Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért félnek ennyire az...

Miért félnek ennyire az emberek a fűtől?

Figyelt kérdés

16 éves fiú vagyok.

Idén kezdtem el eljárogatni havi max 1-2x házibulikba. Általában pár barátommal megyek és rendszerint a buli végére nem igazán megy az ABC visszafelé..

A kérdésem két részből áll:

Egyrészt: Mi a rákért mondják, hogy 'ÚRISTEN 16 évesen berúgott, mennyire szánalmas alkoholista kölyök, milyen ember lesz belőle?'? Tehát most belegondoltam.. Oké, az alkohol káros a belső szervekre és függőséget okoz. De mi van a károsabb, legál drogokkal? A Facebook/számítógépes játékok nem okoz(nak) függőséget és teszi(k) tönkre az ember szemét, hüvelykujját (okostelefon)? Van haszna a Facebooknak, igen, ahogy az alkohol is valamilyen szinten egészséges és kellemes...

Aztán ami a lényegesebb:

Miért alakult ki az emberekben egy olyan kép a marihuánáról, hogy 'ÚRISTEN, jön a police,mész a börtönbe, ez illegális, tönkreteszed magad hülye junkie'?

Én nem füvezek, de felhoztam a dolgot barátaimnak és tisztára meglepődtem, hogy pl az a srác is aki első buliján 15 évesen úgy kiütötte magát piával, hogy másnap egy mezőn ébredt telefon és kabát nélkül, még ő is azt mondta, hogy hát azt biztos nem próbálná ki, konkrét dolgot ők sem tudtak mondani, csak, hogy tüdőrákot okoz/mi van ha elkapnak?

Miért?? Nem azt mondtam, hogy herózzunk be.. A füvesek elég kicsi százaléka lesz valóban függő, az alkholizálóké jóval nagyobb..

Csak hogy kicsit felvázoljam és fényezzem magam: a környékünkön általában a középsulikban naponta legalább 1-2 füves cigi elszívódik iskolában/iskola előtt/közvetlen iskola után, a többség heti szinten legalább egyszer mattrészeg, tehát én jókisfiú vagyok, szóval ne savazzatok..

2015. dec. 8. 19:53
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
88%

Mert ha nem locsolod kiszárad és ronda. Ha locsolod nő és le kell nyírni.

Nekem pl benzines a fűnyíróm már attól kifáradok ha be kell rántani ha reggel csinálom utálnak a szomszédok de este is, napközbe meg túl meleg van.

Gondoltam már elektromosra de ott meg a hosszabbítóval kell kínlódni.

jobb lett volna annó lebetonozni au egész udvart.

2015. dec. 8. 20:06
 2/12 anonim ***** válasza:
62%
Nem félnek a fűtől, ismerőseim között is vannak de meg is látszik rajtuk hogy agyhalottak lettek, be vannak lassulva olyanok mint a szellemi fogyatékosok. És az a baj hogy ez maradandó.
2015. dec. 8. 20:10
 3/12 anonim ***** válasza:
58%

Azért a fű és a facebook/számítógépes játékok között például az a legnagyobb különbség, hogy utóbbi kémiai függőségről nem beszélhetünk, csak pszichésről. Emellett rossz(abb) szemmel még mindig lehet élni, máj meg vese nélkül viszont nehéz.

Egyébként meg ezt a fiatalokra nem lehet általánosítani. Náluk pl. jóval előbb szóba kerül egy füves cigi, mint az alkohol. A közös vélemény is az, hogy a fű sokkal kevésbé veszélyes (_NEM_ veszélytelen!) az egyénre és a közösségre is, mint az alkohol.

Az "öregeknek" meg - az alkohollal ellentétben, ami születésüktől ott volt - új dolog a fű, és mindenhonnan az megy, hogy az rossz. Mégis miért ne hinne? Ne mond, hogy te jobban hinnél a ~15 éves gyerekednek majd az akkori akármicsodáról, mint a korodbelieknek. Így működik az átlagember. :-)

2015. dec. 8. 20:12
 4/12 anonim ***** válasza:
63%

Mert a fű szivacsos agyú zombivá tesz.

Nekem jó pár haverom járt vele így.

2015. dec. 8. 20:14
 5/12 anonim ***** válasza:
93%
Az alkohollal, droggal az a gond, hogy ha egy gyenge jellem rászokik, akkor sosem fog belőle kilábalni. Ha azt tudod mondani, hogy itt a vége, akkor meg lehet próbálni. 16 évesen már illik ennyire tisztában lennie magával az embernek, hogy mi az amit szabad és mit nem. Én nem próbálom ki, mert tudom, hogy nem tudnám letenni. Ennyi.
2015. dec. 8. 20:17
 6/12 LazyJones válasza:
73%
Nem félek, hanem undorodom tőle, és ahogy mások is írták: a számítógép max lelki függőséget okoz, a fű viszont fizikait IS. Ráadásul mivel mindenhonnan az folyik, hogy veszélytelen, így még csak nem is figyelnek oda a füvesek, hogy mit is csinálnak. Munkahelyemen is vannak jó páran, akik híresztelik, hogy ők már vagy 10 éve szívják nap, mint nap, és mégse lett tőle semmi bajuk.... (Mellesleg úgy néznek ki, úgy beszélnek, és úgy mozognak, mint a zombik. Sokszor a szaguk is olyan...) Amúgy nekem elég volt látni, hogy mit művelt a fű jó barátaimmal. Alkohol kapcsán eddig EGY ismerősöm lett csak függő, bár ez nyilván szerencse kérdése is. Másrészt én az alkohollal is úgy vagyok, hogy néha megiszom egy sört, amitől kb nem érzek semmit, csak szimplán jól esik. Vagy megiszom vacsorához egy pohár bort az íze kedvéért. Fűből mikor fogsz úgy szívni, hogy ne legyen hatása, csak úgy az íze/illata kedvéért?
2015. dec. 8. 20:44
 7/12 anonim ***** válasza:
76%

"Miért alakult ki az emberekben egy olyan kép a marihuánáról, hogy 'ÚRISTEN, jön a police,mész a börtönbe, ez illegális, tönkreteszed magad hülye junkie'? "

Azért mert tönkreteszed magad, és illegális is.

Mielőtt megnyomnátok a piros gombot, magyarázzátok meg kérlek hogy melyik része nem igaz az állításnak, mivel meggyőzhető ember vagyok.

Az nem számít érvnek hogy "mer' a Facebookon az a post megaszonta hogy nem rossz a fű".

2015. dec. 8. 21:40
 8/12 anonim ***** válasza:
71%

A válaszok között többször is elhangzott, hogy a fű fizikai függőséget okoz (kémiai...). Nos, ez nem igaz. Fizikai függőségről akkor beszélünk egy drog esetében, ha az fizikai szinten avatkozik bele a sejtek anyagcsere-folyamataiba. Ez pedig onnan tapasztalható, hogy ha valaki nagyon hosszú ideje masszív fogyasztója egy adott drognak, és azt hirtelen megvonják tőle, akkor az illető akár bele is halhat pusztán abba, hogy a szervezete hirtelen nem kapja meg a "napi adagot". Ez szinte csak az alkoholra és az ópiumszármazékokra igaz, a többi drogfélére általában nem.

Ezzel természetesen nem azt akarom mondani, hogy a többi drogféle veszélytelen, mert az ún. lelki függőség veszélye mindegyikkel szemben fenn áll (mivel kellemes érzést biztosítanak, naná hogy vágyakozik rá az ember), és ugyanúgy romlásba tudja taszítani egy ember életét bármelyik drogféle. Csak a fizikai függőséggel kapcsolatos tévhitet akartam eloszlatni, ami úgy látszik, elég általános dolog.

"A füvesek elég kicsi százaléka lesz valóban függő, az alkholizálóké jóval nagyobb.. "

Ez így ebben a formában nem igazán értelmezhető. Ki számít függőnek? Már itt elakad a dolog, mert ugyan önkényesen kijelölhetünk határokat, amin belül nem függőnek és amin túl függőnek tituláljuk a fogyasztókat, de igazából mindig lesz legalább annyi kivétel is, alkossunk bármilyen szabályt is erre a megnevezésre. Függő az, aki hetente egyszer elszív egy spanglit/megiszik egy üveg sört? Vagy csak az, aki naponta?

Nagyapám kb. 5 évtizede minden este, vacsora előtt megiszik egy pohár bort (úgy egy deci formát), soha más napszakban és soha egy korttyal sem többet. Ő függőnek (vagyis alkoholistának) nevezhető?

Egy másik közeli ismerősöm viszont teljesen rendszertelenül iszik, van mikor naponta, olyan is van hogy hetekig, hónapokig egy kortyot sem, van mikor csak fél üveg sört, a másik felét kiönti, de olyan is van, hogy benyakal fél liter pálinkát egy este. Ő függő vagy nem függő?

A függőség mértéke abszolút emberfüggő, az egyén fizikai és pszichés állapotának függvénye, és jó adaggal még a körülményei is beleszólnak a képletbe. Van aki életében először 16 évesen megiszik két felest, és olyan rossz élménye lesz tőle, hogy soha életében egy korty alkoholt sem hajlandó utána meginni. Van aki meg irtózik tőle évtizedekig, aztán egyszer berúg, és úgy magával rántja a berúgottság érzése, hogy képes feladni az egész addigi életét, és masszív alkoholistává válik. Jó, ezek extrém esetek, de nem mondható, hogy egyszer sem fordultak még elő (mindkettőre láttam példát).

A drogos szubkultúrában azt szokták mondani: a drogok egy-egy ajtót nyitnak ki az ember elméjében, olyan ajtókat, amelyeket más módon nem tudunk kinyitni. De ugyanakkor az is igaz, hogy a legtöbb olyan ember, aki már legalább egy évtizede él valamilyen droggal, azon a véleményen van, hogy talán jobb lett volna, ha azt az ajtót soha nem nyitja ki.

2015. dec. 9. 00:04
 9/12 anonim ***** válasza:

Ha érdekeli, hogy melyik drog mennyire veszélyes vagy hogy mekkora függőséget okoz akkor megjegyzi ezt a nemzetközi addiktológusok által kidolgozott táblázatot:

[link]

2015. dec. 9. 01:17
 10/12 anonim ***** válasza:
78%

A dolog más szempontból lett veszélyes. Fiatal koromban én is próbáltam, nem is egyszer, nem lettem függő, meg hatósági ügyem sem lett belőle szerencsére. De akkor ezt még lehetett biztonságosan is csinálni.

Ma már viszont, ha nem magadnak termeszted, nem bízhatsz meg a cuccban.

Pár hete volt egy eset, hogy egy fiatal srác szívott valami "füvet". Semmi köze nem volt a kannabiszhoz, hanem valami szintetikus cuccal kezelt útszéli gazat adtak el neki. Kómába esett és folyamatosan művese-kezelik.

Ha egyáltalán életben marad, új vesét és új májat kell majd hogy kapjon. Ha életben is marad, soha sem lesz már egészséges ember.

Pedig csak bulizni akart egyet a szerencsétlen, és egy szál "füves" cigi örökre taccsra tette tizenhat vagy tizenhét éves korában.

2015. dec. 9. 12:08
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!