Milyen "tájszólás" van felétek?
Nem tudom jó kategóriában van-e...
Emígy nálunk olyasmi van, hogy e-betűvel beszélünk, de pl nem azt mondjuk, hogy: azt mondja, játszol velem?, felvette, voltam, stb... hanem: aszongya, jáccó velem?, fővette, vótam.
De az öregebbek pl arra, hogy: tegnap, ma. Hanem: tennap, mámma. =D
Nálatok milyen "tájszólás" van? Szeretitek? Írjatok példákat is, úgy mint én!! :)
"te mondtad az anyámra ,hogy lovasszobor?" ---leestem a székről XDXD
Én budapesti vagyok, nadeittaztán...megtalálható minden!
Többségben azok, akik szeretnek "EKTIVITIZNI" azaz beszélni nem, de mutogatni és habogni-hábogni azt tudnak!!!
Nem tájszólás, de például azt útálom, ha valaki a felsőbbrendűségét (irodista,főnök) olyan kötőszavakkal nyomatékosítja mint : valószínüsítem, úgymond...stb, szóval olyan szavakkal, amik 1 normális párbeszéd kapcsán nem hangoznak el!!!
Észak MO.
A szotyolára itt makukát is elég gyakran mondják, valamint a szánkózásra a sinkózást. Falusiaktól és öregebbektől halljuk a máma, tegnap, tik, gyön (jön), bót, vót, ződ stb. Amitől idegbajt kapok az a "kellesz " pl.: Elkellesz mennem majd a boltba. Sokan nyújtják a magánhangzókat: szöllő, töllem, szallag, elölle stb.
Köszi a válaszokat!! :D
Van pár jó "tájszólás" =D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!