Nietzsche miért utálta a nőket?
Leírnám erről a véleményem, mit gondolsz ?
Az utóbbi napokban ugyanis azzal töltöm az éjszakáimat, hogy a könyveit olvasgatom és további írásait olvasva - egészen pontosan A Nőkről szóló irományára célzok - arra a megállapításra jutottam, hogy volt jó pár olyan gondolata, amiért igazán megcsapkodnám a kistáskámmal.
Nem vagyok feminista, távol álljon tőlem, sőt ! Egy pillanatig sem vagyok hajlandó részt venni a férfiak kiherélésében, de ! Érződik nagyon az írásain, hogy a bácsi nem manapság írta ezeket a sorokat. A kor szellemi korlátoltsága átüt némely megállapításán és ugyan rengeteg jó gondolata volt, de... legalább annyi fals is.A nőkhöz való hozzáállása rendkívüli módon csökevényes, korlátolt, sötét, beszűkült, retardált, semmirekellő, haszontalan, félreinformáló, régimódi, elkorcsosult és gondolatainak lejárt a szavatossága. Feltételeztem, hogy egy ekkora koponya már rájött : nincs olyan, hogy férfi és nő, csak maga az ember van.
Nincs női és férfi gondolkodás, csak maga a gondolat van.Egyének vannak.
Nem kérdőjelezem meg Nietzsche-nek az élet más területein tanúsított zsenialitását, de az, ahogyan ebben a könyvben magára vállalta a női lét princípiumának és kizárólagos értelmének megfogalmazását, az valami tragikomédikus. És engedtesse meg nekem, hogy én, mint nő, ezt jobban tudjam. De hát mit várok egy olyan embertől, kinek sorait a nők által gúsba kötött, remegő keze és megkarcolt lelke jegyzett ?
Az ilyen zseniális emberek esetében mindig arra a végkövetkeztetésre jutok, hogy : rendben, rendkívüli a tudás, de végül mindegyikről kiderül, hogy a párkapcsolatokhoz meg hülyék. Valahogy meg kell tartani az egyensúlyt ? Az élet ad is meg el is vesz ?
Szóval miért ez a nagy, tudatlan lendület a nők fele?
Köszönöm
N.
Ha onnan indítasz, hogy nincs férfi és női agy, nincsenek férfi és női gondolatok, csak emberek és azon belül egyének, akkor nem alapozhatod arra az állításaidat, hogy onnan tudod jobban, hogy milyenek a nők mert te is az vagy. :D
A női lét a világ két legnagyobb kérdései közül az egyik. Nem csak azon múlik, hogy melyik korban próbálják megfejteni őket, hiszen vannak akik a mai napig ugyanúgy gondolkoznak róluk, mint egykoron vagy bármikor. A legtöbb író munkájából kiderül (ide értve a női írókat is) hogy a nők csak biztonságos távolból lettek megfigyelve.
Nekem az az érzésem, hogy az amit mindenáron meg akarnak fejteni, az nem is létezik, de mindenkinek joga van tévedni.
" Ha onnan indítasz, hogy nincs férfi és női agy, nincsenek férfi és női gondolatok, csak emberek és azon belül egyének, akkor nem alapozhatod arra az állításaidat, hogy onnan tudod jobban, hogy milyenek a nők mert te is az vagy. :D "
Szövegértelmezési problémákat véltem felfedezni, de segítek a gyengébbnek :
egy szóval nem írtam, hogy én a NŐK nevében beszélek,azt meg pláne nem,hogy milyenek a NŐK. Ha igen,akkor kérlek másold be azt a soromat,de szó szerint ám.
"...magára vállalta a női lét princípiumának és kizárólagos értelmének megfogalmazását, az valami tragikomédikus. És engedtesse meg nekem, hogy én, mint nő, ezt jobban tudjam "
Én itt egy olyan megállapítást cáfoltam,ami független a nemtől.A nőket, mint nemet, Nícse apó célozta meg,nem én. Én azt tettem szóvá,hogy emberek,életek,egyének,csoportok,nemek életkoncepcióját megítélni és megállapítani akkora retardáltság, mint családi vacsoránál az asztalra sz**ni. Természetesen ehhez tudni kellene a sorok között olvasni.
Én nem azon állítását kértem ki "magamnak", hogy kinek mi a létcélja és feladata, hanem már magát a körbehatárolást. És én ennek az etikáját ezek szerint jobban érzem, mint Nics' bácsi.
Én pontosan azt kértem ki, hogy mi az,hogy a
" nők".....
A KÉRDÉSEM VISZONT NEM EZ VOLT.
MONDOM, NEM - EZ -.
Próbáljunk már értően olvasni, mert ezért a gimis töri tanárom laza mozdulattal behúzta a karót annak,aki rizsázott.Jogosan.Egy kicsit emelkedettebb szellemiség kellene ide és nem én szeretnék másoknak mentális mankóul szolgálni, hanem feltettem egy kérdést és arra kellene válaszolni.
Köszöntem.
Konkrétan erre a mondatodra utaltam:
"És engedtesse meg nekem, hogy én, mint nő, ezt jobban tudjam."
igen és ez is benne volt abban,amit bemásoltam és reagáltam rá.
Erről szólt a kommentem,ha feltűnt volna.
9-es:
oké, ebben már lehet valami,de attól,mert vallásos légkör,meg nem tudom hány nő egy családban..ezek nem olyan faktorok,amitől egy normális,egészséges intellektussal rendelkező egyén kifordul magából...szóval még mindig nem értem...
ennél sokkal nyomasztóbb életfeltételek között felnőtt ismerőseim vannak, de akkora fa**ságokat,amiket "Nícse" hordott össze a Nőkről című irományában még ők sem böktek fel a torkukból.
Úgy néz ki, senki nem fogja tudni megválaszolni :(
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!