Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » A szívem ide, az eszem oda...

A szívem ide, az eszem oda húz. Tudnátok tanácsot adni?

Figyelt kérdés

Ukrajnában élek. Szerintem tudjátok, hogy milyen most itt a helyzet, és egyre rosszabb. Félni kell a katonai behívásoktól, az árak emelkednek, rend nincs, a korrupció pedig szárnyal. Mindent lehet, de semmit sem.

Szeretek is itt élni, itt van az életem. Fiatal vagyok még, de komfortos életem, munkám, lakhelyem van, amit nagyon szeretek.

De ez a kilátástalanság és kétségbeesés nagyon rossz. Félni kell a holnaptól, hogy ki tudja, mi lesz. Ki tudja, lesz-e még itt rend, milyen rendszer lesz, mi lesz a mostanival. Fog-e stabilizálódni valamit a helyzet, vagy még rosszabb lesz. Nem tudom, és félek.

A családomban felmerült, hogy költözzünk át Magyarországra. Csak ez nem olyan egyszerű. Egyikőnk se szívesen hagyná itt az életét, amiért két kézzel dolgozott, és mindent beletett az évei során. Itt van minden. Azért dolgozta, és alakította ki az ember az életét, hogy csak úgy itt kelljen hagyni? Kezdeni mindent elölről?

Félek itt maradni, és félek lépni is. Nem tudom, melyiktől jobban. Annyira szeretnék maradni. De az is lehet, hogy nem kellene félni az újtól, az ismeretlentől, hanem ez egy kellő alkalom lenne arra, hogy új életet kezdve megszabaduljak ettől a süllyedő országtól. Lehet, hogy 20 év múlva arra fogok gondolni, hogy nehéz volt, de milyen jó, hogy anno elmentem innen. Vagy arra, hogy milyen kár, hogy el kellett hagyni a szülőföldemet.

Én tényleg fiatal vagyok még. De akkor se szeretnék teljesen új életet kezdeni

A családom is hasonlóan áll hozzá. Nem tudunk dönteni. Biztonságosabb lenne menni, de nagyon nehéz lenne mindent itt hagyni. Ilyen ostobaság miatt, mint ez a háború 2015-ben.

2015. jún. 12. 22:35
1 2
 11/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek az eddigi válaszokat!

Nekik fontosabb lenne kimenni, ha külön mennénk, én maradnék itt a legtovább.

A leginkább a szüleimet sajnálom ebben az egészben. Azért dolgoztak egész életükben, hogy kialakítsák a számukra megfelelő életet, a két kezükkel építették fel a házat, karriert. És pont most kellene itt hagyni, amikor élvezni lehetne az éveket át tartó kemény munka gyümölcsét. Engem is minden ide köt. Őket meg főleg. Ez annyira nehéz. Mindent kezdeni elölről.

Nekem nem kell tartani a behívótól, de a családomban van, akinek igen.

"Nem szép dolog elmenekülni a behívó elől" - Meghalni a semmiért szebb dolog? Mi értelme van ennek az egésznek? Ki akar háborúzni és lelövetni magát?

Utolsó kettő, nektek külön köszönöm!

Magyar állampolgárságunk egyébként van.

2015. jún. 13. 11:51
 12/12 anonim ***** válasza:
80%

Átérzem a problémádat, de innen nem lehet segíteni, mert mi nem vagyunk te. Mindenki a saját korábbi élete, neveltetése alapján gondol erről valamit, eszerint ad tanácsot. De az az ő elképzelése, nem a tiéd. A te érzéseidet senki nem tudja átélni, legfeljebb beleéli magát jól rosszul, és aszerint próbál valamit kitalálni.

Én, ha magamból indulok ki, azt mondom, maradj. Egy közeli rokonom külföldön él, családja van, boldog. Szerintem a tartását attól kapja, hogy rendszeresen hazajöhet. De ezt nem tudom bizonyítani.

Nem tudom beleélni magam az ottani helyzetbe, mert nem ismerem Kárpátalját ennyire. De láttam sok embert sokkal rosszabb helyzetben boldogan.

Az ember helyzetét persze befolyásolja a környezete, de mégis a legjobban akkor tudja feltalálni magát, minél több az ismerete. Minden esemény átlátásához annak a megismerése kell, a reakcióhoz, cselekvéshez is a lehetőségek ismerete. Ez otthon a legnagyobb. Idegenbe akkor érdemes menni, ha a sajátodétól nem túl különböző a kultúrkörnyezet, szokások, és sokkal jobb lehetőségekhez jutsz, még ha eleinte nehéz is.

Ma Magyarország nem ilyen. Nyilván lehet jobb, de nem annyira. Európa más országai sem. Leszámítva, ha jól ismered a nyelvet, hiányszakma a tudásod, és vannak ismerősök, akik előkészítik a talajt. Különben vakugrás, 100-ból egynek jön be.

Én így gondolom. Gondold végig, mások véleményét is, de mindenképpen magad dönts, az életed alakulásáról van szó, ne engedj senkit beleszólni.

2015. jún. 13. 18:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!