Kezdőoldal » Kultúra és közösség » Egyéb kérdések » Megéri 100 évig élni?

Megéri 100 évig élni?

Figyelt kérdés

Nyilván nem opció, hogy kiválasszuk, de ha lehetne, akkor érdemes lenne?

Ha belegondolok abba, hogy az ember biológiailag kb. 20 éves koráig fejlődik. Utána egy kis stagnálás, majd 30 éves korától a szervezet elkezdi leépíteni saját magát, emellett az anyagcsere és a sejtmegújuló folyamatok is lassulnak. Vagyis öregszünk.

Egy 50-60 éves ember már elég idősnek számít, egyre több problémával és betegséggel kell szembenéznie. Egyre kevesebb energiája lesz, az élete is nehezebb. Az öregedést meg nehéz megélni. A nemi hormonok közül is egyre kevesebb termelődik, ami az alapvető "értelmet" adta az embernek, és alapvető tulajdonságokat adott.

A 60 év azért nem olyan sok, ekkor már öregnek számít egy ember. És ekkor még 40 éve lenne hátra. 80 évesen már tényleg alig bír menni, jön a tolószék stb. stb. Emellett a magányról és egyéb pszichológiai sajátosságokról már ne is beszéljünk. Megéri így élni még legalább 20-30 évet? Van ennek értelme?

2015. máj. 17. 22:01
1 2
 11/17 anonim ***** válasza:

10

[link]

2015. máj. 18. 15:49
 12/17 anonim ***** válasza:

megbocsátod ha az ilyen ezós oldalakat nem fogadom el forrásként?

ennél még adam savage műsorai is szakszerűbbek

2015. máj. 18. 15:57
 13/17 A kérdező kommentje:
Oké, akkor te is be tudod linkelni a 30 éve max. genetikai alapon bizonyítékot?
2015. máj. 18. 18:07
 14/17 anonim ***** válasza:

Látszik, hogy kölyöktacskó vagy a 25 éveddel! (már bocsi:))

Pár száz éve, még az átlagéletkor ~30 év volt, egy negyvenéves már nagyon öregembernek számított.

[link]

"50-60 éves ember már elég idősnek számít" - micsoda? (persze, hogy bosszant, mert most múltam ötven)

"nemi hormonok közül is egyre kevesebb termelődik, ami az alapvető "értelmet" adta az embernek" - hmmm, szerinted a fajfenntartás után már felesleges az ember?

Itt felvetődik egy másik kérdés: mi az élet célja, értelme?

Fizikai teljesítőképesség csökken, de a tudás az élettapasztat nagyobb. Sok találmány, művészeti alkotás (amelyek a társadalom javára vannak) ebben az életkorban születik.

De ha csak a saját hobbijának, örömére él, és jól érzi magát...nemde ez az élet célja! Élvezni az életet!

Az általad leírt általánosítások nem egészen igazak (a fizikai és szellemi leépülésnek sok oka van, pl. életmód, táplálkozás, stb.), nézz meg egy külföldi turistacsoportot, tele van 70 éves fitt emberekkel.

Ismerek én is olyan 90 évest, aki reggel még nekiáll tornázni. :)

Talán ott jutunk közös nevezőre, hogy az egészség, életkedv megőrzése a legfontosabb, hogy élvezni tudd a 100 évet.

2015. máj. 18. 18:36
 15/17 A kérdező kommentje:

Nem vagyok híve ennek az életkor alapján szóljuk le a másikat. Én sem vén trottyozok senkit.

Ez normális, hogy a távolabbi életkort öregnek gondoljuk; és a saját korunkat pedig fiatalnak. 16 évesen a 25 évest már öregnek gondoltam, a 30-40 évesről nem is beszélve. Mivel most pont 25 vagyok, és vészesen közeleg a 30, 40 így már azokat sem látom öregnek. Nyilván az öregedés rossz, feszültséget okoz, ezt a disszonanciát fel kell oldani valahogy. Így. Mindenki végigmegy ezen a folyamaton.

Jelenleg tudományosan ez az elfogadott, hogy fajfenetartás, a gének tovább adása az élet értelme.

A nemi hormonok létét nem szexuálisan értem. Pl. a menopauza után már nem termelődik progeszteron, ösztrogén, ami az alapvető nőies külső és viselkedés kialakításában is részt vett. A tesztoszteron alapvetően összefügg a lázadó, energikus, lobbanékony fiatalkorral. A fiatalokat meg forradalmároknak is szoktuk titulálni. Ezért ezek hiánya elég komoly változást indít az agyban.

Oké, nyilván csont racionális érveket hoztam fel, ezeket kedvelem, mert ez egzakt, ezt lehet jól megfogni. Nem így gondolkodom a mindennapokban, nyilván én is emocionális vagyok, de a vitában jobban szeretek az egzakt dolgokat.

Pl. Isten létezéséről soha nem fogok vitázni, mert értelmetlen...

2015. máj. 18. 22:44
 16/17 anonim ***** válasza:

# 15

Egy idős embernek nem is kell olyanak lennie,úgy viselkednie mint egy 20 évesnek.Neki már az a dolga,hogy továbbadja az élettapasztalatát az unokáknak,mielőtt jobblétre szenderül.

2015. máj. 18. 22:53
 17/17 anonim ***** válasza:

"Nem vagyok híve ennek az életkor alapján szóljuk le a másikat" - pedig pont Te kezdted a kérdésedben; a megszólításod komolyságát jeleztem ':)' ill. rögtön bocsánatot is kértem érte.

Két bekezdéssel lejjebb magyarázatot is adtam rá.

A távolabbi életkort öregnek gondoljuk, ez természetes, én is így voltam/vagyok ezzel.

Azzal viszont már nem, hogy a fajfenntartás, az élet értelme. Az csak eszköz.

Talán az állatoknak igen, legjobb példa erre a tiszavirág (olvass róla, érdekes).

Mi célja van egy önmagát gyártó robotnak?

Mondhatnád, pont a fenti tiszavirág a bizonyíték, de van egy nagy különbség, mi értelmesnek, intelligensnek tartjuk magunkat. Minden élőlény az életért harcol, de nekünk lehetőségünk is van ezt meghosszabbítani. Ez kell legyen a cél, hogy minnél tovább élvezzük az életet!

Mint linkeltem az átlagéletkor nő, köszönhetően az életét jobbá tevő dolgoknak (egészségügy, táplálkozás, stb.), a fizikai, szellemi aktivitás is egyre kitolódik, ennek további kiterjesztése kell a cél legyen.

Tehát megéri 100 évig élni, lehet, hogy Te százévesen még Olimpián fogsz indulni!

Isten létezéséről soha nem fogok vitázni - nem is kell, a vallás alapja a hit, ami bizonyítva van az már tény, az már nem hit!

lásd: Bábel hal :)

2015. máj. 19. 00:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!