Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Az olaszok mért szeretnek...

Az olaszok mért szeretnek ennyire gengszterkedni?

Figyelt kérdés
Jó tudom lehet hülye kérdés és azt is tudom hogy nem lehet egy egész népet egy fogalommal jellemezni és egy kalap álá venni de hát mégis csak no:D Ezt az egész keresztapa családos nagy maffia dolgot ők találták ki és alkalmazták Amerikában, Britanniában de filmekben láttam hogy a saját hazájukban városonként is voltak bandák ez mért van? Gazdasági társadalmi vagy kulturális vagy milyen okai vannak?

#olasz #kultúra #gengszter #Maffia #keresztapa #Amerika.Olaszország #gengszterkedés
2015. okt. 24. 18:48
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

Mindre.

Mindegyiknek megvan a saját rangrendszere, felépítése és még a szigorú szabályaik is.

Van sok hasonlóság de rengeteg különbség is.

Érdemes még átnézni a szabályokban a családra vonatkozó részt... sok esetben van olyan is, hogy ha egy xy rangú tag megsérül stb. akkor a szervezet eltartja a tag családját akár.

2015. okt. 24. 20:01
 12/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm
2015. okt. 24. 20:17
 13/18 anonim ***** válasza:
40%
Te ha a filmeken nőttél fel , aminek köze sincs a valósághoz, hogy lehet még csak következtetést levonni .
2015. okt. 24. 20:28
 14/18 A kérdező kommentje:
Jaj nem így volt nem csak a filmekből vontam le a tényeket hanem amúgy is. Meg mi a baj a filmekel?:) Jó nem vagyok ennyire retardált tudom hogy azok csak filmek de valami valóság alapja csak van azért ezek nem sci-fi filmek. Mert hát nem hiába volt a maffia főnököknek Don Fernetti a neve például.Nem lehettek litván származásúak a valóságba se:D De mint mondtam ez már nem számít mert most már tudom hogy ennek történelemből gyökerező társadalmi oka van.
2015. okt. 25. 08:33
 15/18 anonim ***** válasza:
78%

A Maffia először is egy igazságos szervezet volt. Utána mentek el a bűn felé, főleg a szegénység miatt. Dél-Olaszország spanyol gyarmat volt, se az időjárás, se a föld nem volt alkalmas növénytermesztésre, így jelentősen elmaradt a gyorsan fejlődő északtól. A pizza is a szegénység miatt készült, mert volt egy kis kenyértészta megkenték szósszal, meg rátettek amit találtak, már ha volt mit. Nem csoda, hogy Szíciliában elkezdett működni a Cosa Nostra, Nápolyban a Camorra, meg az N'dragnetha. Sok fiatal fiú állt be, mert vonzó volt a jó élet, a tisztelet, a gyors autók. Egyszóval gyors utat jelentett az éhhalál széléről a földi mennyországba. Amerikában azért alakult ki, mert oda szintén kivándoroltak olaszok a szegénység elől. A bevándorló kolóniákkal jött a bűnözés is, az anyaországi keresztapák kiterjesztették a szárnyaikat az újvilágra, együttműködtek az ottani főnökökkel. Ez főként a drogkereskedelem korszakára igaz, mert Európában előállították az anyagot és kivitték a tengeren túlra. Az idő során sok minden változott, a szesztilalom feloldása nagy érvégés volt, szóval bele kellett nyúlniuk a drogba, pedig korábban ódzkodtak a terjesztéstől.

Olaszország déli része ma sem túl gazdag, sőt az egész olasz gazdaság alapköve a Maffia. Nem minden olasz maffiózó, de rendesen benne van a politikában, a rendőrség köreiben is. Futball csapataik vannak például, de ezenkívül sokkal súlyosabb fegyvertények is vannak a kezükben. Úgy, mint ahogy Oroszországban az orosz maffia kezén van az autópálya mellett az összes autohof szerű pihenő, természetesen fizetős budival. Ezek nélkül bedőlne Olaszország, ugyanis erős gazdasági szerepe van a Maffiának. Bár megosztottak is, így néha feldobják egymást és a túlbuzgó zsaruk is jól járnak, meg a közvélemény is lenyugszik. De aki igazán közel van a tűzhöz azt sosem kapják el.

2015. okt. 25. 22:12
 16/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen hát, az azért elég rossz dolog ha egy ország gazdaságának a bűnözésre kell épülnie persze nem tehetnek róla ezt értem.Ha már itt vagyok megkérdezem és a Yakuzával mi a helyzet?:) Hiszen Japán soha nem volt olyan szegény ország sőt Kínától mindig hódítgatott területet (Tajvan sziget) amit gyarmatosítot is de most meg pláne nincs ott szegénység sőt gazdag és magas az életszínvonala sok tudósuk folyamatos sikereket ér el a robotikában stb. Akkor ott mért van maffiia?
2015. okt. 26. 08:57
 17/18 anonim ***** válasza:
78%

Japánban a politika hosszú ideig kiegyezett a jakuzákkal. Belátta, hogy van társadalmi igény olyan szolgáltatásokra, amiket a japán törvények tiltanak, pl. szerencsejátékok többsége (kaszinókat jakuzák működtetik), prostitúció, kábítószer-kereskedelem, uzsorakamatok, és jobb ha ezeket kulturáltan megbízható japán "szakemberek" japán minőségi színvonalon szolgálják ki, mintha kínai, koreai bandák.

A kiegyezés lényege az volt, hogy a jakuza szervezetek egymás közti belharcaiba, külföldi versenytársaik eltakarításaiba csak akkor avatkozik be az állam, ha valahol átlépik az elszemtelenedés határát, cserébe elvárják, hogy a jakuzák által működtetett szolgáltatásokat biztonságosan vehessék igénybe az átlagemberek (ne érje őket bántódás kaszinókban, bordélyokban, megbízható minőségű drogot kapjanak), korlátozzák erőszakos tevékenységüket a jakuza világon belüli szereplőkre.

A 90-es években sok összetűzés volt a japán állam és a jakuza szervek között, mert új területeken is elkezdtek egyre jobban tevékenykedni, ingatlanüzletek, tőzsdei ügyletek, ahol az állam nem vette jó-néven a terjeszkedésüket. Mára már sok legális vállalatuk, szervezetük van (pl. mentőhelikopteretekkel felszerelt segélyszervezeteik, akik földrengések után elsőként segítettek a túlélők mentésében, média cégeik), a legtöbb forrás szerint a legnagyobb japán jakuza szerv Jamagucsi-gumi kb. (40 ezer tagú, ebből 20 ezer az aktív) kb. 80 milliárd USD vagyonnal rendelkezik, összehasonlításuk Magyarország évs GDP-je kb. 140 milliárd USD.

2015. okt. 26. 13:44
 18/18 A kérdező kommentje:
Értem köszönöm szépen.
2015. okt. 26. 17:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!