Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Te bocsánatot kérnél ezért? 18/L

Te bocsánatot kérnél ezért? 18/L

Figyelt kérdés

Van egy haverom,osztálytársam. Pszichésen kicsit sérült amiatt,hogy gyerekkorában az apja öngyilkosságot követett el. Ebből eredendően iszonyat hiperaktív és pofátlan tud lenni,szóban és tettlegesen is erőszakos megnyilvánulásai vannak. Ettől függetlenül egyébként jóban vagyunk,sokszor vagyunk egy baráti társaságban is. Nyilván van egy rendes oldala is,ha meg előtör belőle a vadállat általában jól kezelem.

Ma viszont történt egy ,,kis" affér. A suliban valamiért majdhogynem napi rendszerességgel bekattan,tényleg teljesen megőrül. Állat módjára viselkedik,velem is. Nagyon régóta tűröm már,hogy ráncigálja a székemet,tiszta erőből beleüt a háttámlájába aminek épp neki vagyok dőlve és így nyilván megérzem,dobál összegyűrt fóliával,volt már hogy a hátamba is többször beleütött ,,viccből" ököllel (tegyük hozzá,hogy valamilyen szinten fiú-haver vagyok neki,na de akkor is),persze nem kifejezetten fájdalmasat,kihúzza alólam a padot ha nekidőlök... Stb-stb... Nyilván nem én vagyok az egyetlen áldozat.

Nem tudom mi történt velem,még soha életemben nem emeltem kezet senkire,még arra sem aki rám akart támadni. Békésen üldögéltem,erre teljes erőből elkezdte ráncigálni a székem. Se szó se beszéd,fogtam magam,felálltam,megfordultam és azzal a lendülettel egy ordenáré nagyot oda is csaptam. Jó ideig ott volt a kezem nyoma a füle alatt. Besokalltam... Mindezek ellenére,most még én érzem sz*ul magam! Lelkiismeret furdalásom volt,már pillanatokkal azután,hogy lekevertem neki. Legszívesebben bocsánatot kérnék,de valahol mégis úgy gondolom megérdemelte,sőt,ennél sokkal nagyobbat érdemelne... Meg persze én hü*e ezzel most fegyvert adtam a kezébe,hisz az iskolában csaptam oda D.Ö.K. vezetőként...

2016. márc. 8. 14:05
 1/6 anonim ***** válasza:
84%
Azért mert nem tűröd és megvéded magad miért kérnél bocsánatot? Ez egy jel volt számára hol a határ. Tanuljon ebből.
2016. márc. 8. 14:25
 2/6 A kérdező kommentje:
Hát azért pofozkodni talán mégsem kellene. Nem az efféle konfliktuskezelésnek vagyok a híve,sőt ezt nem is tartom annak. Csak most hirtelen felindulásból cselekedtem,nem gondolkoztam egy másodpercet sem...
2016. márc. 8. 14:37
 3/6 anonim ***** válasza:
55%
#2: Akkor is jogos! Ezt így reagáltad le, de nem alaptalanul!
2016. márc. 8. 14:38
 4/6 anonim ***** válasza:

Amit írtál róla, nem rendkívüli, ismert jelenség és feldolgozatlan trauma néven említik. A kezelése rendkívül nehéz, még szakembernek is, hát még egy diáknak.

Amit tettél, magyarázható, hiszen te is emberből vagy, nem tökéletes robot. Neked is vannak érzelmeid, hangulataid, tehát reagálhatsz ugyanarra többféleképp.

Itt az a kérdés, mit kezdjünk egy megtörtént esettel. Az igazat. Semmiképp se tegyünk úgy, mintha nem történt volna. De az biztos, hogy a megértés, empátia és szeretet sokkal nagyobb dolgokra képes, mint bármi más. Tehát beszélnék róla vele. Ehhez meg kell várni (esetleg alakítani) a megfelelő pillanatot. Mielőbb, mert az ember fantáziál, é ha talál egy téves, de jónak tűnő magyarázatot, ezt fogja elfogadni, az erről való lebeszélést már önfeladásnak fogja megélni.

Tehát szépen türelmesen meg kell beszélni. A múltkor ezt tetted. Ez nekem rossz. Te ezt nekem nem akarod, tudom. Akkor ne is tedd. Tudom, hogy nem sikerül mindig. De gondolj rá mindig. És neked is tudnod kell, a tetteidért felelsz. Valahogy így. Bocsánatot? Várd a reakciót. Ha őszintének tűnik, kérj bocsánatot. Erősíti az összetartozás érzését. Akivel kapcsolatunk van, ha lehet, nem bántjuk. Ha nem érti, amit mondasz, ne kérj bocsánatot. Nem az önérzeted miatt, hanem mert nem lesz az a hatása, amit vársz.

Borzasztó nehéz távolból és ismeretlenül, a körülményeket nem pontosan ismerve tanácsot adni. (bár a leírásod rendkívül pontos). Légy körültekintő. Használd azt a visszafogott, de határozott és pontos fogalmazást, amit itt is bemutattál. És - metakommunikációként - hangsúllyal, gesztussal érzékeltesd, ami történt az fáj neked. Az is ami veled, az is ami általad. De szeretnéd, ha nem maradna nyoma. Ha már azt a nyomot nem tudod csökkenteni, ami őt megviseli. Sok sikert, képes vagy rá.

2016. márc. 8. 17:13
 5/6 anonim ***** válasza:
Ha dökös vagy akkor tudod hogy a házirendben milyen szabályok vannak. Csak megsúgom hogy indíthatsz fegyelmi tárgyalástól kezdve mindent. Ha okos vagy szólsz a DÖKöt vezető tanárnak, ofőnek, igazgatónak. Nem szabad hagynod hogy zsarolható legyél. Elébe kell menned. Ez valószínű egy csúnya beírás lesz a havernak minimum. De neked mint DÖKösnek feladatod a közösség védelme. Ha ezt nem akarod vállalni mondj le barátom! A Diák Önkormányzat ugyanis elsősorban egy érdekvédelmi szervezet. Te jelenleg nem látod el a feladatod ami egyben a kötelességed, ugyanis a társaid jogai is sérülnek. Egyébként nem kell bocsánatot kérned.
2016. márc. 18. 11:35
 6/6 A kérdező kommentje:

Köszönöm a válaszokat!

Nem mentünk bele mélyebben az illetővel,de szent a béke... :) Felfogta,hogy ő volt a hibás,nem is várta,hogy bocsánatot kérjek. Megakartam beszélni vele,de csak annyi lett belőle,hogy megölelgettük egymást... :) Nem volt velem bunkó az eset óta. Most már normálisan viselkedik velem,remélem ez így is marad. Úgy néz ki egy pofon kellett neki,hogy tudja hol a helye.

2016. márc. 19. 12:55

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!