Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Plágium a zenében. De mikor?

Plágium a zenében. De mikor?

Figyelt kérdés

Mi számít plágiumnak egy zenében? Ha pl. egy sláger egyetlen hangját megváltoztatják, már irtak egy új dalt?

Erről szeretnék információkat kapni, illetve mitől függ, hogy melyik dal új és melyik nem, azaz plágium. Lehetnek-e benne olyan részek, amik más dalokból vannak?

(ha jól belegondolunk, megszámlálhatatlan számú dal létezik, és csekély az esélye annak, hogy valaki azt a ritmust, dallamot nem írta volna még le...)

2010. máj. 9. 21:07
 1/7 anonim ***** válasza:
Azt hallottam, hogy igen. Ha egy hangot megváltoztatnak, már nem számít plágiumnak.
2010. máj. 9. 22:14
 2/7 anonim ***** válasza:
NEm, ha egy meglévö darabból 4 ütemet változatlanul használsz fel, akkor már plágium. De az sem megoldás, hogy sok számból 3-3 ütemet használsz - legfeljebb 3 ütem lehet, ami már máshol is elöfordult.
2010. máj. 9. 22:28
 3/7 anonim ***** válasza:

honnan van ez a 3 ütem szabály? értelmetlennek látszik.

és akkor ebbe az ismétlések vajon beleszámítanak-e, vagy mi van ha valaki csak egy szólamot vesz át de más kísérettel, vagy megváltoztatja a hangnemet?

2010. máj. 9. 22:57
 4/7 anonim ***** válasza:
100%
En ugy tudom, hogy az a plagium, ha 10 masodpercnel tobbet hasznalsz fel a zenebol. Most errol Madonna szama jutott eszembe, ami az ABBA egyik szamanak dallamaval kezdodik. Az nem szamit plagiumnak, mert nem hosszabb 10 masodpercnel. A szovegnel meg ugye, ha sok a hasonlosag es ez eleg szubjektiv, nincs ra pontos szabaly. Perelnek is sok eloadot, aztan vagy megnyerik vagy nem. Csak hat ez olyan dolog, hogy sok szam van es keves temabol meritkeznek alt. a szerelembol, igy sok hasonlo szoveg van.
2010. máj. 9. 23:32
 5/7 A kérdező kommentje:

Értem nagyjából.

És pénzbüntetés van?

Mert nem tudom, hogy merjek dalt írni. Félek, hogy esetleg azt már előttem más kitalálta, és akkor letartóztatnak, vagy valami...

2010. máj. 11. 16:54
 6/7 anonim ***** válasza:
0%
Nem lenne egyszerűbb, ha magad kitalálnál valami eredetit, nem mást lopnál meg? Szerinted ki lesz kíváncsi egy utánzatra...?:(
2010. máj. 12. 00:52
 7/7 anonim ***** válasza:
Letartoztatni nem fognak, mert ez nem olyan tipusu buncselekmeny. Csak nagy penzbirsagot szabhatnak ki, de aki nem szandekosan teszi, az eleve nem fog szorol szora, dallamrol dallamra ugyanolyan zenet irni. Szoval nem hiszem, hogy ez a veszely fenyegetne teged.
2010. máj. 12. 03:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!