Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Miért van az, hogy a kisebbeke...

Miért van az, hogy a kisebbeket mindig leszólják?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Én egy 11 éves gyerek vagyok. Azt a kérdésem szeretném nektek feltenni, hogy a nagyobbak (15-16) évesek miért szólják le a kisebbeket? Azok is lehetnek ugyan olyan értelmesek mint ők..Mondjuk az én is ki nem állhatom, ha valaki nem ír helyesen, de attól független miért kell őket leszólni? Csak ennyit akartam. A válaszokat előre is köszi.
2015. okt. 8. 10:42
 1/4 A kérdező kommentje:
Azt*
2015. okt. 8. 10:43
 2/4 anonim ***** válasza:
Sajnos a társadalom így működik hogy a kisebbet meg a gyengébbet mindig a sarokba szorítják sajnos. Ez a te korodban ilyen időszak, ezt át kell vészelned és hidd el pár év múlva változni fog ez. De felnőtt korodban ha önmagad adod, és normális vagy akkor tisztelni fognak azok is akik most 15-16 évesek. Hidd el az emberek felnőttkorukra megkomolyodnak. Én tapasztalatból mondom mert engem is piszkáltak, leszóltak stb... amikor 12 éves voltam ők meg 2-3 évvel voltak idősebbek nálam. Most meg igaz nem értem még el sok dolgot az életembe de 23 évesen már megadják a tiszteletet azok is akik régen nem, és persze ismerjük is egymást.
2015. okt. 8. 11:01
 3/4 anonim ***** válasza:

Valójában ez egy védekezés. Kicsit bonyolult, de megfogod érteni.

Az emberi agy mindig sikerélményre vágyik, ettől támad kedve újabb dolgokat csinálni, még tanulni is. Biztos megfigyelted, amelyik tantárgyat az ember jól érti, azt szereti, szívesen tanulja. Amelyiket nem érti, elkezdi utálni, egy idő után már annyira lemarad, hogy nem is tudja megérteni, ha akarná se (legfeljebb segítséggel).

Ha megfigyeled azt is, az idősebbek közül kik piszkálnak, hamar észreveheted, nem a kiválóak, hanem a gyengék. A kiválóaknak van sikerélményük a kortársaik között, a gyengébbeknek nincs. De nekik is szükségük van rá. A kisebbek piszkálása (a fizikai erőkülönbség miatt, ami viszont a biológiából következik) számukra veszély nélkül lehetséges, látják, hogy a kisebbeknek ez rossz, ez számukra a siker. Ebből az is következik, hogy aki meg tud felelni nekik, azt nem piszkálják, mert elmarad a siker. Ezzel azért vigyázni kell, mert rájöhetnek a fizikai erőkülönbségre, és akkor (bosszúból) verni fognak. Tehát mindig úgy kell válaszolni, hogy a kedvüket elvegye, de ne érezzék "sértésnek".

Az általad mondott korkülönbségnél mind a fizikai erőben, mind az iskolai tudásban még nagy a különbség, ezért ott jellemzőbb ez a viselkedés. Ráadásul a kamaszkor problémái ezt tovább bonyolítják. Későbbi korban kisebbek a különbségek, ezért az ilyen viselkedés - ha van is - jobban kezelhető.

2015. okt. 8. 11:30
 4/4 anonim ***** válasza:

Téged azért lehet heccelni, mert érdekel, hogy mások mit gondolnak. Persze ez amolyan nesze semmi fogd meg jól dolog, amit a felnőttek szoktak mondani, hogy ne foglalkozz mások mit mondanak, mindenki tudja, hogy magad miatt bánt ha olyat mondanak ami neked nem esik jól.

Na de nem az a lényeg, hogy mások mit gondolnak, hanem, hogy te mit gondolsz.

Ha tudsz tenni magadért és a céljaidért, akkor fog az eljönni, hogy tudod magadat becsülni, és nem fog érdekelni, hogy mások szerint mi a jó.

Engem pl az bántott egész kamaszkoromban, hogy vékony voltam, és igen rosszul esett ha valaki erre rászállt, nagyon komolyan vettem minden kritikát külsőmre vonatkozva, de leginkább az zavart, hogy nem láttam, hogy mikor lesz már ennek vége. Aztán úgy hozta az élet, hogy tudtam kondizni aztán már csak az érdekelt, hogy abban eredményes legyek, és ha ott rendben voltam akkor már el tudtam engedni a fülem mellett a kritikát.

De ez rohadtul nem csak annyit, hogy engedd el a füled mellett oszt jóvan, nekem is ezt mondták a szüleim de ez egy hülyeség. Olyan, mint a tanuljá'! Az is módszertan.

2015. okt. 10. 06:22

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!