Nem tudom hová tenni ezt az új helyesírási szabályzatot. Miért volt erre szükség?
# 10
Hát ha úgy kell írni, hogy "orral", akkor a "Mariann-nal" cseppet sem logikus. Fölösleges bonyolítás.
Engem sokkal jobban zavar, hogy nem a nyelv formálja az embert, hanem az ember a nyelvet, ergo ne legyenek szabályok úgysem tartja be senki.
Az általad leírt példákat pl. pont logikusnak tartom, de mégsem értek egyet azzal, hogy azért változtatnak, mert a többség nem volt képes helyesen használni.
A leggyakoribb hiba egyébkét ami engem a legjobban irritál, a -ba, -be, -ban, -ben használata.
"Nem tok semmit csinálni ebbe a melegbe"
Na igen, annyira, hogy még azt a nyomorult N betűt sem vagy képes odarakni ugye?
És most már olyan mértékben találkozok ezzel napi szinten, hogy már belefáradtam felháborodni rajta.
A következő az lesz, hogy megszűnnek a helyhatározói ragok, és bővel elég lesz a -ba, be, úgyis érti mindenki a szövegkörnyezetből és úgysem használja senki. Akkor meg minek? Ok. tudom, hogy a jelenlegi változtatások nem éppen a jelentésbeli különbségekre irányulnak, de eltudom képzelni, hogy később ezek is módosulnak majd, mert a használó formálja a nyelvet. Lesz majd ilyen a szótárban, hogy "vok" :-)
Az "észszerű"-ben van némi logika. Ugyanis az egy összetett szó, és nem egy szó ragozott alakja. Így az összeolvadás helyett mindkét szótő maradéktalanul szerepel.
Idéznék egy 2012-es, ide vágó témájú kérdés egyik válaszából:
A helyesírási szabályzat vonatkozó 93. pontja szerint:
"A többjegyű betűk (pl. cs, sz, ty, dzs stb.) kettőzött alakját a tőszókban és a toldalékos alakokban csonkítottan írjuk, vagyis a betűnek csak az első jegyét ismételjük meg [vö. 7. b)]: loccsan, hosszú, meggy, fütty stb.; illetőleg: jeggyel, mésszel, rosszal, briddzsel, eddzék, eljátsszuk stb. (e helyett: jegygyel stb.). – Általában ez a szabály érvényes a tulajdonnevekre is: Hosszú, Meggyes; Arannyal, Kodállyal stb.
Nem egyszerűsítjük azonban az összetett szavak tagjainak határán találkozó azonos kétjegyű betűket: kulcscsomó, jegygyűrű, nagygyűlés, fénynyaláb, díszszázad stb."
A Mariannal szerintem így lenne helyes. Ellenkező esetben vicc-cel ütöm el az időt (már ha értitek a tréfát). De nem valami rossz-szal...
12-es: Nagyjából egyetértek veled, ám:
Na igen, annyira, hogy még azt a nyomorult N betűt sem vagy képes odarakni ugye? -> Na igen, annyira, hogy még azt a nyomorult N betűt sem vagy képes odarakni, ugye?
találkozok -> találkozom (ikes ige)
bővel elég lesz -> bőven elég lesz
Ok. tudom,... -> Oké, tudom,... (Vagy : OK, tudom,...)
eltudom képzelni -> el tudom képzelni
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!