanolyan homályos és vitatott, mint a magyar. Különböző elméletek verik egymást, Románián bellül-kívül, amit különböző politikai erők támadnak, védenek. Ráadásul a nyelvészet is belekeverik. Nem Ismerős valahonnan?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!