Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Ha nevet változtatok, akkor...

Ha nevet változtatok, akkor át kell a nevemet mindenhol írni? Többi lent.

Figyelt kérdés
17 éves fiú vagyok, középiskola 2. osztályával végeztem idén. Úgy döntöttem, fel szeretném venni édesanyám vezetéknevét is. Ha ezt megteszem, akkor mindenhol át kell íratni a nevemet, vagy hogyan megy ez? Személyi ig. , lakcímkártya, bizonyítványok (általános iskolai, zeneiskolai), diákigazolvány?

2016. jún. 20. 16:24
 1/1 anonim ***** válasza:
100%

A nagykorúságot (betöltött 18. év) mindenképpen várd már meg, mert sokkal egyszerűbb lesz az eljárás.

Az aktuálisan érvényes okmányokat (személyi igazolvány, lakcímkártya, jogosítvány, útlevél, TAJ-kártya, adó-igazolvány) mind le kell cserélned. Csak az új nevedre kiállított lesz érvényes, a régi névre kiállított okmányok érvényüket vesztik.

Utána szépen lassan minden szolgáltatónál és hivatalnál jelezned kell a névváltoztatást. Banknál, biztosítónál, telefontársaságnál, közüzemi szolgáltatónál, földhivatalnál, suliban, munkahelyen, mindenkinél, akikkel írásbeli szerződéses viszonyban állsz. (Jobb ezeken minél előbb túlesni.)

A régi bizonyítványokat és egyéb tanúsítványokat természetesen nem lehet utólag átírni, azon marad a régi neved. Ha valahova kérik majd ezeknek a másolatát, akkor majd mellékelni kell egy igazolást arról, hogy korábban azon a néven voltál anyakönyvezve.

2016. jún. 20. 17:07

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!