Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mit gondoltok a fenntartható...

Mit gondoltok a fenntartható fejlődésről? Fontos nektek? Mit tesztek érte a hétköznapjaitokban? Figyeltek rá, amikor vásároltok?

Figyelt kérdés

2016. szept. 14. 05:46
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
Mesélek valamit. Nagyapámék vidéken laktak. Anyámnak 6 testvére volt. Szegények voltak, mint a templom egere, meg mint ahogy akkoriban majdnem mindenki. Egy testvére meghalt fiatalon, egy pap lett, de az összes többinek volt gyereke. Általában kettő, vagy három. Én már városban születtem,egyke voltam. A mi időnkben a gyereknek nem voltak jogai. Kötelességei voltak. Közben mások által levetett ruhákban, kivágott orrú tornacipőben ment iskolába. Enni már volt mit, de minden egyéb felesleges luxusnak számított. Nekünk is vannak gyerekeink. Mi nem akartuk, hogy olyan mostoha körülmények között cseperedjenek, mint mi. Megadtunk nekik mindent. Ők nem tanultak meg várni, nem tanultak meg megszenvedni valamiért, nem tanultak meg lemondani dolgokról. És ők már nem akarnak gyereket, mert az sok lemondással jár. Ha egy földrészen a népesség drasztikusan fogy, automatikusan megindul a migráció. Olyan nép foglalja el a földrészt, amelyik szaporodásra képes, és hajlamos. Eddig tartott tehát a fejlődés. Egy pontot elérve visszájára fordul, mert az életben minden egyensúlyra törekszik. Olyan nincs, hogy valami CSAK fejlődik.
2016. szept. 19. 15:43
 12/12 Kanderanszky György válasza:

Kedves 10-es,

>Szelektíven gyűjtök minden hulladékot és erre buzdítok >mindenki mást is. Nem pazarolom a vizet és áramot.

Fogyasztói társadalom, ahogy írtam fentebb. Vagyis mi történik a szelektíven gyűjtött hulladékoddal: Jó részét ugyanabba a szeméthalomba öntik, csak Te nem látod. (Én viszont láttam jó párszor már. Érdemes kilopózni egy kamerával és felvenni, hogy is megy ez. mert nem az van, ám a valóságban, amit mondanak a tévében.) Egy kis részét feldolgozzák, ami azonban esélyes módon többet árt a környezetnek, mint használ. Ha használ is, nyilván egy fázist nyersz vele, mert pl. az újrafeldolgozott papírt, vagy műanyagot legfeljebb 2..3 alkalommal tudsz újrafeldolgozni. A papír vegyszerekkel szennyeződik, a műanyag molekulalánca a használattól, (hideg-meleg, hajlítás, nyújtás, UV, vegyszerek, zsírok, szennyeződések) majd a hőkezeléses és mechanikai préseléses (fröccsöntés, extrudálás, vákuumformázás, stb.) megmunkálás során részben lebomlik és rontja a késztermék minőségét. Vagyis fogyasztásra használati értékben jóval alkalmatlanabbá válik. Egy dologra viszont remekül lehet használni: tervezett elavulási idejű termékkel való népszomorításra. Mondjuk 2 év alatt széteső hűtőgép, mosó, mosogatógép alkatrészek előállítására. Csak meg kell nézni, mit tesz ez a társadalom a gépeivel, eszközeivel: eldobható tálcás kiszerelésű mirelit és hűtött húsok, szétesős gagyi műanyag konyhai kisgépek, eszközök, tönkremenős turmixok, darálók, amiből drága költségen újrafeldolgozható még hitványabb kacatokat állítanak elő környezetszennyező vegyszerekkel, jórészt szénhidrogén alapú energiaforrásokkal. MINEK? Csak azért, mert divatot csináltak a megamultik, hogy ne használják az emberek a tartós és jó erős gépeket évtizedeken át. Sőt azt a konkurrenciát, aki nem így tesz, ellehetetlenítik, gazdaságilag, jogilag, mikor melyik jön épp be - kinyírják.

Felemelték még a hálózati feszültséget is, hogy dögöljenek már ki a tartós régi gépeink, de azok zömmel még ezt is túlélték. Hát jönnek az állami támogatású becserélgetős akciók, ahol az istenadta nyúzer, mint valami szentfazék az oltárhoz, úgy járul a jó öreg, prímán szuperáló gépével, hogy kapjon egy szemetet - nem kevés pénzért, hitelért helyette.

Lehetne cipőt gyártani, aminek egy fél élet a kihordási ideje. Arányosan drágább se lenne, mint a folyton szétesős foszlós gagyi, ami megy a recirkula hulladékba.

Vajon mit lehet majd abból recirkulálni és milyen - felesleges - energia, környezetszennyezés és plusz munka árán? Ugye ezért nem divat, sőt sokaknak "ciki" a kopottas, öregebb tartós cipő. Meg egyébként is: ki hordana páréves fazont, mikor az nem divat? "erkölcsileg elamortizálódott", pfujj... De legjobban ez fajta a "cikizős" ember mormolja ezeket az "öko-fogyasztói-társadalmi" sablonokat...

Nem divat a 40 esztendős LEHEL hűtőládám, a 35 esztendős LEHEL 150 literes frigóm, stb. Meg is ideologizálják, hogy nem energia takarékos, vagy a freonja ózont rombol.

Na de kérdem én, ha már egyszer ott van és benne van, mivel rombolok kevesebb ózont, ha leadom és veszek egy újat, mintsem használjam, míg megy a szerencsétlen?

Egyébként láttam én, mit művelnek újrahasznosítással ezekkel is. Ember ne higgye, hogy majd szépen kiszívogatják és ártalmatlanítják mindben a gázt... Zöme a levegőben végzi bizony ma még ezeknek is.

Kérdem én, mi szennyez jobban. Egy karbantartott, jó állapotú öreg gép, vagy a folyamatos csere a hitvány szétesős kacatokra?

Ezért vegyek 2 év alatt szétesős, de csilinger hulladékot - és adjam le hulladék újrahasznosításra rendszeresen ezeket?

Vagy pl. ott vannak az izzólámpák, amiket kivonattak a forgalomból, mert állítólag szennyezők. Itthon olcsón gyártották. Van benne teljesen újrahasznosítható üveg a búrában, Wolfram - szintén 100%-ban és olcsón újra izzó lehet belőle. Van még némi alumínium a foglalatban, ami megint csak teljes mértékben újrahasznosítható.

Az izzó működése során "vesztességként" csak hőt termel, ami télen pl. a lakást fűti, így hővesztessége hasznusul, azaz önmagában véve azonnal "újrahasznosítja" a vesztességet. Nyáron meg kevesebbet világítunk vele.

Ha jól méretezik a szálat és gyártják, akkor a wolfram szálas izzó élettartama minimum 9000 üzemóra, igaz a gyárak összefogtak és először 3000-re, m,ajd 1000 órára csökkentették élettartamát. Mindezt nyilván merő adta környezet tudatosságból...

Helyette van kompakt fénycső, benne a lázmérőkből, hőmérőkből kitiltott higannyal, mert itt ezt már nem mérgező, ha eltörik, ugyebár... A fenolgyanta és egyéb mérges gőzöket pöfékelő, forró elektronikával, amiben a kondenzátorok szándékosan rövid életűek, felpúposodnak, lúgot pöfékelve a környezetbe kimúlnak és sírba teszik az egész égőt. Van benne a periódusos rendszer anyagainak negyede, egy sor ezek közül erős méreg, előállításuk pedig az egyik le környezetszennyezőbb eljárassal történik. S mivel gyorsabban kiégnek, mint egy rendes izzó, így aztán "környezettudatos fogyasztó" barátunk pár havonta dobálja is ki a szelektívbe ezeket... Mesélhetek ha érdekel valakit a led-alapú fényforrásokról, mert azok se sokkal jobbak ám...

Szóval nem volt annyira rossz ám az az izzólámpa sem ehhez képest...

Miről beszélünk itt egyáltalán? Mert ez az egész nekem valahol nagyon álszent és cinikus, egyenesen az agyamban a beépített fűtést triggereli. A gyárak profitját maximalizáljam azzal, hogy "ökolábnyomot csökkentek", "energia-hatékony" vagyok, "fogyasztótudatosan élek",

vagyis a "fenntartható fejlődés" oltárán verem ki még a big bránert is a tévére... És jobb ez a Földnek? Segít bármit is valójában rajta, vagy ismét csak bepaliztak valami hülyeséggel, vagy tömöm még jobban a megamultik feneketlen zsebeit? Bérrabszolgaként robotolva tehát jó fogyasztóként fogyasztom a fenntarthatóan egyre fejlődő csodákat...

>Vásárláskor max a csomagolóanyagot nézem, próbálom a

>műanyag csomagolást kikerülni, ha tehetem, persze az ár

>is diktál.

A dolog ott kezdődne, hogy saját, elmosható csomagolásodba mérjék ki a dolgokat, mint régen, a _fogyasztói társadalom előtt_. Pl. olajat a boltba vitt saját flakonba, tejet, tejfölt, vajat, tejszínt, húst, stb. Hol vannak pl. az ételhordó szerű ilyen tárolóedények és a bolti kimérő szerkezetek ezekhez? Szépen kilóra, literre, darabra. A tartós, stabil és vegyszerálló jó öreg üvegekre visszatérés a műanyagok helyett, ahol csak ez lehet, mert az üveg egészségesebb és szinte tetszőleges számban újrahasznosítható - a műanyag flakonokkal ellentétben. Még a törött üveg cserepei is újrahasznosíthatók, vagy összedarálhatók és a kapott üvegliszt építőiparban, mezőgazdaságban, útalapban, korlátlanul felhasználhatók. Minek bányásszunk pl. még több homokot, ha ott van az üveg darálék is?

Ennek ellenére az üveg ma "veszélyes hulladék"... Egy vicc az egész, ép elmével ezt ember nem gondolja komolyan.

Azután saját kosarak, nem eldobható fonott szatyrok, tartós, vastag, nem halhólyagnak is gyenge még egyszer se használható tasakok. Épp fordítva, mint a mai trendi.

És persze egy eredendően más, nem elkényeztetett szemléletmód mindezek használatára.

Nem nyafka plázacicákat és azokat kísérgető elkényeztetett férfiakat kellene a gyerekeinkből sem nevelni, hanem a fenti, öntudatos és józan eszű, új/régi életformát élő embereket - azaz nem "TUDATOS FOGYASZTÓKAT" már megint brrr... Persze egy fogyasztói társadalom médiájától, iskoláitól, politikusaitól, gazdasági szereplőitől, kereskedőitől mi a csodát várhat a jó nép?

Az a büdös életben nem fog ebbe az irányba megváltozni, mert "az nem fejlődés, hanem visszafejlődés"...

Na persze, már ahonnan nézzük a fejlődés fogalmát egyáltalán... Mert egyre fejlettebb gépek, egyre csodálatosabb ipari eljárások és egyre fantasztikusabb mű élelmiszerek, műszavak és néphülyítő fogalmak születnek meg nap, mint nap. Sokak szerint ez a fejlődés. Szerintem meg a szakadék előtt egy lépéssel állunk és csöppet sem számítanak ezek a szánalmas dolgok, hogy milyen dózisú kiszerelésben veszi meg valaki a tejfölét. Mert ismét KIMÉRVE kéne neki megvenni, sose kellett volna máshogy forgalmazni, mint a vásárló saját kis tároló edényébe rakva.

És nem megoldhatatlan, mert sok helyütt a világ "fejletlenebb részén" ezt biza ma is így teszik. Csak épp erre fele derogál az embereknek az ilyesmi.

>Azt viszont senki ne mondja nekem, hogy az egyes ember >nem tud tenni azért, hogy lassabban pusztuljon a >környezetünk.

Ombre... Most mondtad ki a varázsszót, hogy miért marhaság ez az egész: "Lassabban pusztuljon a környezetünk" - na EBBEN mi a csoda fenntartható?!?!

Ez fenntarthatatlan.

Idő kérdése, mikor a fekálvár a nyakunkba omlik azért, mert az emberek a józan paraszti eszük helyett inkább biorobotot hagynak csinálni magukból, amiket minden szellemi és fizikai marhasággal, vacakkal, méreggel, - egyszóval termékkel - meg lehet etetni. Legyen az "biztosítási, hitelügyi termék", vagy műanyag, halálos mellékhatásokkal járó élelmiszer, esetleg egészségre káros gépezetek sora. Nem számít...

>Csak az egyes ember és a döntései viszik előreébb a

>világot. A szelektív hulladékgyűjtés ingyen van, még ha

>némi időbe is telik. Igaz, hogy nem mindenkinek van rá

>lehetősége, de valamilyen lehetősége mindenkinek van

>arra, hogy egy fikarcnyival jobbá tegye a világot.

Édes jó Atyaúristenkém. És ezek után mindenki nyugodt lelki ismerettel rendelkező, így eljáró tudatos fogyasztóhoz méltóan szépen bevárja - a világvégét.

Hááát, jó éjszakát Föld, Isten veled emberiség. Kész, vége... Utánunk pár 100.000év és jövet a következő, talán kicsit értelmesebb faj, mert ezzel a közgondolkodással nekünk garantáltan végünk. Értsd meg: Vagy jön egy gyökeres társadalmi váltás, vagy mindennek annyi. És tökmindegy, mivel nyugtatod a tudatos fogyasztói lelkiismereted, ezen az sem fog változtatni semmit. Mintha Csernobilt locsolgatnád a balkonról egy viráglocsolóval...

2016. szept. 20. 19:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!