Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Salinger regényének miért...

Salinger regényének miért pont az a címe, hogy Zabhegyező?

Figyelt kérdés
Tehát, hogy kapcsolódik ez a regényhez? Miért ez a címe?
2010. máj. 17. 15:03
 1/5 anonim ***** válasza:
57%

The Catcher in the Rye

= Rozs fogása.(szedés? Marokban tartás?..talán ez emlékezet az anyarozsra is? Mindenesetre csak a napot lopják, a szelet tolják, a levet hűtik egész idő alatt :)

"b.zi a rozsban..ezt is jelenti

2010. máj. 17. 15:14
 2/5 anonim ***** válasza:
100%

A magyar cím egyáltalán nem fedi az eredeti címet, sőt, homlokegyenest megy az eredeti értelmével.

Az eredeti arra utal, hogy a főhős egyetlen munkát végezne felnőtt korában, ami nem más, mint hogy a zabmező szélén elkapja azokat a gyerekeket, akik leesnének a szakadékba. Azaz ő az elkapó a zabföldön (Catcher in the Rye).

AMikor megjelent a magyar fordítás, akkor is sokan kritizálták a címet, és ilyen téren igazuk is van, de senki nem talált jobbat. Jelenleg sem. Na ezért.

2010. máj. 17. 16:15
 3/5 A kérdező kommentje:
ja értem mostmár:) köszönöm:)
2010. máj. 17. 17:14
 4/5 anonim válasza:

Elég régi a kérdés, de nem láttam ténylegesen megválaszolva a kérdést, szóval megpróbálkozok én is. ^^

Ahogy már előttem is leírták Catcher in the rye = Az elkapó a rozsban. (Az 1. hozzászólóval kb semmilyen szinten nem értek egyet) De ez eddig csak egy sima fordítás és nem magyarázat. A főhős, Holden több traumát is megélt, ezek közül a legjelentősebb a testvére elvesztése volt. Fél a felnőtté válástól, meglehetősen homofób, nincs teljesen tisztában a saját szexualitásával, emiatt fél a szextől, szinte minden embert cinikusan lát és kezel, így próbálva egyfajta idealizált világot létrehozni magának, de egyúttal ezzel magányba is taszítja magát. Nagyon sokrétegű személyiség, akitől én csak Mr. Antolinit bírtam jobban a könyvől.

A rozsmező az ember gyerekkorát szemlélteti, amiből a gyerekek nem látnak ki és nem látják a határait, így a felnőtté válás sziklaszirtjét sem. Holden a gyermeki ártatlanságot akarja megőrizni azáltal, hogy megvédi a gyerekeket az ettől a sziklaszirtről való leeséstől. A felnőtteket több okból is hamisnak, szélhámosnak, sőt talán undorítónak tartja.

Nagyjából így foglalnám össze a címet. Remélem segítettem vele valakinek. :)

2015. jan. 9. 18:52
 5/5 anonim válasza:
Azért ez a címe, mert a főszereplő "fogó akar lenne a rozsban" egy Burns vers nyomán, (Comin' Thro' the Rye). Azaz el akarja kapni a gyerekeket a rozsban. Átvitt értelemben (a könyv szerint) meg akarja menteni a gyerekeket attól, hogy a felnőttek világa megrontsa őket. Azért nagyon jó cím a Zabhegyező, mert ennek a foglalatosságnak éppúgy nincs értelme, és éppúgy kivitelezhetetlen, mint zabot hegyezni, akármilyen szomorú is. Mivel nálunk nem ismert a Burns vers, nekem az a véleményem, hogy nagyon jó a magyar cím. Sajnos most jelenik meg új fordításban majd a regény Fogó a roszban címmel, ami egy legendát dönt romjaiba. :(
2015. jan. 20. 18:39

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!