Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Forgatókönyv/könyv/regényírók!...

Forgatókönyv/könyv/regényírók! Ti hogyan hidaljátok át ezt a gondot?

Figyelt kérdés

17 éves vagyok, négy éve foglalkozom forgatókönyvírással. Mostanában egy olyan gond miatt akadok fent állandóan, hogy van egy abszolút jó alapötletem, egy szinopszisom amiből tudom hogy jót is lehetne kihozni. De egyszerűen egy alapötletnél, szinopszisnál tovább nem jutok. Nem tudom milyen mederben haladtassam tovább a történetet, milyen irányba tartson. Na már most, érdekelne: Ti, kedves írók, hogyan hidaljátok át ezt a problémát?

FIGYELEM! CSAK ÉS KIZÁRÓLAG ÍRÓK VÁLASZÁT VÁROM! Kíméld meg magad a felesleges pötyögéstől ha nem tudsz értelmeset és hasznosat írni.

2016. aug. 5. 18:04
 1/4 anonim ***** válasza:
Nem kellene erőltetni. Ha nem megy, akkor szüneteltesd addig, amíg igazán kedved és elég kreativitásod lesz hozzá!
2016. aug. 5. 19:14
 2/4 anonim ***** válasza:

Azért a gyakori nem hemzseg az íróktól :-D Én is csak hobbiíró vagyok.

Ha tényleg jó az alapötlet, akkor lehetetlen, hogy ne láss magad előtt szereplőket, jeleneteket, amiket beleírhatnál a történetedbe.

Sokat segíthet az is, ha vázlatot írsz. Ne a hagyományos módon tedd (elejétől a vége fele lineárisan), hanem kezdd azzal, hogy beírod az elejét meg a végét, aztán a főbb kulcsjeleneteket, és ez után töltsd ki a hézagokat a kevésbé jelentős történésekkel. Így átláthatóvá válik az egész. Ezt a módszert a neten olvastam, sajnos már nem emlékszem, hol, de nekem bevált.

2016. aug. 5. 19:24
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Azért jobban is kifejthetted volna, hogy miről van szó, mert így reggelig lehet erről beszélni. Főleg hogy most alapötlet vagy szinopszis?

Mi az ötlet?

Egy fordulat, esetleg egy élményt, egy feelinget szeretnél éreztetni?

Tegyük fel, hogy ütős az ötlet, egy hatalmas fordulat, akkor lehet nem kell sokat tökölni és rá lehet húzni egy átlagos sztorit, plusz a klisék, aztán helló(sokan itt akadnak el, hogy az utolsó másodpercet is tartalommal akarják megtölteni).

Tipikus példája ennek a Fűrész.

Volt az alapötlet, a gyilkos, aki igazából nem öl.

Másodszor meg a "kelljen fel a végig halottnak hitt valaki és legyen ő a gyilkos".

Kész, itt vége, egyébként egy átlag nyomozós film, ami nem is volt baj, mert altatta a nézőt.

Mégis hatalmas kasszasiker lett, mert Charlie papa zenéjével ütött.

Vagy ott van Tarantino.

Ő látott egy rakat filmet és tipikusan az első válaszadó által leírt személy, egyszerűen látja a sztorit.

Amit egyébként nem visz túlzásba, szereti beszéltetni a karaktereit, nála 20 perc egy séta vagy egy autós utazás, de azért a párbeszédek ott vannak.

Elég a Ponyvaregényre gondolni.

Én azt mondom neked, hogy kezdd el megnézni 80 évre visszamenőleg a filmeket, szelektálj, építkezz, hagyd hogy inspiráljon, de ne támaszkodj csak erre, mert beszűkül a mű.

2016. aug. 5. 21:36
 4/4 A kérdező kommentje:

1.: sajnos az a baj hogy már hónapok óta szüneteltetem a dolgot, és mostmár nagyon szeretnék dolgozni.:D

2.: Ez egy nagyon jó ötlet, már használatba is vettem! Köszönöm!

3.: Változó. Több futó projektem is van jelenleg, többnyire vagy szinopszisokból állnak, vagy egy alapötlet szintjén léteznek. Nem feltétlen vagyok híve az "epic fordulat" jelenségnek, szeretem a könyveimet klasszikus, lineáris formában írni, esetleg hagyni valami opciót a végén a továbbgondolásra. Mert hát ez a film lényege, hogy a néző gondolkodjon rajta, nem?:) Egyébként jó hogy pont Tarantino-t hoztad fel, az első könyv amit még anno annak idején írtam egy nagyon erős Tarantino-utánérzést keltett, és úgyéreztem hogy Tarantino csinálta a legjobban. Hogy miért? Mert párbeszédekkel a legkönnyebb karaktert kiépíteni, és tekintve hogy a jóég megáldotta azzal az eszméletlen suspense-kezelési technikával, ő csinálta a legjobban hogy ezt alkalmazza az első filmjei óta.

2016. aug. 6. 17:50

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!