Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Jól érzem azt, hogy az amerika...

Jól érzem azt, hogy az amerikaiak úgy nagy általánosságban Kelet-Európát afféle homályos, sötét, visszamaradott szegletnek kezelik?

Figyelt kérdés

Ugyan még sosem jártam az USA-ban, de sok olyan amerikai filmet láttam, ahol a gonosz, vagy a negatív szereplő valamelyik K-Európai országból érkezett.

Vagy ott van a Drakula legenda is például.

15/L

2010. márc. 27. 19:46
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
70%

Hát azért ezzel vitába szállnék, hány 15 éves tudja megkülönböztetni Szlovákiát-Szlovéniától? És mi a fővárosuk? Ugyanmár, ez hiú ábránd, hogy mi okosabbak lennénk az amerikaiaknál. Meglepődnék, hogy matematikában, olvasási készségekben, írás készségben, természettudományokban 23 országból talán a 20 helyre befutunk, pont földrajzból lennénk erősek. Egyébként az amerikaiak valóban globális tudásukat tekintve lemaradnak, viszont amiben jók azt erősítik és abban kiemelkedőt tudnak produkálni. Nálunk meg a globális tudásban elvesznek a részletek. De ez ennél bonyolultabb kérdés, de engem irritál, ha lehülyézzük az amerikaiakat, pláne olyan kontextusban, amiben mi sem vagyunk jobbak.

És szerintem nem az amerikaiak de a magyarok is finnyognak Ukrajna, Románia neevének hallatán. És úgy gondoljuk, hogy az egy homályos, sötét szeglet.

2010. márc. 28. 13:57
 12/18 anonim ***** válasza:
71%

"Hát azért ezzel vitába szállnék, hány 15 éves tudja megkülönböztetni Szlovákiát-Szlovéniától? És mi a fővárosuk? "

Hát akkor az elég szégyen. Pedig az oktatás alapján kéne neki.

Amerikában viszont az a gyakoribb, hogy a 18 éves nem tudja, hogy Kanada nem az USA 52. állama, vagy nem a tengeren túl van és Európa nem egy ország.

"Ugyanmár, ez hiú ábránd, hogy mi okosabbak lennénk az amerikaiaknál."

Nem vagyunk okosabbak, de nálunk az alapműveltséget megütők aránya sokkal magasabb, mint náluk.

"Meglepődnék, hogy matematikában, olvasási készségekben, írás készségben, természettudományokban 23 országból talán a 20 helyre befutunk, pont földrajzból lennénk erősek."

Itt nem feltétlenül értelmi szintről van szó, hanem arányokról. És az tény, hogy az amerikaiak közül, aki nem azzal foglalkozik, az sík hülye a földrajzhoz és a történelemhez.

"Egyébként az amerikaiak valóban globális tudásukat tekintve lemaradnak, viszont amiben jók azt erősítik és abban kiemelkedőt tudnak produkálni. "

Ebben viszont igazad van. Az ő oktatási rendszerük a gyakorlati tudásra megy rá. Mi jót röhögünk azon, hogy nem tudnak egy U betűvel kezdődő országnevet mondani, de a mindennapi életben ők sokkal jobban elboldogulnak.

"de engem irritál, ha lehülyézzük az amerikaiakat, pláne olyan kontextusban, amiben mi sem vagyunk jobbak."

Nem lehet őket minden tekintetben lehülyézni, de az biztos, hogy az átlag magyar sokkal többet tud Amerikáról, mint egy átlag amerikai egész Európáról.

L

2010. márc. 28. 14:22
 13/18 anonim ***** válasza:
67%
És minden vámpír Erdélyből származik:D
2010. márc. 28. 21:19
 14/18 anonim ***** válasza:
79%
Oké jó igazad van, de lehet cserélnék azért az átlag amerikaival. Kérem az ő életszínvonalát, adom a tudásom. Nincs szükségük rá, hogy bármit is tudjanak Amerikán kivülről. Nekünk meg egyebünk sincs, csak az hogy tudjuk hogy vannak ők. De egyébként messze vagyunk tőlük, mint Makó Jeruzsálemtől.
2010. márc. 28. 23:36
 15/18 anonim ***** válasza:
53%

Valóban kérdéses, hogy melyikünk jár jobban a tudásával, de az tény, hogy az amcsikon jókat lehet röhögni, hogy az elméleti tudományokhoz sokszor mennyire hülyék.

L

2010. márc. 28. 23:40
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

"Jól érzem azt, hogy az amerikaiak úgy nagy általánosságban Kelet-Európát afféle homályos, sötét, visszamaradott szegletnek kezelik?"

Nem. Többségük vagy semmit sem tud K-Európáról, vagy annyi jut eszébe, hogy Oroszország, ami azt jelenti, hogy ellenfél a hidegháborúban, hideg van, diktatúra van, sok bátor katona van, és sok vodkát isznak. Persze sötét, hideg és elmaradott is.

Sok amerikai egyébként azt hiszi, hogy modern civilizáció csak az USA-ban van, mert az egész modernséget en bloc az amerikaiak találtak fel. Ennek megfelelően Európát valami középkorban ragadt skanzennek tartják. Nyugat- és Kelet-Európa? Ennyire nem bonyolítják túl.

Végül, fogsz egy kevés amerikait találni, aki meg jobban ismeri Közép-Európát, mint te.

Szerintem az amerikaiakra nem igaz, amit sokat gondolnak róluk, hogy nagyon műveletlenek, de az ellenkezője sem. Inkább az jellemző rájuk, hogy nagyobb a szórás. Van köztük sok nagyon okos, és sok elképesztően sötét. Magyarországon inkább kiegyenlített a mezőny. Itt mindenki "tudja", hogy mondjuk Franciaorzságban sok bor van, meg Eiffel-torony, meg francia forradalom és Napóleon. Meg tudja, hogy Olaszországban sok a pizza, meg sokféle kávé van, meg ott a Colosseum, meg fasizmus, Garibaldi, Michelangelo, Leonardo stb. stb. Meg hogy Dél-Amerikában sok a nagyon gazdag és a nagyon szegény, meg sok a diktátor és a focista és sokat táncolnak. Meg hogy az afrikaiak éheznek és háborúznak, a vietnamiak kis sárgák csúcsos kalapban, meg mittudomén. A legtöbb magyar alig tud valamit a világról, de vannak ilyen homályos elképzelései. Az átlag amerikai számára az USA határain túl teljes sötétség van, halvány fogalmuk sincs róla, még a kontinenseket is alig tudják felsorolni. Viszont vannak meglepően sokan, akik meg jól ismerik a világot. Lehet, hogy többen, mint itt.

2010. márc. 29. 07:36
 17/18 anonim ***** válasza:
53%

"Szerintem az amerikaiakra nem igaz, amit sokat gondolnak róluk, hogy nagyon műveletlenek, de az ellenkezője sem. Inkább az jellemző rájuk, hogy nagyobb a szórás."

Ez is igaz. Bár én úgy fogalmaznék inkább, hogy más téren műveltek. Mi jót röhögünk azon, hogy egy amerikai nem tudja, hogy Kanada nem az USA egy állama és hogy nem franciául beszélnek egész Európában, de ők meg jót röhöghetnének azon, hogy mi mennyire bénák vagyunk a midnennapi életben. Csak azért nem teszik, mert annyira sem ismernek minket, hogy röhöghessenek rajtunk. Mi nekik egzotikumok vagyunk.

"Inkább az jellemző rájuk, hogy nagyobb a szórás. Van köztük sok nagyon okos, és sok elképesztően sötét."

Mihez képest sok? Ha Magyarországról nézed, akkor valóban. De ha az összlakossághoz viszonyítod... mondjuk úgy, van egy viszonylag egészséges méretű magasan képzett értelmiségi réteg, aki Európában is jól boldogulna ilyen téren. Az ő többségük Európában is tanult, vagy tényleg kihasználta a neves amerikai egyetemek (Harvard, Yale stb.) minden lehetőségét és tényleg baromi művelt. De míg Európában ez után sorban jönnek az olyan rétegek, akik nem übermájszter tudósok, de még így is elég sokat tudnak. Pl. az utcán nem nehéz emgállítanod olyan embert, aki fejből tudná Európa összes országát és a fővárosukat. Ezzel szemben az USÁ-ban a következő rétegnek már az is nagy teljesítményt jelent, hogy fel tudja sorolni mind az ötven államot és tudja, hogy az USA határán nem egy bazi nagy szakadék van, amibe ha beleesel, akkor kampec.

Mondjuk úgy, nincsen tudományos tekintetben középosztály.

"Viszont vannak meglepően sokan, akik meg jól ismerik a világot. Lehet, hogy többen, mint itt."

Mennyiségileg valószínű. De az össznépességhez viszonyítva arányában nem hiszem.

L

2010. márc. 29. 16:05
 18/18 anonim ***** válasza:
68%
Nem jártam még ott én is csak annyit tudok róluk, amit hallottam/olvastam/filmben láttam róluk. Igazából az a (zsidó)politika amit folytatnak az zavar, és szerintem ehhez köthető tudatlanságuk. Én azt gondolom, hogy az iskolák inkább felprogramozzák őket, mintsem tágítják a látókörüket. Ezért is gyakorlatias az oktatás, hogy az átlag ember végezze el amit kell, és ne kérdezősködjön, mert nem hiszem, hogy ha tudnának arról az amerikaiak, hogy mi a túrót csinálnak, akkor támogatnák. A legszörnyűbb, hogy magyarország vezetői mindinkább arra játtszanak, hogy jó szolgáklegyenek az amerikaiak alatt, mintsem felszólalnának.
2010. máj. 14. 15:38
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!