Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért építenek az emberek a...

Miért építenek az emberek a falvakba színpompás házakat ahelyett hogy beköltöznének a városba? (lenn kifejtem)

Figyelt kérdés
szóval vidékról van szó, nem a főváros és környéke. én pl itt Szabolcsban tapasztalom de szerinem mindenfelé így megy. én egy kb 14ezres lakosú kisvárosban élek szüleimmel még, átlagos körülmények között egy kis családi házban. gyakorlaton sokszor viszünk haza a szerelőkkel megjavított mosógépeket , hűtőket a környékbeli kis falvakba. értelemszerűen ha bemegyaz ember egy házba körülnéz minimálisan. amit tapasztalok hogy sokaknak van olyan szép nagy háza, autójuk, és díszes berendezésük, nagyon jól néz ki az összhatás, sok olyan berendezési tárgy amire nekünk nem telik. simán jöhetnének a városba lakni, mégsem teszik, tudatosan. inkább autóznak kilómétereket akár minden nap hogy kedvükre bevásároljanak, elintézzék az ügyeiket de nem jönnek a városba..mi a jó ebben? miért jobb mindenért vezetni, és egy olyan helyen lakni kis palotában ahol tele van a falu kisebséggel, ahol nincs annyi lehetőség vásárlásra, és szinte semmi a szolgáltatásokra és munkára? talán egyszer azt mondta nekem egy osztálytársam hogy nyugalmasabb.... hát egy kisváros központján túl néhány utcára (ahol én lakom pl.) sincs olyan nagy élet ám. mert még ha a fővárost mondanák elhiszem. de hogy vidéken is vidékinek legyen direkt valaki, nem igazán értem. kicsit próbáltam belegondolni, az ő szemükkel nézni, lehet hogy nekik ugyanolyan "túlforgalmas" a kisváros is (mert azt szokták meg) mint nekem kisvárosinak a főváros? vagy miért döntenek mégis így? tehát a körülményeik megengedhetnék simán hogy itt éljenek. hozzá szeretném tenni tudom én hogy mindenhol él szegény ember. az utcánkban is van 2 család akiknek sem a gáz sem a víz nincs bevezetve a házba, így 2010-ben, és ez alig 2 utcányira a "központtól" pl nekik mi számítunk gazdagnak, pedig nekem is csak szakmunkások a szüleim, "alsó-közép osztálybeliek" talán, de aki megtehetné hogy valamivel is fejlettebb helyen éljen miért tartja magát inkább távol tőle tudatosan? van valami abban amiket írtam feljebb, mit gondoltok, illetve ti mivel magyaráznátok ezt? köszi szépen (19/f)
2010. márc. 23. 20:36
1 2
 11/18 A kérdező kommentje:
*mienk
2010. márc. 23. 21:51
 12/18 anonim ***** válasza:
100%
Én sem költöznék be szívesen városba. Talán egy kisebb cirka 10e lakosúba, de nagyobba nem. Én összességében szeretek faluban élni. A legközelebbi nagyvárosba bejárni nem nagy érvágás. És egy nagy igazság amit észrevettem, minél nagyobb a város, annál bunkóbb, tahóbb emberek lakják. Egy faluban tényleg sokkal jobban érzem magam (hosszú távon), sok embert ismerek, sok mindenkivel lehet beszélgetni, az emberek segítenek egymásnak, mindig van aki szól pár jó szót. Legalábbis errefelé így megy. Egy városi ehhez nincs hozzászokva, úgy érzi mindenki a magánéletében vájkál, de nincs így.
2010. márc. 23. 22:05
 13/18 anonim ***** válasza:
100%
Hát mi as párommal még nem költözünk, de ugye álmodozunk, és körülnéztünk az ingatlanpiacon. Nekem olyan munkám lesz, amit a fővároson kívül sehol máshol nem tudok űzni (konferenciatolmács és idegenvezető). Ergó mindenképp Budapest közelében kell gondolkodnunk, de a párom vidéki, én pedig egy Pest melletti kisvárosban éltem eddig, mindketten a kertes házhoz vagyunk szokva, mégis lakást néztünk először, mert anyagi korlátaink vannak ugye. Én nem vagyok hajlandó lemondani a minimum 70-80 nm-ről, és a minimum 3 szoba+nappaliról, ha ez nincs meg, én megfulladok abban a lakásban. Szóval ebből indultunk ki. Ha ezt Pest melletti városban akarom megvenni (ahonnan busszal fél óra alatt bent vagyok, mint eddigi életem során) akkor 10 milliónál kezdődik. Ez nem is olyan vészes, de azok még félkészek, vagy olyan csúnyák, hogy úgyis költeni kéne még rá. Ja, azt is tegyük hozzá, hogy kizárólag újépítésűben gondolkodunk!! Ha már bemegyünk Pest külső kerületeibe, ott 15 milliótól található meg ugyanez. Budapest belvárosa pedig ha-ha...a csillagos ég. Anyukámnak kellett egyszer a cége ingatlanának eladását intéznie, és egy 4,5 méteres belmagasságú régi polgári lakást, ami 75 nm volt 100 millióért adott el, és ez még olcsónak számított. Aztán elkezdtünk nézelődni az autópályák körül. Képzeld el, kiderült, hogy egy a Velencei tóhoz közeli 4000 lelkes faluban, ahonnan autóval MAX. 40 perc alatt be lehet érni a BELVÁROSBA... (ez higgyétek el, nagyon jó arány...) 20 millió forintért egy 100 négyzetméteres HÁZAT lehet kapni 300 nm-es , telekkel!!! Evidens, hogy oda fogok költözni, és inkább kibírom az autózást, ami mivel autópályán történik még kicsit benzinkímélőbb is, az autót pedig lerakom az első metrómegállónál, és a belvárosi dugót kikerülve (meg időt spórolva) oldom meg az út hátralevő részét. Így is (metrózással együtt) 1 óra 20 perc körül van, hogy bejussak otthonról az egyetemre, szóval hozzá vagyok szokva :) Azt hiszem ez egy életszerűbb példa a kérdésed megválaszolására. Ja arról nem is beszélve, hogy mire én eljutok odáig, addigra talán már lesznek elektromos autók elérhető áron :P
2010. márc. 23. 22:06
 14/18 A kérdező kommentje:
:))
2010. márc. 23. 22:12
 15/18 anonim ***** válasza:
Kisebb településen lakni egy teljesen más életvitel. Ahogy Te valószínűleg halálra unnád magad ott, ők meg nem bírnák a feszültséget a városban. Ennyi.
2010. márc. 23. 23:10
 16/18 anonim ***** válasza:

Én képtelen lennék falun élni, mivel városban születtem, itt érzem jól magam, nem hiszem, hogy meg tudnám szokni, hogy ilyen távol legyek sok számomra fontos dologtól. De számomra még a kisváros is olyan, ahova nem költöznék, nem nagyon tudnám megszokni egy megyeszékhely után.

De épp úgy, ahogy én nem szeretnék kisebb helyre költözni, mert nem tudnám, és nem is nagyon akarnám megszokni, pont úgy egy falusi ember, aki mindig is ott élt, erre van berendezkedve, ezt szokta meg, nos ő sem szívesen változtatna az életmódján, ha ezt ő így szereti.

2010. márc. 23. 23:37
 17/18 anonim ***** válasza:
12-14ezer lakosú kisvárosból költöztünk egy max. 3000ezer lakosú faluba, és itt is van szinte minden, boltok, ruhásboltok, szórakozóhelyek. Kell utazni ha nagyobb választékot akarunk, de hát városon is kell valamennyit, nincs mindenki szomszédjában pláza:)
2010. márc. 24. 12:48
 18/18 anonim ***** válasza:
100%

én egy 4000 fős kisvárosban lakok,de városba járok be suliba. szeretek itt lakni és nem tudnék a városban nyomorogni. itt akkor hallgathatom üvöltve a zenét meg pogózhatok magammal a szobámban meg aerobikozhatok amikor akarok,nem kopog fel-le-oldalról senki:D

egyszer kihoztam pár városi barátnőmet a környéken lévő kis erdőbe,teljesen el voltak ájulva hogy milyen szép itt,milyen szabad érzés,mennyire tiszta a levegő satöbbi.

amúgy szerintem a vidékiek megtanulnak alkalmazkodni,és ez egész jó dolog. egy példa,a suliban is mindig azok késnek el akik közel laknak,a vidékiek időben beérnek és ha valahova menni kell mert osztálymunka vagy ilyesmi van akkor a városiak általában jobban húzzák a szájukat pedig nekik kevesebb erőfeszítés meg idő lenne mint nekünk,akik napi 1-2 órát utaznak.

!! de tisztelet a kivételnek,ki ne akadjatok városiak ha ez rátok nem igaz,ezek csak az én tapasztalataim !!

2010. márc. 24. 13:15
1 2

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!