Debrecenben és környékén milyen tájszólás jellemző?
Kíváncsiságból kérdezem!
Köszönöm a válaszokat!
az ó-t úgy mondják, hogy áó
Pl jó- jáó
Hát én Miskolci vagyok és DEbrecenbe járunk tanulni, bizony mind a 20an észrevettük, hogy igen keményen megy ott a tájszólás:D
Legjobban a "T" betű parasztos ejtése ami irritáló a fülemnek már bántó! :D
a levetkőzést leöltözésnek mondják...
a jöttök pedig jösztök
tényleg ouznak, és észre sem veszik.
jou:D
Amúgy ez a jou már direkt parasztosságból megy nálunk. Legalábbis.
A jösztök nem tájszólás.
Például: Mikor jöttök hozzánk pizzázni? Mikor jösztök hozzánk pizzázni? Mindkettőt használjuk, de valóban inkább az sz-eset.
nem tájszólás inkább helyi sajátosság. Ez a szép a magyar nyelvben, ilyen kis országban is vannak különbségek.
Érdekes dolgok ezek.
Én is debreceni vagyok, de sosem vettem még észre, hogy eltérően beszélnénk, mint más városokban, pedig megfordultam itt-ott:)
Ez az ou-zás azért ütött :P Én még nem hallottam ilyesmit, ahogy azt sem, hogy valaki leöltözésnek mondaná a vetkőzést.
A T-zésről nem tudok mit mondani, mert lehet,hogy csak nekem nem tűnik fel, bár ezt sem tapasztaltam még más helyekkel összevetve...
Amit egy másik városból való ismerősöm megjegyzett, miután ideköltözött, az a "furi" jelentése volt. Azt mondta, csak nálunk hallotta, hogy aranyosat jelent, mindenhol a furcsát rövidítik ezzel:)
Szóval, először zavarba jött, mikor valamire azt mondták neki, hogy furi, mert az hitte, furcsállják:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!