Miért foglalkozik annyi ember mások helyesírásával ahelyett, hogy a feltett kérdésre válaszolna?
Mert zavaró. Egy-egy hiba becsúszhat bárkinek. Főleg itt, ahol még javítani sem lehet utólag.
De akinek tele van hibával az írása, arról igénytelenséget feltételeznek.
1. Lehet, hogy igénytelen az írása, de ez nem is fog változni, ha minden közösségben csak szórakoznak rajta.
2. Ez még nem biztos, hogy érdekli.
3. A lényeg, hogy a kérdésére választ kapjon.
Én úgy vagyok ezzel, hogy egyszer egyszer már jeleztem, de kínos a válaszolónak is szerintem, és inkább bízik az ember abban, hogy ha már annyira ráfér valakire akkor hátha azt is legalább kicsit komolyan veszi. Tökéletesen még a korrektorok se írnak helyesen, de ők közelítik, mondjuk ez nem is elvárás általában. De sajnos gyakran vannak olyan alapvető hibák és nem csak helyesírásiak amik a nyelvi szövegértést illetik, értelmetlen mondatok, más értelművé alakított helyesírási hibák amikor a -ba és -ben elcserélődik és olyankor a szó maga mást jelent. Remélhetőleg sokaknak használ legalább pár dolog. Vannak akik cikizésszerűen de kivehetően viccesen is írnak ilyeneket, ami élőszóban másképp jönne ki a hangsúlyozása miatt.
Tipikus amikor a -ba -be más értelmet ad egy szónak, nem mindegy, hogy Tescoba vagy Tescoban. Mást jelent a két szó és egy ilyen sajnos feltűnő.
Ha a kérdés olyan volt amire válaszoltam is olykor előtte vagy utána a helyesírásra is kitértem a válaszadás mellett.
Erre talán mégis írnék valamit:
"3. A lényeg, hogy a kérdésére választ kapjon."
Is is. Olyan ez mint amikor feljön valaki, hogy ezt vettem a munkához, mire rákérdez az ember, hogy "És vettél hozzá ...-t is?". Nem csak a kérdés/válasz ami számít. Másik példa a hogy írják angolul ezt azt és lehet rá válaszolni, de lehet mást szoktak rá mondani angolul. Akkor melyik a fontosabb? Szerintem is is dolog ez.
Van olyan szintű helyesírási igénytelenség, ami a megértést nehezíti.
Az nem baj, ha valaki túl fiatal, túl öreg vagy iskolázatlan és azért rossz a helyesírása. Ennek bele kell férnie, ezek a csoportok nem tehetnek róla, ha nem jól írnak. Sőt, a tájszólásból, más nyelvjárásból származó szokásokkal sincsen semmi baj (pl. tik a ti helyett). De ha valakinek azért rossz a helyesírása, mert igénytelen, az idegesít. A nyelvi rumli is rumli.
Van, akit zavar, hogy egy másik embernek piszkos a körme, még akkor is, ha nem kell kezet fogni vele vagy utána megfogni egy tárgyat. Van, akit zavar, ha egy másik embernek piszkos a cipője, még akkor is, ha nem potyog le róla a kosz. Van, akit munkahelyen zavar a másik asztalán uralkodó rendetlenség. Természetesnek vesszük, hogy ezek a dolgok kellemetlenek néhányunk számára. Hát miért ne lehetne kellemetlen, ha ugyanez az igénytelenség a nyelvhasználatban mutatkozik meg?
Viszont tudni kellene ezt az érzést tényleg csak szélsőségesen kétségbeejtő esetekben és kulturáltan kommunikálni, nem sértő módon, nem azzal a szándékkal, hogy a másikat megalázzuk és a földbe döngöljük.
#6 jól válaszolt.
Ezt tanulták az iskolában. De nem tanulják meg, hogy hogyan lehet másik hibáját úgy jelezni, hogy az ne legyen bántó és a másik tanulhasson belőle. Pedig magyar órának erről is szólnia kéne - de ahhoz még a tanárnak is tanulnia kell, hogy erre képes legyen.
Nagyon kevés tag van, aki képes elmondani, hogy nem becsmérli közben a másikat, hanem objektívan megfogalmazza, hogy mit lát és mi a helyesírás szerinti megfelelő írásmód. (pl A "nyelvtannáci" szót a magyar helyesírás szerint két szóban, külön írandó: "helyesírás náci".)
A helyes alternatívát nyújtó hozzászólásokkal nincs is gond, hiszen fejlődést biztosít.
Továbbá, aki nem érti (nem akarja megérteni) ezeket a kérdéseket, de belekötni szeret, azoknak gyenge a kognitív képességük és alacsony a tolerancia szintjük. Ezeket is sajnálatos módon belenevelik a gyerekekben az általános iskolától kezdve.
A legtöbben nem is akarják, hogy a másik megtanuljon helyesen írni, csak a másik gyengeségét akarják megmutatni.
Egy elmélet szerint az ember alapvetően gonosz és szereti mások hibáit felnagyítani, de nem szeret segíteni a másoknak, hogy az érzékelt hibákat javítsa, ezzel önmagát emelve a másik fölé szellemi síkon. Ez a kisebbségi érzéseire vezethető vissza :)
Ezt nagyon változó és becsmérlő módon képesek előadni. És bár csak annyit mondanak, hogy "zavaró", nem fogják fel, hogy ahogy ők szólnak a zavaró dologról, az milyen stílusú és mit eredményez, mert másokkal nem törődnek, azaz önzőek.
A legalja, amikor azzal érvel valaki, hogy "még helyresírni sem tudsz", akkor a mondanivalód többi része is hamis / nem vagy elég tanult a témához / nem hiszek neked. Ez egy tipikus érvelési hiba. Amit sokszor több másik érvelési hibával együtt használnak.
" Ha idegenektől segítséget, tanácsot, választ várok a kérdésemre, akkor minimum, hogy megtisztelem őket azzal, hogy megpróbálok helyesen írni. Ez alap."
Ha segíteni akarsz, csak azon fogsz segíteni, aki amúgy sem szorul segítségre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!