Miért a legfontosabb a klasszikus irodalom?
Apámmal beszélgettem erről. De neki szent meggyőződése, hogy addig nem formálhatok véleményt semmiről, amíg az összes klasszikust el nem olvastam. Persze én jöhetne ezernyi másfajta példával, de azokat semmibe veszi. Kérdem én... Klasszikusok nélkül nem ember az ember?
(Mármint az én koromban, 15 évesen például. És tervezem olvasni őket, de ez a gondolat, hogy csak azzal vagy érvényes ember, nem tűnik nekem igaznak.)
Meg mi a klasszikus? XIX. század második fele, XX. eleje? Mintha más nem is létezne.
Ez olyan mintha azt mondanánk csak az 50es évekbeli filmek a filmek.
De aki akarja olvassa, nézze.
De ez anakronizmus.
Pontosan erről beszélek.
De nem az irodalom, rosszul fogalmaztam.
Csak és kizárólag a könyvek jók a vilagnezetunk tökéletes elsajátításában.
Filmekre apám csak kinevezett.
Úgy gondolja csak és kizárólag a könyvek azok, amikből bármit is tanulhat az ember. Én nem tudtam elolvasni Thomas M. Elcserelt fejek c. könyvet, innentől kezdve én egy buta átlag alatti ember vagyok, aki talán egyszer egy varrónő lehet...
Azért fontos a klasszikus irodalom, mert a kortárs irodalom elődje. És nem rossz dolog megismerni, hogy a mai regények honnan származnak.
Esetenként jó, ha egy-egy regény olvasásakor az ember tisztában van azzal, hogy mire épül az adott könyv (például James Joycetól az Ulysses Homérosz Odüsszeiájára épül).
Viszont az ember simán elvan a klasszikusok nélkül is.
Odüsszeából éppen most készítettem kisfilmet.
Szóval nem vagyok lemaradva, de ezek apám elméjében nem számítanak klasszikusnak.
Mint mondtam, a német , orosz írók vannak nála vezető helyen
Egészen logikus ha azt a megállapítást teszem, hogy minden kor művészei között voltak zseniktől, középszerűek, és gyengék.
Amikor viszont klasszikus művészetről beszélünk, akkor a régi művészek közül nem emlékezünk már mindenkire, csak aki képes volt maradandót alkotni. Ezt persze az utókor közvéleménye dönti el, nem feltétlenül igazságos, de nem is muszáj mindenkit szeretned akit nagy művésznek tartanak. Ismerni azért illik, mert általános műveltség.
Mondok egy egyszerű példát: Elvis Presley első rajongói mára már kb. 80 éves emberek, már amennyiben élnek még. Viszont amikor te leszel 80 éves, szerintem akkor is fogják tudni hogy ki az az Elvis Presley. De volt egy rakat kortárs művésze Elvisnek, akiről még életemben nem hallottam.
Ezen kívül a művészetnek van az a tulajdonsága, hogy nem feltétlenül szórakoztató. Van hogy igen, de ez nem feltétel. A művészet lényege, hogy a művész valamit ki akar fejezni.
Kedves Kérdező!
Hát, ha nekem választanom kellene, h apám nyomására elolvassam a klasszikusokat, vagy -a példádat kiemelve- inkább ilyeneket varrjak:
elbizonytalanodnék.
Köszönöm.
Ha azt mondom neki, nem a klasszikusokbol áll csak a világ, akkor én egy senki vagyok az ő szemében...
Hatha ezeket a kommenteket megmutatva neki, fontolóra veszi hogy nem csak az ő nézőpontjából lehet látni a világot.
Fiú vagy vagy lány? Nem kell mindenben megfelelni apunak, már 15 vagy.
15 évesen szerintem borzalmas Homerosz, majd elolvasod később ha érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!