Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Mi abban amúgy a meglepő,...

Mi abban amúgy a meglepő, hogy a fiatalok felköltöznek vidékről Pestre és már csak az idősek maradnak?

Figyelt kérdés

Többször is olvastam erről neten, meg jó pár mással is megbeszéltük már ezt a dolgot. Hogy probléma van sokszor abból, hogy elköltöznek a vidéki városokból és csak az idősebbek maradnak ott. Viszont teljesen érthető a dolog. A fiatalok számára a legtöbb helyen nincs szinte semmi szórakozási lehetőség. SZemély szerint egy közepes (30ezres, a 40 legnagyobb település között van lakosságot tekintve) városban születtem és ott éltem folyamatosan 19 éves koromig. Egy bő 10-12 évvel ezelőtt még sok szórakozási lehetőség volt a városban a fiatalok számára. Mára ez teljesen megszűnt ami maradt az az utca vagy a kocsma.

A legnagyobb szórakozás mikor tartanak valami (pl)libafesztivált és meghívják rá Rúzsa Magdit. (true story)

A közeli megyeszékhelyen ugyanez a dolog. Ott is sorra panaszkodnak, hogy szinte alig van valami, ha van is az is egy 100-150 fős, mindez egy 110 ezres főiskolai városban.

Magam egy másik megyeszékhelyen tanulok, az ország 3. legnagyobb városában. Itt azért valamivel jobb a dolog, de mindez csak az egyetem miatt. Munkatársaimmal mikor erről beszéltem, mondták hogy régen sok lehetőség volt szórakozásra, most már szinte csak 3 maradt. És ez a város a fiatalok tekintetében még jónak számít.

Viszont budapestten minden van. Bátyámmal is korábban beszélgettünk erről és mondta hogy sose jönne vissza oda ahol született, mert ott semmi sincs.

ÉS bárkivel akivel beszéltem mindenki megérti hogy nagyon sokan pestre akarnak menni, mert azért az jóval az ország többi része felett van.

2015. szept. 20. 11:41
 1/6 anonim ***** válasza:
Csak a bigott, begyepesedett emberek nem értik, hogy miért történik mindez.
2015. szept. 20. 11:42
 2/6 anonim válasza:
Budapestnek is csökken a lakossága és az öregek meg öregednek. Inkább csak egyetemre mennek onnan vidékről, ha valaki nem tud megélni falun akkor már inkább Londonba megy, vagy Németországba. Te is a Coca-Colát választanád a coop-os helyett.
2015. szept. 20. 11:43
 3/6 anonim válasza:

nem kell isteníteni Bp-et, nem olyan nagy szám mint ahogyan az be van állítva.

én 10 éve ott dolgozom, meg éltem is 3 kerületben pár évet, és tudom hogy az az idilli kép ami a híres neves fővárosról le van festve, korántsem olyan mint amilyen hiszik az emberek.

ugyan úgy vannak lepukkant kerületek, sok panel prolik, és közel sem olyan jó Bp-en élni mint az sokan hiszik.

ahol jó az élet(nyüzsgés van), ott drága minden, drága a lakás, drága a kaja, drága a minden napi élet.

és sztm nem mindenki engedheti meg magának, hogy havi 200.000ft körül fizessen albérletet Bp jobb részein, így marad a lepukkant 6. emeleti 35 négyzetméteres panel lakás valahol kőbányán, vagy angyalföldön.

vannak ezerszer szebb és jobb városok mint a főváros, és Pest megyében, ahol tiszta a levegő, normális emberek vannak, nyugodt környezetben lehetsz, van kis millió szórakozási lehetőség, és az árak sem lépnek át az irreális kategóriába.

2015. szept. 20. 11:54
 4/6 A kérdező kommentje:

ma 11:54

Azért kicsit sarkalatos ez. AZ igaz hogy az emberek nem oda költöznek be pl a bulinyegyed közepébe. Viszont van tömegközlekedés és 20 perc alatt ott is lehet az ember. Viszont amiket felsoroltam városokat, ott hiába van tömegközlekedés(pl a 30 ezresben nincs) nincs rendesen szórakozási lehetőség. Ahonnan ugye én jöttem, az az ország 38. legnagyobb városa, tehát nem mondható annyira kicsinek, ennek ellenére halálosan unalmas egy hely. Ott tényleg semmi nincs. A mozi most lett újranyitva, de havonta 2-3 film közül lehet választani és hát azok se valami felkapott filmek a legtöbbször. ÉS az a vicc, hogy ez a városban a legszórakoztatóbb dolog.

És akikkel erről beszélgettem mind olyanok akik ott élnek valamilyen formában. ÉS a többsége vidékről származik, tehát van összehasonlítási alap. Én magam is látom a különbségeket.

Ésa baj, hogy nemcsak szórakozás tekintetében van ez gy, hanem sok más dologban. Vidék az nagyon kezd lesüllyedni. AZ idősebbek is sorra mondják, hogy egy 15-20 éve még azért a vidéken is volt "élet", tudott hozni valamit a fiataloknak. Mostmár teljesen lesüllyedt a fiatalok tekintetében.

2015. szept. 20. 12:08
 5/6 A kérdező kommentje:

És hogy ne is kelljen messzire visszamenni. 10 éve abban a városban ahol születtem volt 4-5 szórakozóhely. Akkor még volt "élet" a városban.

Most van 0!! Pontosítok... van 1 ami kb negyedévente valami eseménykor kinyit. Pl újév. AMi van az kb kocsma és ennyi. És közben hisztiznek az öregek hogy a városban nincs fiatalság és elöregedik a város.

2015. szept. 20. 12:12
 6/6 anonim ***** válasza:

Nehéz ezt ilyen mentalitással elmagyarázni. Azok az igényelt helyek pont azért hiányoznak, mert elmentél (a többiekkel együtt).

Az alapprobléma az, hogy ez egy összetett folyamat, és többnyire az okot felcserélik az okozattal. Kissé primitíven: ha elmentél, minek oda szórakozóhely. Hiszen nincs, aki használja. Ha nincs szórakozóhely, elmész. De van másik opció is: csinálsz magadnak. Csak az nyilván macerásabb, mint elmenni. Meg érteni kéne hozzá.

Más szóval: ez a jelenség a fiatalok eligénytelenedése és sültgalamb várása miatt következik be. Aktívabb, cselekvőképesebb, felkészültebb fiatalok egyszerűen megoldják, hogy igényeik kielégüljenek.

2015. szept. 20. 12:52

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!