Milyen "tájszólás" van felétek?
Nem tudom jó kategóriában van-e...
Emígy nálunk olyasmi van, hogy e-betűvel beszélünk, de pl nem azt mondjuk, hogy: azt mondja, játszol velem?, felvette, voltam, stb... hanem: aszongya, jáccó velem?, fővette, vótam.
De az öregebbek pl arra, hogy: tegnap, ma. Hanem: tennap, mámma. =D
Nálatok milyen "tájszólás" van? Szeretitek? Írjatok példákat is, úgy mint én!! :)
tájszólás nincs valami nagyon (közép Magyarország)
de jó kis falusi szólásaink vannak : "szétb@szlak ,mint kézigránát a deszkabódét"
"te mondtad az anyámra ,hogy lovasszobor?"
"hogy a gatyámat szárítsam meg a keresztfádon"
erre fele a falunk szélén ez a királyság!
Mink nálunk is ez van,amiket írtál.Észak-kelet Mo.Ejj,de szeép a magyar nyelv.
Nem tudom pontosan a nevét,de naponta hallom ezeket,a családtól is,teljesen megszokott,van hogy még viccesen is ejtik ki a szavakat,tőmondatokat. pl: Vótam, hát. Az a izé ne,tudod? bolt-bót,zöld-ződ,Tyúk,kacsa vagyis baromfi-aprólék.etetni-étetni,fog kelleni-kellesz,ti-tik,
AZ Attila A Béla A,AZ pedig helytelen:)) Valamint az ó és ő ,é betűket röviden ejtik pl.és?-ess:)) eső-esö stb.:)) Budapest
De Szabolcsban nőttem föl na ott nem fel hanem föl,nem vedér hanem vödör stb....
:))))))))))))))))
én nem beszélek kimondottan tájszólással, de azért van pár dolog, amit átvettem: pl amin a legtöbben meg szoktak "botránkozni", az a "kellesz" :) pl: holnap el kellesz mennem..., de itt a suksükölés is megy (meglássuk), és az osztozás is :) mindig osztot mondok és helyett, ha nem figyelek oda, ja meg ezt is szoktam mondani: Hun voltál? ezt nagymamáméktól "tanultam el" még gyerekkoromban....hirtelen ennyi jutott eszembe
ja meg gyakori nálunk a "megyek mamámék, Józsiék, stb.", de ezt én nem használom:)
Mifelénk (Rábaköz) az "el kellek menni" az "el kell mennem" helyett, illetve hűtő helyett hüttő, vótam és egyebek, de én nem nagyon mondom így...na jó a hűtőt azt igen.:) meg úgy általában minden ilyen hosszú magánhangzó rövidül. Meg hát azok is amiket említettél. Most ennyi jutott eszembe, de biztos van még. Ja igen és a szoktam helyett szokok, ami engem nagyon zavar.
Mifelénk vödör a vödör, a föl-fel nálam pl. változó, hol ez hol az, ahogy jön.
17/L
Én amitől agyvérzést kapok,amikor valaki azt mondja:Add oda!,miközben magának kéri és a helyes az lenne:Add ide!
A másik ilyen ,amikor valaki,mivel kevés a szókincse "ilyenezik".pl: Láttam egy ilyen cipőt.(de nem mutatja milyet)A harmadik:a "helyileg hol vanozás".Tudom de sok a bajom.Bocs,hogy offoltam.Én Büdipesttől nem messze lakom,itt nincs különösképpen tájszólás,de Anyukám hajdúságiasan beszél.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!