Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Pontosan mi a lexikális tudás?

Pontosan mi a lexikális tudás?

Figyelt kérdés

Egy csomó helyen megnéztem már, de érdemleges választ nem kaptam, és azt gondolom, lehet, hogy én ismertem rosszul a szó jelentését.

Én mindig úgy gondoltam, olyan tudás, amit nem tapasztalat útján, hanem szóbeli/olvasott tanulás folyamatán tanul az illető. Például amikor egy kisgyerek kérdez, hogy készül a kenyér, miért kék az ég, csíkos a tigris stb, és ezekre válaszokat kap vagy a szüleitől, óvónőtől vagy gyerekkönyvből. Vagy kisiskolásként maga olvas utána. De nem bemagolt dolog.

2017. febr. 1. 19:57
 1/5 anonim ***** válasza:
100%
A tények, összefüggések tárgyi ismerete.
2017. febr. 1. 20:05
 2/5 anonim ***** válasza:
29%
A bemagolt, bebiflázott "tudás", kvázi áltudás, nevezzük műveltségnek. Amivel a vetêlkedőkön és sznob beszélgetéseken kívül semmire se mész.
2017. febr. 1. 21:24
 3/5 A kérdező kommentje:
Azért szerintem a bemagolt tudás és műveltség nem ugyanaz.
2017. febr. 1. 21:50
 4/5 anonim ***** válasza:
56%
Dehogy nem. A tájékozottság az más kérdés. Amikor rálátásod van a világ dolgaira, hozzá tudsz szagolni több dologhoz is, de egy történelmi eseményt pl már nem tudsz konkrétan év hónap napra megmondani (de a mohácsi vészt azért nem a 20. századra tájolod). Én tájékozott embernek tartom magam, de semmiképpen sem műveltnek.
2017. febr. 1. 23:18
 5/5 anonim ***** válasza:
100%

Pontosan az, ami a neve. Olyan ismeretek birtoklása, ami általában egy lexikonban is benne van. Ebből következik, hogy egy téma ismerete nem azonos annak értésével. Egy országról például tudhatod a földrajzi, gazdasági és sok más adatát, de nem gondolsz bele, ezek hogyan függenek össze (ilyesmi ugye nincs egy lexikonban). Ezért valójában mégse ismered az országot, nem látod az összefüggéseket, a folyamatok lezajlását, így aztán előfordulhat, hogy bár mindent tudsz az országról, mégse tudsz helyesen viselkedni ott.

Egy dolgot tudni és érteni két dolog. Néha nagy a különbség, néha nem. A tudás a lexikális, az értés (megértés) ennél több, de általában feltételezi az előbbi ismeretet valamilyen szinten.

2017. febr. 2. 09:08

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!