Miért nem lehet szegregálni az iskolákban és óvodákban a cigány gyermekeket?
Már az elején leszögezném, hogy nem provokáció céljából írtam ki a kérdésem!
A falumban mai napig megvan a cigány óvoda épülete, évtizedek óta üresen áll. A cigányok szerettek oda járni, a mai napig emlegetik. Ott a saját kultúrájukat tanulták és vitték tovább. Néhányan még beszélik is a cigány nyelvet. Szerintem sokkal kevesebb konfliktus lenne a magyarok és cigányok között, ha külön tanulnának. Apukám mesélte, hogy az ő szülőfalujában a cigányok megkapták a diszkó felét, ők pedig a másik felét. És soha, még egy szóváltás sem volt közöttük, jóban voltak velük! Mostanság meg a nagy integrálásokban egymást gyilkolja a magyar és cigány gyerek.
Kinek mi a véleménye?
Igen, tudom, de ezt miért nem lehet országos szinten megtenni? Sőt, nagyobbat mondok, Uniós szinten?
A nagyszüleim idejében a faluban a cigányok külön jártak óvodába és iskolába, most ezt miért nem lehet megtenni?
Újra a fent írottakra támaszkodom.
Nem szerencsés, mert erősíti a szegregációt az élet más területein is párhuzamos társadalmakat kialakítva.
Lehet hogy konfliktusokkal jár a vegyülés, de ezek a súrlódások kellenek ahhoz, hogy kialakuljon az együttélés.
A Jogvédők nem engedik. Nálunk még van óvoda, de szükség lenne arra, hogy az első 2-3 évben külön osztályokba járjanak a cigányok. Jó tanárokkal, akik segítik a felzárkóztatást. Utána már járhatnának a magyarokkal közös osztályba.
Olvastam egy pszichológus véleményét erről. A cigány gyerekek más közegből kerülnek az iskolába, mint a magyar gyerekek. Sok minden ismeretlen számukra, ami a magyar gyerekeknek természetes. Emiatt elmaradnak a tanulásban. A gyereket folyamatosan kudarcok érik, közömbös, vagy éppen agresszív lesz, hogy kompenzálja a kudarcokat, és még nagyobb lesz a szakadék. Csak erre az okosok nem találnak, de nem is akarnak megoldást találni.
Szerintem felesleges. Mondok jobbat: A retek társadalom bizonyos rétegeinek NEVELÉS kell, tudni kellene gyereket is nevelni legyen szó akármilyen származású emberről.
Magyar/cigányok közt is tudok visszataszító dolgokat mesélni...
Sok ember a cigányok történetével sincsenek tisztában, s miért tagadta ki őket a hívő társadalom.
Mindenhonnan tudnék alja nép ocsmány dolgot mesélni, de ennek ellentetjét is fel tudnám mutatni.
Fehérbőrű "magyar" vagyok (nincs olyan hogy tiszta vérű ember), művész lélek. Sokszor figyelem az embereket akaratlanul is.
Anno az ablakon kinézve pillantottam meg azt az embert, aki jelenleg lassan 5 éve párom s igen ő cigány. De bárki megismerné nem azt látná, hanem egy művelt embert, aki naaagyon sok mindenen átsegített főleg lelkileg. Az egyik bizonyíték, hogy rendes emberek származástól függetlenül is vannak. S nincs paraszt akcentusa, amitől falra mászok ha valahol hallok olyan dumát.
Szerintem ha külön lennének az csak jobban fokozná azt, hogy "ne illeszkedjenek egymáshoz" te ez te meg az vagy... Csak jobban kilógnának a sorból, kitaszítottabbak lennének.
De minden embernek kellene javítani a hozzá álláson. Nevelni kellene a gyerekeket is, nem csak megszűlni.
Volt hogy páromhoz mentem s ovi mellett haladtam el, a fehér kisfiú alig pár éves, de olyan szexuális dolgokat mondott felém, hogy kifagytam...szép anyja apja lehet.
S egyre több az ilyen, a tizenévesekről ne is beszéljünk: Drog pia szex (sokszor már 11-13évesen)...
Szerintem vannak dolgok amik több figyelmet igényelnének, minthogy cigány/magyar elkülönítése...
S ezt fiatal huszonéves fejjel mondom, bár már ilyenekről megvolt a véleményem tizenévesen is.
Kicsit szomorú, hogy fejlett agyunk ellenére retardáltak tudnak lenni az emberek.
Elárulom hogy magyar gyerekek közt is reeeengeteg nem normális közegben nő fel...miért van egyre több problémás gyerek? (ezt megerősítette a gyermekvédő ismink is hogy csak rosszabbodik)
A magyar szülők anyagi helyzete, egyre több feszültség ami a gyerekre is kihat, a szülő a pénzt hajszolva hanyagolja a gyerekeit, sokan észre se veszik. S vannak akik a szeretetet/ törődést úgy mutatják ki, hogy maradék pénzükből is iphone-t meg anyám kínját veszenk a pár éves gyereknek is.
Ismerek olyan nőt is, aki szrik bele a gyerekbe , csak elhalmozza, de a pár éves kisfiú folyamat az anyja figyelmét próbálja felkelteni. Viszi a pohár innit anyukájának, miközbe az szrik rá s telefonál barátnőjével.(több hasonló dologgal próbálja anyja figyelmét felkelteni)
S reeengeteg dolgot tudnék mesélni még mikben s mik/kik miatt sérülnek a gyerekek vagy éppen visszamaradottak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!