Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A két lábon járó helyesírás-el...

A két lábon járó helyesírás-ellenőrzők nem unják még magukat?

Figyelt kérdés
Igaz, én még sosem kaptam válasz helyett helyesírási szótár-linkeket, de mégis kezd irritálni azoknak a válaszadóknak a többsége, akik nem is a kérdéseket értelmezik, hanem szőrszálhasogató módon a helyesírási hibákat keresik, hogy utána jól lehordják szegény kérdezőt és megveregessék a mellkasukat, hogy ők milyen okosak. Mi értelme van ennek? Szerintem itt nem írkál mindenki nyelvészetből szerzett doktorival a zsebében, miért kell elvárni mindenkitől, hogy kikezdhetetlen legyen a helyesírása? Az az ember, aki néhány szót nem ír helyesen, de egyébként normálisan megfogalmazza és felteszi a kérdését, nem érdemli meg, hogy normálisan válaszoljanak neki? A magyar nyelv olyan bonyolult és változékony, hogy még a professzorok is vitatkoznak egy egy szó helyességén vagy helyesírásán, akkor miért várja el itt egy sima internetes fórumon néhány ember, hogy mindenki helyesírási szótárakkal felfegyverkezve üljön le a gépe elé? Talán a helyesírás nagy szakértői nem is képesek felfogni egy olyan kérdést, amiben ly helyett j van írva? Mert akkor őket is van miért szekálni...nem cska helyesírás létezik a földön, hanem helyes olvasás és szövegértés is...
2010. jún. 1. 15:49
 1/10 anonim ***** válasza:
96%
Ha nem várod el magadtól a helyes írást, miért várnád el mástól a helyes olvasást, és a szövegértést?
2010. jún. 1. 15:52
 2/10 anonim ***** válasza:
95%
Szerintem nem az a szégyen, aki igényes és ragaszkodik az anyanyelve helyességéhez.
2010. jún. 1. 15:53
 3/10 A kérdező kommentje:
Nem értitek...nem azt mondom, hogy nem kell helyesen írni, hanem azt, hogy miért kell minden apró hibába belekötni? Ugyanis nem csak azokat szidják itt le, akiknek minden szavuk hibás...elég hogyha egyetlen hibája van vagy épp csak egy elgépelése...ez szőrszálhasogatás és szintiszta rosszindulat. Jó dolog, ha valaki helyesen ír, de nem kell másokat állandóan bántani, amiért nem...egy egyszerű internetes fórumra, ahová bárki írhat bármilyen témában, miért olyan fontos, hogy mennyire tud helyesen írni valaki? Majd ha önéletrajzot ír egy állásra, majd akkor kell neki helyesen írni, nem itt.
2010. jún. 1. 15:56
 4/10 anonim ***** válasza:
90%

és gondolod, hogy aki több 100 órát irkál ilyen fórumokra, meg csetel ilyen helyesírással, az képes lesz megírni egy db kifogástalan önéletrajzot?

Arról nem is beszélve, hogy az ellenőrző itt is aláhúzza a hibákat...

Én egyébként nem szoktam mindenkibe belekötni emiatt.

2010. jún. 1. 16:07
 5/10 anonim ***** válasza:
94%

Nem vagyok se nyelvész, se magyartanár, de bele szoktam kötni az írásba, persze olyankor azért nem, ha csak egy-két elírás van benne. Az viszont elég égő, ha valaki tudna rendesen írni, de lusta odafigyelni. Persze, meg lehet érteni az olyan szöveget is, ami tele van helytelenül leírt szavakkal, meg azt azért nem várja el senki senkitől, hogy minden szónál kinyissa a helyesírási szabályzatot, de azért eléggé minősíti az embert az írásképe és a helyesírása, főleg az ilyen anonim oldalakon. Aki pl. teljesen hétköznapi szavakat is képtelen jól leírni, arról szerintem a többségnek az jön le, hogy az illető egy műveletlen, tanulatlan ember.

Azt meg megsúgom neked, hogy aki nyelvészetet tanul/tanult, annak is lehet rossz helyesírása, ott ugyanis nem helyesírást oktatnak.

Egyébként engem is frusztrál, amikor valaki nem válaszol a kérdezőnek, csak a helyesírást kritizálja; én ezt, ha szükségesnek érzem, a kérdésre adott válasz után szoktam megjegyezni.

2010. jún. 1. 16:22
 6/10 anonim ***** válasza:
0%

már hogy unnák? ez az életük.

inkább az az érdekes kérdés, hogy ezek az emberek milyen új hobbit találnának maguknak, ha egyszercsak (varázsütésre) mindenki megtanulna helyesen írni...

2010. jún. 1. 16:26
 7/10 anonim ***** válasza:

"Arról nem is beszélve, hogy az ellenőrző itt is aláhúzza a hibákat... "

a te böngésződben... nem itt.

2010. jún. 1. 16:27
 8/10 A kérdező kommentje:
utolsó: látod, ezzel én is ki tudnék békülni, valamint azzal is, hogy azok, akik teljesen hétköznapi szavakat nem tudnak leírni, tényleg húzzák meg magukat... de akikről én beszélek, azok már egy elgépelésbe is belekötnek... egyébként írhat ide akár egy 10 éves gyerek is, ő pl miért kellene, hogy tökéletesen helyesen írjon?
2010. jún. 1. 16:29
 9/10 A kérdező kommentje:
utolsó 16:22-nek ment
2010. jún. 1. 16:34
 10/10 anonim ***** válasza:
Hozzátartozik a zajhoz, hogy egy-egy elírásra akad mindig jelentkező, aki kijavítaná, ha lehetne. Összességében nem gond ez. És ha saját vállát veregeti (nem hinném, de ha), akkor mi van? Talán veterán wiki szerkesztő és nem egy könyv és/vagy tudományos munka van mögötte. Pici arca talán lehet. Miért ne? Esetleg csak elégedett, hogy legalább a saját egyetlen anyanyelvét elsajátította normálisan. Meglehet, hogy titokban azt kívánja: bár ne lenne ember a 18+ kategóriában, akire rá kell javítani egy súlyosat... Része a zsivajnak, nem érdemes nagyon kattogni ezen.
2010. jún. 1. 20:34

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!