Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az ateistak hogyan magyarazzak...

Az ateistak hogyan magyarazzak az ember lelki vilaganak (szeretet, megbocsatas, turelem, stb) a semmibol valo kialakulasat?

Figyelt kérdés
2016. szept. 6. 13:01
1 2
 11/12 anonim ***** válasza:
57%

"evolucios szempontbol tanitnak, emlekszel?"

Igen, de nem sikerült jól megtanulnod. Lehet, hogy a tanítás volt hiányos, vagy te nem figyeltél eléggé.

"nem ertem miert kell nagykepuen kioktatni ha nekem mas a nezopontom!"

Leírnád a nézőpontod?

2016. szept. 9. 09:19
 12/12 anonim ***** válasza:
100%

"O nagyon koszonom a tanulasra valo buzditast, de atestem mar a biologia orakon es nagyon figyeltem, kepzeld!"

Óóó... Ez esetben szíves elnézésedet kérem, igazán nem szándékoztam semmi sértőt mondani neked. Csupán abból kiindulva, hogy nem volt tudomásod arról, hogy a növények nem rendelkeznek aggyal, idegrendszerrel, én balga azt feltételeztem, hogy nem múltál még el 11-12 éves, ezért próbáltam nagyon konyhanyelven, oktató szándékkal írni a hozzászólásomat. De tényleg elnézésedet kérem, ha megbántottalak bármivel is, és esetleg oktató helyett kioktatónak tűnt a hozzászólásom. Viszont úgy érzem, nagyképű semmiképpen sem voltam.

"Az iskolakban evolucios szempontbol tanitnak, emlekszel?"

Én igen. Te miért nem? :)

Ja, még egy-két észrevétel. A közönséget "ateistaként" aposztrofáltad. Egyrészt az ateisták legnagyobb része semmit sem gondol erről, sőt, többségük el sem gondolkodik komolyabban a lélek és az érzelmek mibenlétéről. Csupán kevéssé tartja valószínűnek, hogy egy "felsőbb hatalom" kreálta volna a világunkat.

Akikre te gondoltál, azok a kutatók, biológusok, akik nem követnek semmilyen vallást. Viszont ateisták nem = biológusokkal.

Másrészt, azzal, hogy az ateistákat szólítottad meg (valamint hogy a Kultúra és közösség rovatba írtad ki a kérdésedet a Tudományok rovat helyett) arra enged következtetni, hogy te valamiféle vallásos vagy minimum hitbéli álláspontot képviselsz a témában. A vallásosaknak csak szűk csoportja vallja azt, hogy "az ateisták szerint a semmiből jött létre a világ, az élet és az érzelmek" (legfőképp két ágazat szakosodott manapság az ilyen gondolatokra, a JT-k és az ID-sek). De mivel a JT-k nem szoktak kérkedni a nemtudásukkal, ez inkább az ID-re jellemző, így gyanítom, hogy te is az ő álláspontjukat képviseled. Szóval ez a kérdés véleményem szerint nem más, mint a kábé százezredik "én nem értem / elképzelhetetlennek tartom azt, hogy a semmiből alakuljon ki az ember így biztosan csak Isten teremtette" címszavakban megfogalmazható kategóriájú kérdés. Van már belőle éppen elég itt a gyakorin.

Azzal pedig, hogy a kérdésedet úgy fogalmaztad meg, hogy "az ateisták hogyan magyarázzák", elárultad azt is, hogy halvány lila gőzöd sincs sem arról, hogy mi a különbség az ateista és a biológus között, valamint azt is, hogy pontosan mi is ez az álláspont. Ennek pedig igen sok köze van az evolúcióhoz, vagyis annak működésével sem vagy tisztában. Úgy mondjuk nehéz is lenne ismerni az élővilág evolúcióját, ha az ember még azzal sincs tisztában, hogy a növények nem rendelkeznek semmiféle olyasmivel, amit agynak lehetne nevezni.

És ez most megint csak nem kioktatás jellegű volt a részemről, csupán összefoglaltam a tényeket és a kérdéseddel kapcsolatos gyanúimat, gondolataimat.

Ja, és még egy grátisz poén: pont a kreacionisták azok, akiknek bevett szokásuk minden olyan dolgot csípőből kioktatásnak venni, amikor az ember megpróbál rávilágítani egyik vagy másik tévedésükre.

Persze az is elképzelhető lehetőség, hogy én gondolok mindent rosszul, de a kérdésed alapján ezt nem tartom túl életszerűnek. Túl sok hasonló jellegű kérdéssel találkoztam már itt a gyakorin és az életben is, és rendre kiderült a kérdés feltevőjéről, hogy egyrészt halvány lila gőze sincs sem az ateizmusról, sem a biológiáról, sem az evolúcióról, másrészt pedig még csak nem is érdekli komolyabban a dolog. Leginkább az szokott lenni, hogy csak unatkozik és kedve szottyan egy kicsit kötözködni vagy értetlenkedni. De tényleg ne vedd ezt se magadra (akinek nem inge), és hidd el, én örülnék a legjobban, ha végre tényleg egy egyszerű érdeklődővel sodort volna egy sarokba a szél, és nem pedig egy újabb unatkozó kreóssal.

Peace :)

2016. szept. 9. 10:01
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!