Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Házzasság után a nők miért...

Házzasság után a nők miért veszik fel a férjük nevüket, és úgymond hagyják el a keresztnevüket?

Figyelt kérdés

Pontosabban : hiradókan látom,hogy amikor hölgyek,asszonyok nyilatkoznak ugy van kiirva a nevük,hogy Szabó IstvánNÉ. DE miért ?? MIÉRT NEM TARTJÁK MEG A KERESZTNEVÜKET ???Úgy is mindig megkérdezik tőlük,hogy hogyan szólithatom. De nem is ezzel van a legnagyobb ''BAJOM/ PROBLÉMÁM '' hanem azzal,hogy én szerintem elveszitik igy a nők a személyiégüket és már csak ''NÉK'' lesznek,ami szerintem szomorú,és már nem élünk az közép korban és nem tudok arról,hogy más országban is létezne ilyen törvény/ szokás.

Megjegyzem,hogy nem élek Magyaorszáagon.

Várom válaszaszaitokat !!! Szép napot !

2017. aug. 15. 15:12
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
83%

Nem kötelező... Megtarthatják a teljes nevüket is akár, a férj neve nélkül.

Szóval EZ NEM TÖRVÉNY nálunk, így nem jött össze a magyarozás.

2017. aug. 15. 15:16
 2/12 Andizsuzsi ***** válasza:
100%
Én nem hagytam el. Én a vezetéknevét vettem fel a férjemnek. De Magyarországon mindenféleképpen használhatja egy asszony a nevét, mindenki kiválaszthatja a neki szimpatikusat.
2017. aug. 15. 15:25
 3/12 anonim ***** válasza:
77%

Én a kötőjeles módszerre esküszöm.

Amit példát írsz, nekem az öreggé teszi a nőt. (bocsánat mindenkitől)

2017. aug. 15. 15:29
 4/12 anonim ***** válasza:
100%
Az én édesanyám teljes egészében megőrizte a leánykori nevét.
2017. aug. 15. 15:34
 5/12 anonim ***** válasza:
69%
szokás, elköteleződés, ki tudja. Én se értem manapság miért jó ez a xy-né, hiszen leadják teljesen a sokszor szép nevüket, alárendelve másnak. Ez ugye régen azért volt érthető mert a nő és a férfi nem volt egyenrangú, de ma már más. Általában azt látom hogy vagy a teljest hagyják meg, vagy max x-né xy. De tudok olyan 30 körüliről is aki évek óta házas és simán xy-né. ráadásul a férje neve 12 egy tucat, hogy még unalmas is legyen.
2017. aug. 15. 15:40
 6/12 anonim ***** válasza:
34%

Igen , van aki igy van aki úgy használja.

A szomszédom is Galambos SándorNÉ volt és meg változtatta a nevét GA Sándornéra.

Igy egyszerűbb neki, csak Gané lesz.

2017. aug. 15. 15:49
 7/12 anonim ***** válasza:
0%
Talán, mert tisztelik a magyar hagyományokat és nem külföldi szokásokat akarnak követni.
2017. aug. 15. 15:52
 8/12 anonim ***** válasza:

Én nem fogom felvenni a páron vezetéknevét semmilyen formában, számomra ez a régi időket jelképezi, amikor a nő csak egy tulajdon volt. Hogy mostmár a lány nem az apjához tartozik, hanem a férje tulajdona. Érdekes módon a férfi mért nem veszi fel a feleség nevét?

Szóval én meg fogom tartani a saját nevem.

De persze mindenki csinálja úgy, ahogy neki szimpatikus.

2017. aug. 15. 16:34
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

Ma már ez nem kötelező, sok nő megtartja a nevét, míg régebben csak a művészek, tudósok.

Régen így volt, a szocializmusban szokás volt. Figyeld meg a nyilatkozó asszony életkorát, ha a tévében látod!

2017. aug. 15. 17:46
 10/12 anonim ***** válasza:
100%

Történelmi nőnevek:

Szilágyi Erzsébet (nem Hunyadi Jánosné!), Zrínyi Ilona, Lórántffy Zsuzsanna.

Nem középkori szokás!

2017. aug. 16. 07:42
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!