Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az ateistak hogyan magyarazzak...

Az ateistak hogyan magyarazzak az ember lelki vilaganak (szeretet, megbocsatas, turelem, stb) a semmibol valo kialakulasat?

Figyelt kérdés
2016. szept. 6. 13:01
1 2
 1/12 gnoomage ***** válasza:
94%
Miért a semmiből alakult? Volt nem kis ideje kifejlődni, elérni a mai állapotát az agynak, hogy ezeket szinte(a mi tudásunk szeret) a tökéletesre kifejleszteni. Bizonyított tény, amit vallásos tudósok(akikkel minden vallásos hencegni szeret) is elfogadják azt, hogy az érzelmek az agyban jönnek létre....
2016. szept. 6. 13:32
 2/12 A kérdező kommentje:
Ertem en hogy az agyban, de honnan szarmaznak? Csak ugy a semmibol letrejott a feltetel nelkuli szeretet, peldaul? Hiszen a semmibol alakult ki minden az ateistak szerint, az iramtol fuggetlenul.
2016. szept. 6. 13:54
 3/12 anonim ***** válasza:

# gnoomage

"elfogadják azt, hogy az érzelmek az agyban jönnek létre...."

Persze, ezzel nincs is probléma, csakhogy ezzel még marhára nem válaszoltál a kérdésre. A kérdés itt a "hogyan?" és legfőképpen a "miért?".

2016. szept. 6. 14:58
 4/12 anonim ***** válasza:
88%
Az ember az évmilliók alatt mindig a saját kis közösségében élt (mint sok állatfaj). Ha mindig egymás ellen tettünk volna az hátráltatta volna a közösséget így a fejünkben mint negatív cselekedet van benne pl. lopás, gyilkosság stb. Ez teljesen nyilvánvaló. Ha egy közösség tagjai egymás ellen tesznek az hátráltatja azt úgy pedig kihaltunk volna. Ehhez nem kell isten. A falkavezér se írtja ki csak úgy viccből a leszármazottait az állatoknál, az evolúció ritkán dolgozik maga ellen.
2016. szept. 6. 16:54
 5/12 A kérdező kommentje:
Ugy latom nem fejeztem ki jol magam a kerdesben, elnezest. En valojaban az erzelmi vilagra ertem a kerdest, ugy jora mint rosszra. Hogyan lehet hogy a novenyek peldaul nem tudnak szeretni, megbocsatani de az ember tud? Ertem en hogy az ember egy felsobb foku faj, de megis hogy tudott kialakulni az amit mi erzelemnek nevezunk ha pusztan csak a "hideg" tudomany all mindezek mogott?
2016. szept. 6. 17:48
 6/12 anonim ***** válasza:
88%
Nem hinném, hogy a semmiből alakult ki. Ahogy tapasztalom, az állatoknak is van lelki világuk, csak az embereké sokkal komplexebb, ugyanúgy, mint ahogy a gondolkodásunk is. Az állatoknál ezt hívják ösztönnek, védelmezik az utódjaikat, félnek a veszélytől, védik a területüket. Az ember, mint magasabb szintű faj, nem csak ennyiből áll. Sokkal szélesebb az érzelmi skálánk, nem csak a közvetlen környezetünkhöz fűznek érzelmek, és nem csak a túlélési ösztön hajt minket. Az állat azért van együtt a fajtársaival, hogy könnyebb legyen vadásznia. Mi már, általában, nem vadászunk, hanem azért vannak barátaink, hogy élvezetesebbé, könnyebbé tegyék az életet, és sokszor azért is, hogy segítsenek a bajban. Mivel az ateisták legtöbbször az evolúcióban hisznek, azaz, hogy egyszer régen mi is állatok voltunk, szerintem egyértelmű, hogy miért az állatokkal példálóztam. Ahogy a kommunikáció morgásokból és más hangokból alakult ki, úgy szerintem az érzelmi/lelki világunk az ösztönökből. (Elnézést az esetleges elírásokért, tabletről küldtem)
2016. szept. 6. 18:10
 7/12 anonim ***** válasza:
Bocsánat, én nem olvastam el normálisan a kérdést. Azt hittem ez csak egy n+1-edik kérdés arról, hogy miért van lelkiismeret stb.
2016. szept. 6. 19:06
 8/12 anonim ***** válasza:
60%

Kérdező, hogy állsz biológiából?

Az egyszerűbb élőlényeknek nincs agyuk, ezért csak egyszerű reakciókra képesek (pl. a fényhez vonzódás).

Minél bonyolultabb egy élőlény, annál többféle viselkedésre képes.

Ilyen egyszerű ez.

A "nem értem, és ezért ez csak egy isten lehet" - na, ez egy igen buta megközelítés.

2016. szept. 6. 22:31
 9/12 anonim ***** válasza:
100%

"Hogyan lehet hogy a novenyek peldaul nem tudnak szeretni, megbocsatani de az ember tud?"

Már írták korábban, hogy ezek az érzelmek az agyban jönnek létre. Egy növénynek nincs agya. Sőt, semmiféle központi idegrendszerrel sem rendelkezik, hova tovább még csak idegrendszere sincs neki, szóval elég nehézkesen tudna ilyen bonyolult érzelmi megnyilvánulásokat produkálni.

Szóval kérlek, vedd figyelembe a válaszokat is, ne csak kérdezősködj a vakvilágba. Csak úgy fogod tudni felépíteni magadban a megértés házát, ha az alapoknál kezdesz, nem pedig random dobálod egymásra a hozzávalókat.

A baj annyi, hogy az igencsak bőséges terjedelem miatt ezt itt nem fogjuk tudni megadni neked, egyébként is erre való az iskola, és azon belül is a biológiaóra. Ha ott odafigyelsz, és érteni fogod a tananyagot, akkor a 8. tanév végére már lesz halvány sejtésed arról hogy hogyan is néz ki az egész kép: a keret már meglesz hozzá, és nagyvonalakban a rajz is körvonalazódni fog. Annak alapján pedig már jó eséllyel nem is lesz olyan hihetetlen a dolog számodra.

2016. szept. 7. 14:59
 10/12 A kérdező kommentje:
O nagyon koszonom a tanulasra valo buzditast, de atestem mar a biologia orakon es nagyon figyeltem, kepzeld! Az iskolakban evolucios szempontbol tanitnak, emlekszel? Es nem ertem miert kell nagykepuen kioktatni ha nekem mas a nezopontom!
2016. szept. 9. 08:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!