Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért a legfontosabb a klasszi...

Miért a legfontosabb a klasszikus irodalom?

Figyelt kérdés

Apámmal beszélgettem erről. De neki szent meggyőződése, hogy addig nem formálhatok véleményt semmiről, amíg az összes klasszikust el nem olvastam. Persze én jöhetne ezernyi másfajta példával, de azokat semmibe veszi. Kérdem én... Klasszikusok nélkül nem ember az ember?

(Mármint az én koromban, 15 évesen például. És tervezem olvasni őket, de ez a gondolat, hogy csak azzal vagy érvényes ember, nem tűnik nekem igaznak.)

2018. jan. 14. 15:23
1 2
 11/12 TR75 ***** válasza:

Igen, amúgy sznobnak tűnik az ilyen hozzáállás. Semmivel nem kevesebb az olyan ember, aki nem olvas(sa el az összes) klasszikust. Maximum műveltségben. Ami viszont az ember jelleméhez direktben nem tesz hozzá.

Az meg pláne érdekes, ha szerinte a klasszikus irodalom lényege a német és orosz irodalom. Kétségtelen, hogy az orosz-német-francia irodalom vitte a prímet akkoriban (főleg a 19. század közepe-vége és a 20. század eleje között). De csak azokat tartani "A" klasszikus irodalomnak...

Én erre azt mondom, elolvastam Dosztijevszkijtól A Karamazov testvéreket, és szenvedtem vele, mert pontosan az ilyen regények miatt nem szeretem a 19. századi írók műveit.

Viszont a Bűn és bűnhődés az egyik legjobb regény, amit olvastam, abszolút modern, végig érdekes és lekötötte a figyelmem.

A filmeket amúgy én sem mondanám a könyvekkel egyenrangú művészeti ágnak, viszont szerintem sokkal nagyobb instant hatást válthat ki egy film, mint egy könyv, és ezzel szintén erősen befolyásolhatja egy ember világlátását.

2018. jan. 15. 12:11
 12/12 anonim ***** válasza:
Nyilván az öreg sem olvasta el az összes klasszikust! De szerintem nem is az a mondanivalójának a lényege, hogy a szó szoros értelemben addig semmiről nem lehet véleményed, hanem inkább, hogy minél több klasszikust elolvastál annál megalapozottabb lehet a véleményed, legalábbis bizonyos dolgok vonatkozásában.
2018. jan. 18. 11:57
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!